Er trekken enkele stevige onweersbuien over het land. Er is kans op zware windstoten van 75 tot 100 km/uur, lokaal nog wat meer. Bij deze buien is ook kans op veel ontladingen, plaatselijk veel regen in korte tijd en mogelijk hagelstenen van 2 tot 3 centimeter.
Plaatselijk is flink wat water naar beneden gekomen. Op sommige plekken in vooral het midden en westen van het land is 20 tot lokaal 40 mm regen vallen. Dat is toch op sommige plekken bijna een halve maandsom aan regen. Lokaal was dan ook sprake van wateroverlast.
De onweersbuien trekken op dit moment ook het noorden en oosten van het land binnen. De komende uren trekken de buien verder noordoostwaarts. Op meerdere plekken in het midden en zuiden van het land is het tijdelijk wat droger. Helemaal droog wordt het hier echter zeker niet. Er ligt namelijk een tweede buiengebied klaar dat zich nu boven België bevindt.
De komende uren trekt dit gebied vanuit het zuiden over ons land. Ook Limburg kan in de loop van de avond enkele onweersbuien verwachten. Hierbij is wederom veel regen in korte tijd mogelijk, plaatselijk ook hagel en zware windstoten van 75-100 km/uur. Vooral in het oosten en noordoosten kunnen vanavond nog enkele zware windstoten voorkomen die mogelijk nog iets forser uitpakken.
Ook voor Groningen en Friesland is inmiddels sprake van code oranje. De komende uren kunnen ook hier stevige onweersbuien voorkomen met zware windstoten, veel regen in korte tijd en mogelijk ook hagel.
Na maar liefst 39 droge dagen op rij zijn er eindelijk weer druppels gevallen in De Bilt.
De hevigste buien lijken het zuidoosten op dit moment niet te halen. Over een lijn van Alkmaar naar grofweg Nijmegen komen nu de meest actieve onweersbuien voor. Mogelijk pikt Limburg vanavond nog een staartje mee, maar de meest pittige exemplaren lijken bestemd te zijn voor het midden en westen van het land.
De stevige onweersbuien hebben op dit moment ook Noord-Holland en Flevoland bereikt. Op onderstaande foto is een schitterende shelfcloud te zien die zich richting Zaandam begeeft. Een indicatie dat onweer zeer dichtbij is!
#onweer opweg naar Zaandam, inmiddels giet het. pic.twitter.com/TZRMBs1PHz
— Edwin Velthuis (@EdwinV78) June 20, 2023
Het KNMI is inmiddels ook in Noord-Holland opgeschaald naar code oranje.
Vanuit het zuidwesten nemen de buien op dit moment in activiteit toe. Over een lijn van grofweg Den Haag naar Eindhoven ligt nu een gebied met actieve onweersbuien. Naar verwachting neemt deze lijn de komende uren meer structuur aan en dit is ook het gebied dat zorgt voor de zwaarste windstoten. Op dit moment vallen de windstoten nog mee. De hoogste tot nu toe is gemeten in Vlissingen en bedroeg 72 km/uur.
In onderstaande temperatuurkaart is goed te zien hoe de buien de hitte op dit moment verdrijven. Zo is het in Zeeland nu slechts 18 graden, terwijl het in het zuidoosten op uitgebreide schaal nog tropisch heet is met in het oosten van Brabant zelfs bijna 32 graden.
De buien zorgen tijdens intensievere perioden van neerslag voor een flinke daling van de temperatuur. Echter komen we nadat de buien ons land hebben verlaten niet terecht in een beduidend koudere luchtsoort. Vannacht is wederom vrij benauwd met minima die uitkomen tussen 15 en 18 graden en ook morgen wordt het op uitgebreide schaal weer zomers warm met de hoogste waarden in het zuidoosten van het land. Hier kan het ruim 28 graden worden.
Naarmate de buien verder boven ons land uitkomen neemt de kans op zware windstoten van 75 tot 100 km/uur toe. Tijdens de zwaarste buien kunnen de windstoten mogelijk nog iets forser uitpakken. Plaatselijk is ook hagel mogelijk van circa 2-3 cm grootte. Tijdens de avondspits liggen de buien hoogstwaarschijnlijk over het midden en zuiden van het land.
De eerste ontladingen zijn inmiddels waargenomen boven Zeeland en in Zeeuws-Vlaanderen trekken op dit moment de eerste onweersbuien het land in.
Vanwege de zwaarte van de buien is inmiddels opgeschaald naar code oranje voor een groot deel van het land. Alleen in de noordelijke drie provincies geldt nog een code geel.
Lees hier onze uitgebreide verwachting voor het onweer van vandaag!
WIl jij alles weten over onweer en bliksem? Kijk hier onze uitlegvideo's over onweer en alles wat er bij hoort.
De eerste onweersbuien liggen op dit moment voor de kust van België. Op onderstaand beeld is een spectaculaire shelfcloud te zien. Dit levert fraaie beelden op, maar is ook een indicatie dat er hevig onweer op komst is. De buien zijn inmiddels ook al goed te zien op onze radarbeelden. De komende uren trekken de buien richting ons land, waarbij ze mogelijk nog flink in activiteit toenemen.
#vrtweer 13u00 in #DePanne pic.twitter.com/4DqZuo4kv1
— Rescue De Panne (@RescueDePanne) June 20, 2023
In het noordwesten van Frankrijk komt de convectie inmiddels al op gang met ook het eerste onweer. De komende uren zal de activiteit steeds verder toenemen. Voor het zover is heeft Nederland nog te maken met opklaringen waarin de temperatuur flink oploopt.
Met een zuidoostenwind wordt warme en vochtige lucht aangevoerd, waardoor het kwik al snel oploopt. Inmiddels is het op veel plaatsen in het midden en zuiden al zomers warm. Ook aan de westkust wordt het zomers tot tropisch warm door de aflandige wind.
Juni verloopt tot nu toe extreem warm en dat is ook te zien in het aantal zomerse dagen in De Bilt. Er werd een recordreeks neergezet van 12 achtereenvolgende dagen. Lees meer over dit record in dit artikel.
Foto thumb: Wouter van Bernebeek
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.