Winter 21/22: debacle voor de liefhebber van winterweer

Winter 21/22: debacle voor de liefhebber van winterweer

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 4 maart 2022 10:01 uur
Laatste update: 6 maart 2022 13:42 uur
De meteorologische winter van 2021-2022 zit er op. Deze winter gaat de boeken in als zeer zacht en nat en weinig winters.

De winter van 2022 bracht niet veel winterweer. Door een vaak dominante weststroming was het juist vaak zacht maar ook erg nat. Het natte weer zat vooral in de laatste maand. Landelijk gezien verliepen december en januari zelfs iets droger.

Stormen springen het meest in het oog

Meest opvallende deze winter was de stormachtige periode halverwege februari. Nadat 31 januari storm Corrie een klein voorproefje had gegeven van een winderig weerbeeld bepaalden half februari in korte tijd (16-21 februari) drie stormen het weer in ons land. Storm Dudley, storm Eunice en storm Franklin zorgden voor veel ongemak en schade.

De winter 21/22 in cijfers

Storm Eunice was de meest heftige storm en er vielen vier doden. De hoogste gemeten windsnelheid was windkracht 10 aan de kust met windstoten van 120-130 km/uur. Opmerkelijk genoeg werd boven land de zwaarste rukwind geregistreerd. Op Cabauw kwam het tot een schuiver van 145 km/uur.

Vanwege de stormen werd er code rood en code oranje uitgegeven. Drie stormen in zo’n korte tijd is uniek en men spreekt ook wel van drieling stormen. 

Zeer zacht

Alle wintermaanden lieten een hogere temperatuur zien dan gebruikelijk. In de periode rond de jaarwisseling werden er zelfs vierdagen op rij warmterecords gebroken. Ook werd het regionaal drie dagen op rij 15 graden of warmer. Sinds de start van de metingen in 1901 was het in de periode tussen 25 december en 4 januari niet eerder tot 15 graden gekomen.

Door het vaak zachte weer viel er weinig sneeuw. 6 december werd het tijdelijk wit op de Veluwe en in het zuiden en oosten van het land. Verder was de sneeuwval dit seizoen niet noemenswaardig en kleurden het soms even kortstondig wit bij een enkele winterse bui. Tweede kerstdag viel er nog een beetje sneeuw in het zuidoosten van het land en was daar sprake van een mini witte kerst.

Het kwam ook niet vaak tot vorst. In De Bilt komen volgens de klimatologische norm komen in de winter 35 dagen met vorst voor. Deze winter waren het er slechts 21. De minste vorstdagen waren in de kustregio’s, daar kwam het niet eens tot 10 vorstdagen. In De Bilt werd ook geen enkele ijsdag genoteerd. In het noorden bleef het op enkele stations 3 dagen onder het vriespunt.

Geen koud winterweer maar wel meerdere keer temperaturen rond nul en het risico op ijzel. Het kwam in december drie keer tot code oranje voor ijzel.
Weerplaza

De laagste temperatuur die deze winter in het land gemeten werd was -8,7 graden. Op 26 december gaf de thermometer dit aan in het noordoost gelegen Nieuw Beerta. Tijdens de kerstdagen was het, het koudst deze winter. Het werd zelfs de op twee na koudste kerst deze eeuw. Alleen tijdens de kerstdagen van 2000 en 2010 hadden we dikkere kleding aan vanwege lagere temperaturen.

De winter van 2021/2022 werd voor de winterweer liefhebbers een debacle. Nauwelijks tot geen sneeuwpret en ook natuurijs was er niet. Slechts op een enkele plek kon er op een ochtend op een ondergelopen weiland of betonnen baan geschaatst worden.

Kletsnatte februari

December en januari liepen aardig in de pas als het om neerslag ging. Beide maanden waren gemiddeld zelfs iets droger dan het langjarig gemiddelde. In februari draaide de westelijke stroming op volle toeren. Het resulteerde in een hele reeks van storingen waaronder de eerder genoemde stormen die gepaard gingen met zeer natte perioden. In een groot deel van het land viel ruim meer dan de dubbele hoeveelheid neerslag. Vooral de het midden en noordoosten van het land waren zeer nat. Over heel de winter was het noorden duidelijk het natst. Hoogeveen ving deze winter het meeste hemelwater op. Daar kon 288 mm worden afgetapt.

Zeer zonnig slot van februari

December en januari waren somber met  samen bijna 20 uur te weinig zon. Lang leek het er op dat deze winter een van de somberste zou worden maar de laatste dagen van februari maakten veel goed. Uiteindelijk leverde februari 112 uur zon op, zo’n 20 uur meer dan het klimatologisch gemiddelde waardoor de balans van de zonuren deze winter weer in evenwicht kwam.

De ijskoude winter die niet kwam

En zo werd de winter van 2021-2022 niet de extreem koude winter die door meerdere weerkenners werd aangekondigd. Goede seizoensverwachtingen zijn (voorlopig) voor onze omgeving niet te maken en daarom wagen we ons er niet aan bij Weerplaza. De ligging van West-Europa (oceaan - land) en de (nog) beperkte rekenkracht om zoveel data op zo'n grote schaal en zover vooruit door te rekenen levert veel te veel onzekerheden op in een verwachting. Met onze 30 daagse trendverwachting proberen we wat verder te kijken, maar dat is vaak al lastig genoeg.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen