September 2020, globaal de warmste september sinds 1880

September 2020, globaal de warmste september sinds 1880

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 15 oktober 2020 10:13 uur
Laatste update: 16 oktober 2020 11:19 uur
September 2020 is de warmste septembermaand op aarde geweest in ieder geval sinds 1880. Dat melden klimaatwetenschappers van NOAA in hun laatste rapport.

September 2020, gemiddeld op aarde 15,97 graden Celsius

September 2020

Klimaatwetenschappers van het Amerikaanse NOAA (National Oceanic Atmospheric Administration) hebben deze week de cijfers gepresenteerd van september 2020. Hieruit blijkt dat de maand september sinds 1880 wereldwijd nog nooit zo warm is geweest. Opnieuw dus een warmterecord.

Wereldwijd was de gemiddelde temperatuur in september in de 20ste eeuw 15 graden. September 2020, was bijna een graad warmer: 0,97 om precies te zijn. Voor deze temperatuurbepaling wordt er gekeken naar de gemiddelde temperatuur op land en de oppervlaktetemperatuur van de zeeën en oceanen.

Het oude septemberrecord werd in 2015 en 2016 gevestigd. In beide jaren was de gemiddelde temperatuur op aarde toen 15,95 graden.

De tien warmste septembermaanden zijn nu allemaal in de 21ste eeuw geregistreerd. Om precies te zijn sinds 2005. Opmerkelijk is dat in de laatste zeven jaar ook de zeven warmste septembermaanden zijn voorgekomen.

En weer een globaal warmterecord. De laatste decennia worden warmterecords keer op keer gebroken. Het gaat zo hard, dat het onnatuurlijk is. De invloed van de mens is overduidelijk.
Raymond Klaassen, meteoroloog Weerplaza

In Nederland was september ook warmer dan normaal, mar van een record was geen sprake. De gemiddelde temperatuur lag in ons land op 15,2 graden. Normaal is 14,5 graden.

Hier kan je met maandoverzicht van september nog eens teruglezen.

Als je naar een paar continenten kijkt dan zie je dat Europa ook de warmste septembermaand had terwijl Azië, Australië en Zuid-Amerika allemaal hun op een na warmste septembermaand registreerden. Noord-Amerika was een uitschieter en was grotendeels gelijk aan de gemiddelde temperatuur.

Warmste septembermaand volgt na warmste zomer op noordelijk halfrond

Zomer 2020

In de meteorologie beslaat de zomer de drie maanden juni, juli en augustus. De zomer van 2020 is op het noordelijk halfrond de warmste zomer ooit geweest. De temperatuur lag 1,17 graden boven het gemiddelde van 15,6 graden. 

Op het zuidelijk halfrond was het winterseizoen actief. Ook dat verliep flink warmer, maar was geen record. De winters van 2016 and 2019 verliepen daar iets warmer.

Steeds minder ijs op de Noordpool

Het mag duidelijk zijn dat met het steeds warmer wordende globale klimaat en de continue stroom van temperatuurrecords, het zeeijs het steeds moeilijker heeft. Dat blijft ook wel uit de cijfers want de hoeveelheid arctisch zeeijs was halverwege september relatief gezien zeer weinig. Ten opzichte van de gemiddelde hoeveelheid was er nu 38,9 procent minder ijs. Satellieten monitorden dat 1,44 miljoen vierkante kilometer nog met ijs bedekt was. Alleen in 2012 werd er nog minder zeeijs geregistreerd. Sinds 1979 kan men met satellieten zeer nauwkeurig de ijsbedekking monitoren. 

Eerder deze week schreven we het artikel: Arctisch zeeijs wil maar niet groeien.

Hoeveelheid ijs op Zuidpool wel iets meer

Op de Zuidpool werd wel iets meer ijs dan gemiddeld geregistreerd. Om precies te zijn 1,5 procent.

Voor dit artikel is informatie gebruikt van de NOAA.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen