Oppervlak zeeijs Noordpool recordklein voor midden juli

Oppervlak zeeijs Noordpool recordklein voor midden juli

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 17 juli 2020 14:45 uur
Laatste update: 17 juli 2020 17:09 uur
Het oppervlak van het zeeijs in het Noordpoolgebied was rond deze tijd van het jaar niet eerder zo klein als nu. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Recordklein oppervlak zeeijs

Flink kleiner oppervlak zeeijs dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. 

Sinds het bijhouden van het oppervlak zeeijs in het Noordpoolgebied, was het totale oppervlak zeeijs rond half juli niet eerder zo klein als in dit jaar. Volgens het klimatologisch gemiddelde ligt rond half juli ongeveer zo'n 9.6 miljoen vierkante kilometer zeeijs in het Noordpoolgebied. Dit jaar ligt er half juli slechts 7.5 miljoen vierkante kilometer zeeijs in het Noordpoolgebied.

Dit jaar is het oppervlak zeeijs zo'n 330.000 vierkante kilometer minder dan in 2011, toen het oude record voor deze tijd van het jaar werd gebroken. Dit verschil is gelijk aan bijna 8 keer het oppervlak van Nederland.

Tegenover gemiddeld rond deze tijd van het jaar is het oppervlak zeeijs dit jaar dus ruim 2 miljoen vierkante kilometer minder. Dat is vergelijkbaar met een gebied zo groot als heel Scandinavië, Frankrijk en bijna vier keer de Benelux!

Twee keer de Benelux per dag

Momenteel smelt het zeeijs in het Noordpoolgebied met een ongekend tempo. Per dag krimpt het zeeijsoppervlak met zo'n 146000 vierkante kilometer, ofwel ongeveer twee keer het oppervlak van de Benelux.

Smelt van zeeijs is in de zomer op het noordelijk halfrond volkomen normaal. Alleen de snelheid waarmee het nu gaat, is dat niet. Volgens het klimatologisch gemiddelde is de smelt zo'n 86000 vierkante kilometer per dag, nu gaat het dus bijna twee keer zo snel!

Per dag smelt momenteel een oppervlak zo groot als ongeveer twee keer de Benelux. Sinds een aantal dagen is het zeeijsoppervlak voor deze tijd van het jaar recordklein.

Tien graden warmer dan normaal

De temperatuurafwijking in het Noordpoolgebied ten opzichte van het klimatologisch gemiddelde. Op veel plaatsen flink te warm.

De snelle smelt van het zeeijs op de Noordpool heeft met meerdere factoren te maken. In het Noordpoolgebied was de gemiddelde temperatuur in de eerste helft van juli tot 10 graden hoger dan het klimatologisch gemiddelde. Daarnaast had door een standvastig hogedrukgebied de zon op veel plaatsen vrij spel, waardoor donker zeewater meer warmte op kon nemen en de randen van het bestaande zeeijs sneller smolten.

Op de Noordpool speelt dus een zichzelf versterkend effect, ook wel een "positieve feedback loop" genoemd. Zo positief is het alleen niet. Omdat ijs snel afsmelt, krijgen we steeds grotere oppervlakken donker zeewater. Donker zeewater neemt vervolgens meer warmte op, waardoor zeeijs nog sneller smelt, er nog grotere oppervlakken donker zeewater zijn, enzovoorts, enzovoorts.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen