Kans op sneeuw dit weekend

Ook onderkoelde en aanvriezende regen zijn mogelijk

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Kans op sneeuw dit weekend

Kans op sneeuw dit weekend

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 14 december 2018 13:31 uur
Laatste update: 14 december 2018 20:03 uur
Momenteel bevindt ons land zich in de koude lucht. Zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan zal in de nacht naar zondag ons land proberen te veroveren. Tijdens deze overgang kan er op diverse plaatsen sneeuw vallen.

Kans op sneeuw

Sneeuw overgaand in regen als het aan ons weermodel ligt.

Tot en met zaterdagmiddag bevindt ons land zich in de koude lucht. De temperaturen komen op de meeste plaatsen amper boven het vriespunt uit, mogelijk kunnen we zelfs de eerste regionale ijsdag van dit winterhalfjaar noteren! Vanaf zaterdagavond probeert zachte lucht ons land binnen te dringen. Uiteindelijk zal de zachte lucht ook de strijd gaan winnen, maar daarvoor heeft het tot zondag in de ochtend de tijd voor nodig.

Het verdringen van de koude lucht gaat niet zonder slag of stoot. We krijgen vanaf zaterdagavond te maken met dikkere bewolking en voor middernacht valt er in het zuidwesten ook enige tijd winterse neerslag, waarschijnlijk natte sneeuw. In de loop van de nacht valt er op steeds meer plaatsen neerslag. Vooral in het noordwesten, midden, oosten en noorden van ons land verwachten we enkele uren lichte sneeuwval. Het wordt dan voor het eerst deze winter wit. We gaan uit van slechts enkele centimeters.

Vanuit het zuidwesten zal sneeuwval, of natte sneeuwval, uiteindelijk op de meeste plaatsen overgaan in regen of motregen. Dit komt doordat de temperatuur gedurende de nacht steeds verder oploopt. Dit gebeurt in elk geval in het zuidwesten. Of de neerslag ook elders overgaat in regen, is nog even de vraag. Uiteindelijk wordt het op de meeste plaatsen na 4 of 5 uur droog, alleen in het noordoosten valt zondagochtend nog enige tijd lichte sneeuw.

Onderkoelde regen

Verwachte verticale atmosfeeropbouw. Temperatuur in de onderste lagen ligt dicht bij nul (groene lijn). Een kleine wijziging en de neerslagsoort verandert.

De weersituatie van aanstaand weekend is ook voor ons meteorologen een hele uitdaging. De atmosfeer wordt door de modellen op een dusdanige manier berekend, dat de modellen ons vrijwel alleen maar sneeuw voorschotelen. Kleine veranderingen kunnen echter 'roet in het eten gooien'. Op ongeveer een kilometer hoogte kan een graad warmer of kouder al een verschil maken in de uiteindelijke neerslagsoort.

Één van de opties waar we rekening mee houden, naast (natte) sneeuw, is onderkoelde regen. Bij onderkoelde regen zijn de regendruppeltjes afgekoeld tot onder nul, maar nog wel vloeibaar. Dit kan door het feit dat een enkel waterdruppeltje iets nodig heeft om op te bevriezen. In de atmosfeer kunnen dat stofdeeltjes zijn, of andere ijskristallen. Niet altijd kan de neerslag in de atmosfeer bevriezen, waardoor de neerslag in vloeibare vorm naar beneden valt. Pas wanneer zo'n onderkoeld waterdruppeltje iets raakt, zoals het wegdek of een auto, dan bevriest het gelijk. Je kan je dus wel voorstellen dat het in zo'n situatie spek- en spekglad kan worden.

Als het tot onderkoelde regen komt, dan kan het een korte tijd ijzelen. De verwachting is dat dit zeer lokaal voor kan komen, maar het is erg lastig te zeggen waar en wanneer precies. En misschien gebeurt het wel helemaal niet.

Aanvriezende regen

De nacht naar zaterdag en zaterdag overdag verlopen op veel plaatsen koud. Ook de afgelopen dagen zijn vrij koud verlopen, waardoor vooral op schaduwrijke plekken de ondergrond in de toplaag een beetje is bevroren. Stel dat sneeuw overgaat in regen, dus geen onderkoelde regen, dan kan het zomaar zijn dat op de koudste plaatsen de gevallen neerslag bevriest op de ondergrond. Op zo'n moment wordt er gesproken van aanvriezende regen. In de volksmond wordt dit vaak gewoon ijzel genoemd, terwijl het meteorologisch gezien dus niet correct is.

De verwachte neerslagsoort door het Europees en het Amerikaans weermodel. Ze zijn net (nog) niet helemaal eens...

Onzekerheid

Welke neerslagsoort in de nacht naar zondag precies gaat vallen, is dus lastig. Subtiele verschillen in de atmosfeer kunnen grote gevolgen hebben voor het type neerslag dat ons aardoppervlak bereikt. De hele weersituatie, ondanks dat het allemaal dichtbij is, is daarom vrij onzeker.

Mocht je in de nacht naar zondag of zondagochtend in alle vroegte de weg op moeten, pas dan goed op. Niet overal hoeft het glad te zijn, maar lokale verraderlijke gladheid past toch wel in onze verwachting.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen