Herfstweer op komst

Regen, wind en 10 graden

Van onze weerman

Michiel Severin
Herfstweer op komst

Herfstweer op komst

Michiel Severin
Michiel Severin
Michiel Severin 20 februari 2017 09:16 uur
Laatste update: 20 februari 2017 11:08 uur
Liefhebbers van winterweer hebben het zwaar. De komende dagen heerst de herfst met wolken, regen, soms veel wind en maxima die normaal zijn voor november. Er is donderdag zelfs een kleine kans op storm.

Wisselvallige week

Een stevige paraplu is woensdag en donderdag handig

Vanwege een dominante weststroming hebben we de komende dagen te maken met wisselvallig weer in Nederland. Daarbij is het zacht en vooral woensdag en donderdag gaat het ook nog eens stevig waaien.

Normaal voor deze tijd zijn maxima van een graad of 6 en minima rond het vriespunt. In de nachten naar dinsdag, woensdag en donderdag komt de temperatuur amper onder 6 graden uit. 's Middags wordt het 9 tot 11 graden. Donderdag passeert er een lagedrukgebied waarna de wind tijdelijk gaat draaien. Daardoor daalt de temperatuur op vrijdag en zaterdag even, maar daarna lijkt de temperatuur weer naar de novemberwaarden te gaan.

De schaal van beaufort: wat is het en hoe is hij onstaan?

Donderdag in de gaten houden

Die depressie op donderdag is een interessante en een potentieel gevaarlijke. De weermodellen hebben nog grote moeite om de interactie te berekenen tussen de situatie aan de grond en die op 5 tot 10 km hoogte. Maar die interactie gaat wel bepalend zijn voor hoe hard het zal waaien donderdag.

Op donderdag om middernacht zijn de meeste modellen het nog wel redelijk met elkaar eens. Er ligt dan een lagedrukgebied in de buurt van Noord-Ierland met een kerndruk van rond de 990 hPa. Het lagedrukgebied veroorzaakt regen en aan de zuidzijde windkracht 7.

Uitdiepende stormdepressie

Wat alle modellen laten zien, is dat de depressie in de loop van donderdag uitdiept. Dat betekent dat de luchtdruk verder daalt. Bij een snel dalende luchtdruk nemen de luchtdrukverschillen in de regio toe, waardoor het harder gaat waaien. De grote vraag is daarom: hoe hard gaat het uiteindelijk bij ons waaien?

Als meteoroloog heb ik tegenwoordig tientallen weermodellen tot mijn beschikking. Ik ga ze hier niet allemaal opnoemen, maar het Franse Arpège-model wil ik nog wel even aanstippen. Die laat de luchtdruk donderdag van 997 hPa dalen naar 987 hPa, duidelijk hoger dus dan de andere modellen. 

Het Europese ECMWF-model laat de luchtdruk van 988 naar 973 hPa dalen. In dit scenario moeten we rekening houden met een stormachtige wind, 8 Bft, en zware windstoten tot 100 km/uur. Het Amerikaanse GFS-model laat de luchtdruk van 993 hPa dalen naar 982 hPa. Dit model berekent een westerstorm, 9 Bft, met windstoten oplopend tot 110 km/uur. Ook het Canadese model laat de luchtdruk dalen tot rond 982 hPa, maar berekent iets minder wind dan het GFS. 

De windzak komt bijna horizontaal te staan

Onstuimige donderdag

Hoewel de berekende luchtdruk behoorlijk verschilt bij de diverse modellen hebben ze allemaal met elkaar gemeen dat ze het lagedrukgebied in de loop van de donderdag laten activeren. Dat betekent dat het harder gaat regenen rondom het lagedrukgebied en dat de wind in kracht toeneemt. Daarbij maakt het deze keer kennelijk weinig uit of de kerndruk naar 975 hPa daalt of op 987 hPa uitkomt, zolang het verschil tussen donderdag middernacht en en donderdag lunchtijd maar 10 tot 15 hPa is.

Alle modellen komen aan zee met een stormachtige wind, 8 Bft, waarbij zware windstoten van 80 tot 100 km/uur mogelijk zijn. Een paar modellen berekenen kortstondig een westerstorm, 9 Bft, met zeer zware windstoten tot 110 km/uur en iets buitengaats zelfs 120 km/uur.

Weerplaza gaat voorlopig uit van de windkracht 8 waarbij er kans is op meer. Daarbij geven we richting onze klanten aan dat ze terdege rekening moeten houden met in het hele land zware windstoten, 75 tot 90 km/uur, en dat de kustregio en de noordelijke provincies mogelijk zeer zware windstoten te verwerken krijgen, 90 tot 110 km/uur. 

Met de juiste voorzorgsmaatregelen zijn de problemen bij deze windsnelheden doorgaans minimaal. De bomen zijn kaal dus vangen weinig wind op en vrijwel alle gebouwen kunnen deze windkracht ook prima aan. Vertragingen in het verkeer zijn waarschijnlijk de grootste hinder donderdag, met name op de weg en op de vliegvelden.

De weerkaart van het GFS-model laat donderdag een westerstorm zien

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen