Koelte in Europa

Koelte in Europa

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 18 augustus 2017 11:23 uur
Laatste update: 18 augustus 2017 12:36 uur
Op veel plaatsen in Europa is het de komende dagen aan de koele kant voor de tijd van het jaar. De hitte in Zuid-Europa wordt met onweersbuien verdreven. In West-Europa vallen veel 'koude buitjes'.

Koelte graaft dieper Europa in

De warme en koele lucht morgen. Langs de grens kans op onweersbuien

De komende dagen is het op veel plaatsen in West- en Centraal-Europa aan de koele kant. De middagtemperaturen liggen op veel plaatsen een paar graden lager dan de normale waarde voor deze tijd van het jaar. Een omvangrijk weersysteem dat zich vanaf de Atlantische Oceaan Europa in drukt, is hier verantwoordelijk voor. 

Vandaag is het op veel plaatsen in West-Europa aan de koude kant voor de tijd van het jaar. Morgen en overmorgen volgt de rest van Centraal-Europa, waaronder het oosten van Duitsland en de Alpenlanden. Dinsdag komt de koele lucht aan in Oost- en Zuidoost-Europa. 

Buien in West-Europa

De lucht die vanaf vandaag West-Europa verovert is erg koud. Omdat onder andere de Noordzee, Het Kanaal en de Keltische Zee vrij warm zijn, zullen er talrijke buien gaan ontstaan. Dit weekend zal in West-Europa dus in het teken van buien staan. Vooral in de kustregio's vallen buien, soms met een klap onweer. Verder in het binnenland is het vaker droog, maar de temperatuur ligt wel ver achter op de normaal.

Vanaf zondag neemt de buiigheid af. Vanuit het zuiden begint warmere lucht weer terrein te winnen. Neerslag die valt, zal vallen langs het warmtefront. Of de warmte uiteindelijk na het weekend de Benelux gaat bereiken, is nog even de vraag.

Onweersbuien in Noord-Italië

Vorige week kwam het in Noord-Italië op veel plaatsen tot noodweer. Onweersbuien van het type 'supercell' veroorzaakten veel neerslag in korte tijd, zeer zware windstoten en diverse campings rond Venetië en het Gardameer werden getroffen door grote hagelstenen. Morgen is vooral in de regio rond Venetië een kans op zware onweersbuien aanwezig. Opnieuw kan het plaatselijk flink tekeer gaan, zelfs een enkele supercell is niet uitgesloten. Het verdrijven van de warmte in Noord-Italië gaat dus niet zonder slag of stoot. 

Zondag trekken de zware buien vanuit Italië al afzwakkend naar Zuidoost-Europa. In Italië wordt het weerbeeld beter door een stijgende luchtdruk. Onder invloed van een hogedrukgebied loopt ook op veel plaatsen de temperatuur een aantal graden op. Daar is de koelte dus van slechts een korte duur.

Barcelona koeler, Malaga blijft heet

Dankzij een opbouwend hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje, komt er op veel plaatsen in Spanje een noordenwind te staan. Aanwezige koelere lucht in Frankrijk stroomt naar het zuiden en brengt in de noordelijke helft van Spanje verkoeling. Verder naar het zuiden blijft het heet. Op sommige plaatsen blijft het kwik de komende dagen rond 40 graden uitkomen. Langs de zuidkust blijft de temperatuur ook tropisch met waarden rond 32 graden. 

Portugal lijkt niet zo veel last te hebben van de toestroom van koelere lucht. Sterker nog, Portugal is één van de weinige landen in de westelijke helft van Europa waar de temperaturen de komende dagen niet of nauwelijks beneden de normale waarden komen. Dankzij het hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje blijft het er ook nog droog en op veel plaatsen zonnig weer.

Zondag koeler in Zuidoost-Europa, West-Europa warmt weer op

De koele lucht in Europa dendert flink door. Zondag bereikt de koele lucht het noorden van de Balkan, waaronder Kroatië. Een nacht later is ook het noorden van Griekenland aan de buurt en maandag ligt de koelere lucht zelfs bij Turkije voor de deur. Het verdrijven van de warmte zal niet zonder slag of stoot gaan; verspreid kunnen stevige regen- en onweersbuien voorkomen. Heel ver daalt de temperatuur echter niet. Met maxima 1 of 2 graden beneden normaal, blijft het daar alsnog zomers warm.

Terwijl de koele lucht Zuidoost-Europa bereikt, keert warmere lucht weer terug in West-Europa. Een pluim van warme lucht uit Spanje trekt geleidelijk noordwaarts, waardoor vooral in Frankrijk de temperaturen weer zomerse waarden gaan aannemen. Het oprukken van de warme lucht zorgt eerst wel voor wat bewolking en een beetje regen langs het warmtefront dat maandag Frankrijk passeert. Voor de Benelux blijft de koele lucht op de loer liggen, maar dinsdag en misschien ook woensdag kan het plaatselijk zomers warm worden.

Warmere lucht op weg naar Nederland vanaf dinsdag. Onzekerheid is nog wel groot.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen