Het gaat vriezen!

Het gaat vriezen!

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 2 mei 2018 06:45 uur
Laatste update: 2 mei 2018 06:55 uur
Veel mensen kijken al reikhalzend uit naar de schitterende lenteperiode die eraan komt, maar eerst moeten we nog even door een nacht met vorst. In de nacht naar vrijdag kan het lokaal gaan vriezen!

Op grote schaal vorst aan de grond

Veel blauw op de grondtemperatuurkaart voor vrijdagochtend vroeg.

In de nacht naar vrijdag is het op veel plaatsen (vrij) helder weer. Daarbij valt ook de wind nog eens weg en is de lucht waarin we zitten nog niet heel warm. In het voorjaar is dit het recept voor koude nachten. 

Op grote schaal kan het vrijdagochtend vroeg op klomphoogte vriezen. Op de koudste plaatsen boven een droge zandgrond of in een windluw laag gelegen kommetje zomaar 3 graden vriezen aan de grond. Op de meeste plaatsen daalt het kwik op 10 centimeter boven de grond niet veel verder dan -1 of -2 graden, op kletsnatte plaatsen is het nog even de vraag of het kwik aan de grond tot rond het vriespunt daalt.

Ook vannacht was het plaatselijk fris met vorst aan de grond, maar tot vorst op reguliere waarneemhoogte kwam het niet. 

Lokaal vorst op normale waarneemhoogte

Her en der moeten maatregelen genomen worden om vorstgevoelige bomen of planten te beschermen

In ons land wordt de temperatuur op 1,5 meter boven het aardoppervlak gemeten. Ook op die hoogte kan het vrijdagochtend vroeg plaatselijk vriezen. Op de koudste plaatsen komt de temperatuur uit op 1 graad onder het vriespunt. De grootste kans op vorst is in het binnenland op windluwe plaatsen. 

Op de meeste plaatsen daalt het kwik niet verder dan 0 tot 2 graden, pal aan zee blijft het kwik op een minimumtemperatuur van 3 of 4 graden steken. Op de koudste plaatsen kan ook een ondiepe mistbank ontstaan. We sluiten dus niet uit dat je vrijdagochtend vroeg niet zonder het krabben van de autoruiten op pad kan...

Let op vorstgevoelige plantjes!

We hebben al een prachtige voorjaarsperiode achter de rug en de volgende staat alweer voor de deur. Veel bomen en planten staan volop in bloei, maar sommige daarvan kunnen (nog) niet goed tegen vorst. De vorstgevoelige planten moeten dus beschermd worden en ook de fruitboeren moeten her en der maatregelen nemen om schade door vorst te voorkomen.

Vorst in mei

Koude nachten in mei zijn vrij normaal. Het is ook niet bijzonder dat het in de bloeimaand op een enkele dag lokaal een keertje vriest. Klimatologisch gezien vriest het in mei 0 of 1 keer per maand. 

Toch kan het in mei meerdere nachten vriezen. In het Drentse Eelde bijvoorbeeld, vroor het in mei 1941 in maar liefst 11 nachten! In diezelfde maand vroor het in De Bilt 6 keer. De meest recente meimaand met meerdere nachten vorst was 1996, toen vroor het op een aantal plaatsen in ons land 3 tot 5 keer. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen