Alweer een zonnige en warme zomermaand: juli 2022 zeer zonnig, erg droog en iets te warm

Alweer een zonnige en warme zomermaand: juli 2022 zeer zonnig, erg droog en iets te warm

Redactie
Redactie
Redactie 29 juli 2022 10:15 uur
Laatste update: 2 augustus 2022 11:26 uur
Wie dit jaar in Nederland vakantie viert, is tot nu toe verwend met veel zonuren en warmte. Zowel juni als juli staan in de top-10 met veel zonuren.

Opnieuw een zeer zonnige zomermaand: juli in de top-10

Na de zonnigste juni van deze eeuw met 279 zonuren hebben we in ons land opnieuw veel zonneschijn gehad in de maand juli. Net als in de eerste zomermaand hebben de zonnepanelen waarschijnlijk ook in de afgelopen maand veel energie opgeleverd, maar geen all-time energierecord. 

De aanvoerder van de lijst met het hoogst aantal zonuren ooit gemeten is juli 2018 met een landelijk gemiddelde van 332 zonuren. Daarna volgt juli 2006 met 316 zonuren. Juli 2022 had 266 zonuren en kwam daarmee op de vijfde plaats uit van zonnigste juli-maanden. Normaal gesproken schijnt de zon gemiddeld over het land met 225 uren in ons land. 

De zonnigste regio van de afgelopen maand juli is het zuidwesten van het land. In Vlissingen scheen de zon 299 uur

In het noordoosten heeft de zon het minst vaak geschenen. Zo is de teller op het weerstation in Eelde bij 208 zonuren gestopt. 

Erg droog

De keerzijde van het zonnige weer is de droogte. In tegenstelling tot juni 2022 is er in de afgelopen juli maand amper regen gevallen, landelijk gezien 30 mm tegen normaal 80 mm regen. 

Door het buiige karakter van de regen zijn er zeer droge maar ook natte plaatsen in ons land. Zo is op Ameland de meeste regen gevallen, zo'n 90 mm. Bijzonder droog is het de afgelopen maand in het Brabantse Ginneken geweest met 11 mm en in de Limburgse plaatsen Buchten en Stramproy 12 mm.

Bij zonnige weer verdampt de gevallen neerslag vrij snel, daardoor is het neerslagtekort inmiddels opgelopen naar 211 mm. De verwachting is dat dit landelijke tekort de komende twee weken verder oploopt naar 241 mm. Daarmee is het dit jaar tot nu toe droger dan de 5% van droogste jaren, maar nog niet zo droog als 2018 en het recordjaar 1976.

Iets te warm maar toch een uitzonderlijk hete dag

De gemiddelde temperatuur komt deze maand uit op 18,6 graden tegen 18,2 graden normaal. Daarmee valt de afgelopen maand juli net buiten de top-10 van warmste juli maanden ooit. De warmste juli ooit gemeten vond plaats in het jaar 2006 met een landelijk gemiddelde temperatuur van 21,9 graden. 

Toch heeft de afgelopen juli een uitzonderlijk hete dag gekend, namelijk dinsdag 19 juli 2022. Op het weerstation Maastricht is de tot nu tot hoogste temperatuur van dit jaar gemeten, 39,5 graden. Het warmte record van 25 juli 2019 blijft nog overeind en staat op naam van het weerstation in Gilze Rijen met 40,7 graden. 

De temperatuur kent naast pieken ook dalen. De laagste temperatuur in De Bilt werd gemeten op 17 juli. De temperatuur daalde naar 8,0 graden. In diezelfde nacht daalde het kwik in Twente, Hupsel en Deelen naar 5,7 graden. In Twente was het aan de grond zelfs koud met slechts 0,5 graden boven nul. Als je toen op de camping verbleef was het bibberen in je tentje. 

Foto omslag: Ben Saanen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen