Na de zeer zware storm van vandaag volgt morgen een heel ander weertype. Op een enkel buitje na blijft het namelijk droog met een mix van wolken en zon. Het wordt 20 tot 25 graden. Voor een inzicht in het weer daarna kun je hier terecht.
Inmiddels is ook in het uiterste noorden van het land geen sprake meer van code oranje. De storm is gaan liggen en het ergste is voorbij. Komende uren kunnen in het uiterste noorden nog wel windstoten voorkomen van 75-90 km/uur.
De NS en ProRail houden er rekening mee dat het spoor flink is beschadigd door storm Poly. ProRail verwacht dat het veel tijd zal kosten om omgevallen bomen van het spoor te halen en beschadigde sporen en bovenleidingen te herstellen. "Als de schade op het spoor net zo groot is als op de weg, dan is de ravage enorm", stelt de NS.
Wanneer het treinverkeer weer kan worden opgestart, kunnen de NS en ProRail daarom nog niet zeggen. Sinds woensdagochtend rijden er vanwege de storm geen treinen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en delen van Gelderland.
De NS gaat woensdagmiddag met zogeheten schouwtreinen rijden in regio's die door de storm zijn getroffen. Die lege treinen rijden stapvoets, zodat kan worden ingeschat hoe groot de schade aan het spoor en de bovenleidingen is. Als de omvang van de schade duidelijk is, kan ProRail beginnen met de herstelwerkzaamheden.
Reizigers in het gebied waar het treinverkeer vanwege de storm werd stilgelegd, moeten nog de hele dag rekening houden met hinder, zeggen de NS en ProRail. De reizigers krijgen het advies om alternatief vervoer te regelen.
Volgens een woordvoerder van de NS zijn veel treinreizigers woensdagochtend teruggekomen op het station waarvandaan ze waren vertrokken. Op onder meer Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal staan nog wel groepen gestrande reizigers, zegt hij. "Maar de situatie is beheersbaar. We delen gratis koffie en thee uit en hebben de toiletten gratis opengesteld."
Bron: ANP
Terwijl de wind in het westen in kracht afneemt, neemt de intensiteit in het noorden juist toe. Op dit moment staat er een windkracht 9 op Texel en Vlieland en komen hier windstoten voor van ruim 100 km/uur. Ook in Friesland en Groningen gaat de wind komende uren nog wat in kracht toenemen en moet rekening worden gehouden met de nodige overlast. De A7 is tussen Drachten en Groningen is gedeeltelijk afgesloten doordat bomen op het wegdek zijn gevallen.
⛔️ | Door meerdere omgevallen bomen is de #A7 richting Groningen afgesloten bij Hoogkerk. Verkeer vanuit Drachten richting Groningen wordt omgeleid. pic.twitter.com/cXhxAXXA00
— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) July 5, 2023
Inmiddels is er nergens meer in het land sprake van een WEERALARM. Windstoten die vanochtend in IJmuiden zijn gemeten lijken gelukkig niet meer aan de orde. De komende uren komen in de noordelijke helft van het land wel nog (zeer) zware windstoten van 100-120 km/uur voor. Hiervoor geldt tot 16:00 uur een code oranje.
Voor de drie zuidelijke provincies is inmiddels geen waarschuwing meer van kracht. Hier staat beduidend minder wind en verloopt de middag veelal droog met een mix van wolken en zon. Al met al zeer grote verschillen in ons land.
In Haarlem is een 51-jarige vrouw overleden nadat een boom op haar auto terecht was gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Het incident gebeurde op de Marnixstraat. Ter plaatse is nog geprobeerd de vrouw te reanimeren, maar ze is aan haar verwondingen overleden, zegt de politie.
Bron: ANP
Rijkswaterstaat haalt verkeer dat al uren in de file staat op de snelweg A9 in Noord-Holland van de weg. De weg van Alkmaar naar Amstelveen werd woensdag even na 08.30 uur afgesloten wegens omgewaaide bomen op de weg.
Volgens de wegbeheerder konden de stilstaande bestuurders tussen Akersloot en Uitgeest niet eerder worden geholpen door het slechte weer. Ze worden nu weggeleid via een tijdelijke doorgang.
De weg blijft voorlopig dicht, aldus Rijkswaterstaat, want er liggen tientallen bomen en takken op de weg. Op omliggende provinciale en lokale wegen staan lange files van verkeer dat probeert om te rijden. Rijkswaterstaat raadt iedereen in Noord-Holland en de noordelijke provincies aan om niet de weg op te gaan vanwege de storm.
Inmiddels zijn de opruimwerkzaamheden al in volle gang op de A9 en A10.
Bron: ANP
Storm of niet, op de #A9 en #A10 zijn we al druk bezig met de opruimwerkzaamheden. We hopen de wegen zo snel mogelijk weer vrij te geven.
— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) July 5, 2023
Liveblog #stormpoly: https://t.co/dXmrfEIZSz pic.twitter.com/Q8X74Ui7uP
Niet overal in het land merken ze evenveel van storm Poly. Doordat de storm vroeg is uitgediept is het windveld zeer hevig geworden, maar ook uiterst klein van omvang. Het bijbehorende windveld met de zeer zware windstoten trok afgelopen uren pal over het zuiden van de provincie Noord-Holland. Vanuit heel Noord-Holland komen zeer veel meldingen van omgewaaide bomen, zonnepanelen die van daken waaien en schade aan gebouwen. Zo is ook in Amsterdam sprake van veel omgewaaide bomen.
Ook elders in het land kwamen windstoten voor, maar die vallen in het niet bij wat er in Noord-Holland plaatsvindt. In het zuidoosten van het land merken ze heel weinig van de storm. In Limburg is het zelfs droog en zonnig en staat hooguit een matige wind, 4 Bft.
De komende uren trekt storm Poly verder richting het IJsselmeergebied en Friesland. Hier kunnen de komende uren nog zware windstoten tot 120 km/uur voorkomen. Halverwege de middag is vooral op de Wadden en in Groningen, Friesland en Drenthe nog sprake van zware windstoten van 75-100 km/uur. Eind van de middag trekt de storm naar Denemarken weg en vanavond keert de rust in de atmosfeer echt terug. Ook wordt het dan op een enkele bui na droog.
De meeste parken in Amsterdam zijn voorlopig afgesloten "tot het weer veilig is", meldt de gemeente. Het gaat om het Amstelpark, Erasmuspark, Sarphatipark, Wertheimpark en Vondelpark. De gemeente roept op om ook het Amsterdamse Bos te mijden, vanwege gevaar voor omwaaiende bomen of afbrekende takken.
Volgens de gemeente staan er speciale bomenploegen paraat voor calamiteiten en onveilige situaties. "We geven voorrang aan meldingen van de brandweer en situaties waarbij doorgaande wegen geblokkeerd worden."
Vanwege de extreme weersomstandigheden worden er woensdag ook geen markten opgebouwd in de hoofdstad. Verder meldt de gemeente dat de stadsloketten vanwege storm Poly niet volledig zijn bezet. "Stel uw bezoek indien mogelijk uit tot morgen. Veel handelingen kunt u ook zelf online doen", aldus de gemeente.
Bron: ANP
Herengracht #storm #Amsterdam #StormPoly pic.twitter.com/uuzWKcisHG
— Mark van Dongen (@MarkvanDongen1) July 5, 2023
🌬️ Wauw! De imposante boom voor de Basiliek van Sint-Nicolaas in Amsterdam heeft zich gewonnen moeten geven aan de krachtige winden! De pure kracht van de natuur in actie! #Amsterdam #stormschade pic.twitter.com/LGpcOKey0p
— Dakotta (@dakotta) July 5, 2023
IMWeather.com, één van onze nieuwste applicaties, is vandaag gratis te gebruiken voor iedereen. Hier kun je storm Poly perfect volgen aan de hand van de nieuwste weerkaarten en weermodellen.
Zware stormen in de zomermaanden zijn zeer uitzonderlijk in ons land. In Juli gebeurde het slechts 2 keer eerder sinds het begin van de metingen.
#CodeRood #storm #a9 pic.twitter.com/dO6rmhjgeb
— Jef (@rallyjef3) July 5, 2023
Storm Poly op de A9 in Noord-Holland #CodeRood #storm #StormPoly pic.twitter.com/UyKte7bvfM
— Maarten (@MaartenBron) July 5, 2023
Storm Poly brengt niet alleen zeer veel wind, maar ook flink wat water. Rondom de kern van het systeem circuleren banden met zeer intensieve neerslag. Deze neerslagbanden trekken over een groot deel van ons land. De meeste neerslag valt in het noordwesten en midden van ons land. Op grote schaal in de noordwestelijke helft van het land is al ruim 20 mm gevallen. In de omgeving van Leiden is lokaal bijna 30 mm gevallen. De komende uren kunnen er nog enkele tientallen millimeters bijvallen.
Naast hinder door zware windstoten valt er lokaal ook regen. Houd lokaal rekening met wateroverlast, zoals hier op de A5 richting Hoofddorp bij Amsterdam-Westpoort. pic.twitter.com/76v7r3tQVY
— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) July 5, 2023
Op dit moment ligt de kern van het lagedrukgebied op de Waddenzee. Rondom de kern staat een zeer zwaar windveld. De zwaarste windsnelheden bevinden zich op dit moment boven centraal Noord-Holland en trekt nu richting het IJsselmeer. In IJmuiden staat inmiddels al twee uur lang een windkracht 11, dat is echt zeer uitzonderlijk voor ons land en nog nooit eerder voorgekomen in de zomer!
Het komende uur gaat de Noordoostpolder te maken krijgen met het zware windveld waarbij de windstoten op kunnen lopen tot ruim 130 km/uur. Het station Houtribdijk heeft inmiddels te maken met een zware storm, uurgemiddelde van windkracht 10. Er bestaat een kans dat ook Stavoren en Marknesse het komende uur te maken krijgen met een een zware storm.
Ook elders in het land moet je rekening houden met overlast de komende uren. In heel het land kunnen windstoten voorkomen van 75-110 km/uur. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het zuiden uit droger en neemt de wind wat in kracht af. Het noorden van het land moet zich juist dan schrap gaan zetten voor het noodweer. De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de Waddeneiland kunnen tot een uur of 16:00 te maken krijgen met zeer zware windstoten.
LIVE: de situatie tussen Urk en Emmeloord. Windstoten rond 100 km/uur zorgen al voor uiterst hectische situaties... we staan nu op de dijk bij Urk met twee windmeters. Het zwaartepunt van de #storm wordt hier over een uurtje verwacht 👇 pic.twitter.com/gk0Kx7ErFi
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) July 5, 2023
In deze tijd van het jaar staan alle bomen volop in het blad. Hierdoor waaien ze sneller om of breken er gemakkelijker grote takken af. Ook staan er bijvoorbeeld vaker losse dingen in de tuin. Denk aan tuinstoelen en parasols. Verder staan er ook al mensen bijvoorbeeld op campings, waar dit in de maanden oktober tot april niet of nauwelijks het geval is.
#westergracht #haarlem is nu onbegaanbaar, 5 bomen om. pic.twitter.com/gBNPfGA34V
— rene_donkers::read.phtml (@Rene_Donkers) July 5, 2023
In Haarlem is gewoon een heel deel afgezet ivm takken.
— Your Friendly Neighborhood Spider-Chair (@CoelacAnthony) July 5, 2023
Ik heb veel stormen meegemaakt, maar deze is echt poestig. pic.twitter.com/zxHp12yAiZ
Bus zwaar beschadigd in Haarlem pic.twitter.com/yaPzlthMbU
— Rik Konijnenbelt (@RikReporter) July 5, 2023
Zware storm in #Haarlem pic.twitter.com/3UD2j7Mr1v
— Evie Daniels (@EvieDaniels35) July 5, 2023
De omstandigheden zijn zo extreem dat er net een NL-alert is uitgegaan in de provincie Noord-Holland. Blijf echt binnen als jij niet naar buiten moet! De A9 is inmiddels gedeeltelijk afgesloten en ook de Houtribdijk is dicht voor al het verkeer.
Tussen 8:00 en 9:00 uur is in IJmuiden een uurgemiddelde windkracht 11 gemeten. Daarmee is het de eerste zeer zware zomerstorm ooit gemeten. De zwaarste windstoot die tot nu toe is gemeten bedraagt 146 km/uur, gemeten in IJmuiden. Dit is de hoogste windstoot ooit gemeten in de zomer in ons land. Ook in Wijdenes (Noord-Holland) en Hoek van Holland is inmiddels sprake van een storm met een uurgemiddelde van windkracht 9.
Zware zomerstormen zijn zeer zeldzaam en een zeer zware zomerstorm zoals vandaag is dus uniek. Op 25 juli 2015 was de vorige zware zomerstorm en toen was de zwaarste windstoot 122 km/uur in IJmuiden. De andere zware zomerstormen werden gemeten op 27 augustus 1912 in Hoek van Holland en 12 augustus 1914 in Vlissingen.De vorige zeer zware storm in ons land was op 18 januari 2018. De impact van een zeer zware storm in de zomer is extra groot doordat de bomen vol in het blad staan en er veel meer buitenactiviteiten zijn.
Er komen steeds meer meldingen van stormschade binnen. Ook op de weg is het gevaarlijk. Zojuist kregen meerdere automobilisten een boom op hun auto terwijl ze in de file stonden.
We adviseren vanwege #stormpoly om in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland NIET de weg op te gaan. Waarom zie je in het filmpje hieronder, vanaf de #A9 bij Uitgeest. Meer info: https://t.co/dXmrfEIZSz pic.twitter.com/I9Rl9AvpKk
— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) July 5, 2023
Hieronder is een satellietbeeld te zien waarop de kern van het lagedrukgebied mooi zichtbaar is. Die bevindt zich op dit moment net ten noordwesten van ons land. Komende uren diept het lagedrukgebied nog wat verder uit, wat betekent dat de wind alleen maar toeneemt. In de loop van de ochtend trekt storm Poly richting het noordoosten. Mogelijk komt het de komende uren zelfs tot een zware storm, hiervoor is een uurgemiddelde nodig van windkracht 10 op één meetstation.
De zwaarste windstoot tot nu toe werd ook gemeten in IJmuiden. Die bedroeg 145 km/uur en dat is zelfs de hoogste windstoot ooit gemeten in een julimaand. Dat geeft nog maar eens aan hoe sterk deze storm is! Blijf echt binnen als je niet de weg op moet! De omstandigheden zijn echt gevaarlijk.
Op weerstation IJmuiden kwam het tussen 7:00 en 8:00 uur tot een uurgemiddelde windkracht 9. Daarmee is officieel sprake van de eerste zomerstorm sinds 26 augustus 2020. Dit jaar kwam het al één keer eerder tot een storm, namelijk op 13 maart.
Zojuist heeft het KNMI de waarschuwing voor een deel van het land verhoogd tot een code ROOD. De wind neemt razendsnel in kracht toe. Ben jij woonachtig in het noordwesten van het land? Blijf dan echt thuis als je de weg niet op moet! Vanochtend komen er in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeergebied zeer zware windstoten voor van 100-120 km/u, hiervoor is een code rood, weeralarm, van kracht. Lokaal zijn uitschieters boven de 120 km/uur niet uitgesloten.
Een snel uitdiepend lagedrukgebied trekt vandaag van zuidwest naar noordoost over het land. De wind neemt snel toe in de ochtend en aan zee kan het enige tijd stormen. Later is ook stormkracht mogelijk op het IJsselmeer. De Duitse weerdienst heeft het lagedrukgebied Poly genoemd, deze naam wordt ook gebruikt in Nederland.
In de middag wordt het vanuit het zuidwesten geleidelijk rustiger als het windveld de Duitse Bocht intrekt.
Er komen zware tot zeer zware windstoten voor in het noordwestelijke helft van het land. We houden rekening met windstoten van 100 tot 120 km/uur, lokaal nog meer. Voor meerdere provincies staat code oranje uit: Zuid Holland, Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Voor de overige provincies staat code geel uit.
Om 8 uur geven we op Youtube een live update van de verwachting voor vandaag.
Gisteren lieten de modellen ook nog heel veel regen zien, maar dat lijkt relatief gezien mee te vallen. De waarschuwing die voor de regenval uitstond is ingetrokken. Desondanks kan er in het noordwesten van het land nog ruim 20 mm vallen.
Handige weerpagina's vandaag: |
Omslagfoto: Albert Thibaudier
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.