Goed zicht op de planeet Jupiter

Goed zicht op de planeet Jupiter

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 16 augustus 2021 21:56 uur
Laatste update: 18 augustus 2021 13:27 uur
Na de meteorenzwerm Perseïden is er deze week ook weer iets moois te zien aan de hemel. De planeet Jupiter is als een zeer heldere ster zichtbaar.

Jupiter in oppositie

20 augustus staat Jupiter in oppositie met de zon. Dit betekent dat de planeet recht tegenover de zon staat met  de aarde er tussenin. Hierdoor wordt de planeet zichtbaar als de zon onder gaat en verdwijnt als de zon weer op komt. Jupiter komt rond 22 uur op in het zuidoosten en staat eerst laag aan de horizon. Om 01:45 bereikt de planeet zijn hoogste punt (24 graden boven de horizon). Kijk dan naar het zuiden. Rond 05:30 verdwijnt Jupiter weer onder de horizon in het zuidwesten.

Tijdens de oppositie staat Jupiter ook relatief dicht bij de aarde waardoor de planeet groter en meer helder aan de hemel staat. De planeet valt hierdoor extra op. De afstand tussen Jupiter en de aarde is rond de tijd van de oppositie circa 598.400.000 kilometer. 

Weersverwachting: In de nacht van donderdag op vrijdag is er veel bewolking aanwezig. Een goed zicht op de hemelkoepel is daarom vaak moeilijk. Het is dus de vraag of Jupiter goed te zien is gedurende de oppositie.

Een close-up van de rode vlek op Jupiter. Prachtig te zien zijn al de wervelingen in de giftige atmosfeer. Bron NASA

Wat zie je eigenlijk?

Voor de duidelijkheid, het is niet zo dat je nu kenmerken van de planeet zal zien met het blote oog. Jupiter oogt als een felle ster aan de hemel. Met een verrekijker (het liefst op een statief) kan je de planeet wel als een schijf waarnemen en zie je waarschijnlijk ook wat manen van de reuzenplaneet.

Met een sterrenkijker of goede telescoop  worden meer details zichtbaar en zie je bijvoorbeeld de banden rond de planeet en de rode vlek die de planeet beroemd maakt. 

Natuurlijk geldt ook voor het bewonderen van Jupiter dat dat alleen lukt als er geen wolken zijn. Onze laatste weersverwachting vind je hier.

Jupiter is niet alleen zichtbaar tijden de oppositie. Ook in de maanden voor en na augustus kan je de planeet bij helder weer zien, maar tijdens de oppositie is Jupiter het meest helder en het langst te zien in een nacht.

Gasreus

Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. De planeet is een zogenaamde gasreus en beschikt niet over een vast oppervlak. De kern van de planeet is wel rotsachtig. Jupiter is bekend om zijn rode vlek. Dit is een enorme storm die al eeuwen actief is.

Heel veel manen

Wetenschappers hebben 79 manen waargenomen maar verreweg de meeste zijn kleiner dan 10 kilometer. Beroemd zijn de Galileïsche manen die door Galileo Galilei zijn ontdekt. Deze manen Io, Europa, Callisto en Ganymedes zijn met een verrekijker te zien.

Hierboven een video van NASA waarin beelden van de ruimtemissie Juno.

Foto omslag: NASA

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen