Hoe zit het met de droogte?

Hoe zit het met de droogte?

Redactie
Redactie
Redactie 15 mei 2021 11:15 uur
Laatste update: 15 mei 2021 11:20 uur
Na de ernstige droogte van 2018, 2019 én 2020 is het nu stukken minder droog in Nederland. Zijn we definitief van de droogte verlost?

Kleiner neerslagtekort dan normaal

Voor vakantiegangers in eigen land is het wisselvallige en vrij koude weer geen pretje, maar voor de boeren en de natuur is het een zegen. Op dit moment bedraagt het neerslagtekort slechts 26 millimeter. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen Nederland rond deze tijd ongeveer 110 millimeter tekort kwam. Halverwege mei is het neerslagtekort normaal circa 40 millimeter. 

Het neerslagtekort is het verschil tussen hoeveel water verdampt en hoeveel regen valt. Het verdampen van water gaat het snelst wanneer de lucht droog is en de zon volop schijnt. Tijdens zeer droge dagen in het late voorjaar en gedurende de zomer kan soms wel 8 millimeter water per dag verdampen. Verreweg de meeste verdamping vindt plaats via het blad van planten en bomen. Directe verdamping uit de bodem speelt, zeker in een relatief droog seizoen, een veel kleinere rol.

Grondwater weer op peil

De ernstige droogte van 2018 en regionaal ook in 2019 en 2020 zorgde in het oosten en zuiden voor bijzonder lage grondwaterstanden. Het afgelopen half jaar is zoveel regen gevallen, dat het grondwater op veel plaatsen weer op niveau is. Vooral oktober en december 2020 en januari 2021 verliepen ronduit nat. Ook mei verloopt tot dusver nat. In de eerste twee weken van deze maand viel gemiddeld over Nederland al bijna een maandsom regen. Er is zo’n 40 millimeter gevallen, tegen de gebruikelijke 56 in een gehele meimaand. We moeten wel vermelden dat door het lokale karakter van buien lokale verschillen groot zijn.

Door de vele regen is van ernstige droogte in elk geval geen sprake meer. In de Achterhoek staat het grondwaterpeil op veel plaatsen zelfs hoger dan normaal. In Brabant en Limburg is de grondwaterstand ongeveer normaal voor de tijd van het jaar. Slechts op een enkele plek op de hoge zandgronden langs de grens met België staat het grondwater lager dan gebruikelijk.

In Budel, in het zuidoosten van Brabant, begon het zand op de akkers alweer flink te stuiven. Dat terwijl de afgelopen tijd toch regelmatig regen is gevallen. Foto: Ben Saanen

Stoffige akkers

Akkers zijn op verschillende plaatsen in het zuiden en oosten wel droog. Dat komt doordat de toplaag van het zand door de krachtige zon heel snel uitdroogt. Het hoeft maar een paar dagen droog te zijn, om het zand weer te laten stuiven. Dieper in de bodem is de grond nog wel vochtig. Aangezien de komende tijd regelmatig regen valt, blijft op de meeste plaatsen voldoende water beschikbaar voor de groei van planten. Je ziet het buiten ook, de natuur is op veel plaatsen ontzettend groen!

Foto thumbnail: Erica van Leeuwen - De Bruijn

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen