Handige weerpagina's vandaag: |
In het noordoosten van het land zijn nog een aantal pittige regen- en onweersbuien actief. Bij deze buien kunnen lokaal nog zware windstoten voorkomen, ook hagel is niet uitgesloten. In de komende anderhalf à 2 uur trekken de buien noordwaarts weg en wordt het vanuit het zuiden op de meeste plaatsen droog.
In tegenstelling tot de voorgaande twee onweersituaties in ons land, viel het vandaag vrijwel overal reuze mee. Een snelle analyse leert ons dat het gewoon nét niet warm genoeg was door een vroege doorkomst van het front en wolkenvelden die de opwarming tegenhielden. Zie het als het bakken van een cake in een oven met een te lage temperatuur: de ingrediënten zijn er, het lijkt op een cake, maar echt een succes is het niet.
Dit is de laatste update in dit live-blog. Het live-blog wordt nu gesloten.
De waarschuwing voor Utrecht en Limburg wordt afgebouwd, van oranje naar geel. Actueel zien we wel onweersbuien in de Achterhoek, mogelijk dat die nog voor zwaar weer zorgen langs de oostgrens en in het noordoosten. Naarmate de buien verder noordwaarts trekken, zal ook de waarschuwing in steeds meer provincies worden afgebouwd.
Zojuist hebben meerdere weermodellen hun nieuwste berekeningen aan ons geleverd. Die passen in ons beeld dat de nadruk op het oosten en noorden/noordoosten komt te liggen wat betreft de risico's van zware windstoten. Zie het kaartje voor meer duiding,
Ondertussen wachten we op de update van het KNMI wat betreft code oranje. Die zou rond 17 uur komen namelijk.
De stevige regenval boven het midden van het land gaat samen met windvlagen tot zo'n 60 km/uur. Niet echt extreem, maar bomen die 'op scherp' staan kunnen hierbij toch takken verliezen. Voor het verkeer zijn deze windvlagen in ieder geval geen probleem.
De afgelopen dagen hebben we enkele explosieve weersituaties gehad. De situatie van dit moment oogt veel minder heftig. We worstelen met de vraag of er wel iets extreems gaat gebeuren...
In Zeeland, Zuid-Holland en de westelijke helft van Noord-Brabant verwachten we niets gevaarlijks in ieder geval. Perioden met regen, maar meer ook niet. Ook in Utrecht is de kans op zware windstoten en onweer nu snel aan het afnemen. De onweersbui van 'Amersfoort' ligt al bijna boven Almere, en onweren doet het niet meer.
Limburg, Gelderland en de noordelijke provincies, inclusief Flevoland en Noord-Holland kunnen nog wel met zware buien, onweer en windstoten te maken krijgen. De risico's zijn daarbij het grootst voor de oostelijke provincies, dus grenzend aan Duitsland.
De buien beginnen zich steeds meer te ontwikkelen. Zware windstoten worden inmiddels gemeld vanuit de Vogezen, het onweert net ten oosten van Limburg, en boven de provincies Utrecht en Zuid-Holland komen een paar stevige buien tot ontwikkeling. De bui bij Amersfoort heeft al een enkele donderslag laten horen.
Alles beweegt noordwaarts dus ook de buien in de Vogezen trekken de komende uren nog over ons land, met name over de oostelijke provincies. We houden daarom dit hele gebied in de gaten.
Zoals verwacht komt een buienlijn vlak voor het koufront tot ontwikkeling. Dit gebeurt door het vroeger arrivieren van het front wat noordelijker dan verwacht. De nog flink onderbroken buienlijn ligt nu op de lijn Den Haag - Eindhoven. Het komend uur wordt de lijn geleidelijk meer aaneengesloten, ook de kans op (zeer) zware windstoten begint dan toe te nemen.
Ook neemt de kans op onweer snel toe het komend uur. In het zuiden van Limburg kunnen mensen al onweer horen door een bui nabij Aken. Ook in de Randstad ontstaan nu enkele pittige buitjes die waarschijnlijk weldra onweer op zullen leveren.
Het eerste onweer van vandaag is een feit. Een pittige bui heeft zich zojuist in een rap tempo gevormd ter hoogte van Noord-Luxemburg, nét over de Duitse grens. De verwachting is dat de komende uren meer van die felle buien tot ontwikkeling komen. Uiteindelijk clusteren de buien tot een buienlijn die vooral de oostelijke helft van het land aandoet.
Ook is er een bui ontstaan net ten zuidoosten van Zuid-Limburg. Ook deze bui kan binnen nu en korte tijd onweer gaan opleveren. Bij die bui is er gelijk een risico op zware windstoten, mogelijk ook wat hagel als de ontwikkeling van deze bui voorspoedig verloopt.
De eerste buien trekken nu via Zeeland ons land binnen. Dit is een uur eerder dan 'gepland'. Dit ene uur kan veel uitmaken voor het verdere verloop van de dag. Er is een uur minder opwarming, dus ook iets minder energie voor de onweersbuien. Voor de zuidelijke helft van het land lijkt het allemaal nog mee te vallen de komende uren, al ontstaan nu wel de eerste buien voor het front uit in het noordoosten van België.
De grootste kans op heftig weer lijkt, op basis van de huidige ontwikkelingen, weggelegd voor het oosten en noordoosten van het land. De temperatuur kan daar de komende uren nog oplopen naar zomerse waarden terwijl buien zich gaandeweg ontwikkelen. Vooral in het oosten en noordoosten moet rekening worden gehouden met zware tot zeer zware windstoten. Echter blijft het risico op (zeer) zware windstoten ook elders in het land aanwezig, vooral ten noorden van de grote rivieren.
In ons weerjournaal blikken we vooruit.
De eerste regen loopt nu België binnen. De buien gaan vooruitlopend op dit regengebied ontstaan.
In het tweede deel van de middag bereiken buien het zuiden van het land en trekken dan noordelijk. Delen van de buienlijn zijn zeer actief met onweer, kans op hagel, zware tot zeer zware windstoten en lokaal veel water. De buienlijn trekt wel snel, het slechte weer duurt relatief kort. Hieronder de prognose van het WRF model. De meeste modellen zitten overigens aardig op 1 lijn.
Code Oranje is uitgegeven voor later vanmiddag. Vanaf 17 uur is met uitzondering van de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland, code Oranje actief in verband met de zware buien.
Limburg vanaf 17 uur
Gelderland en Utrecht vanaf 18 uur
Flevoland en Overijssel vanaf 19 uur
Drenthe, Groningen Friesland en de Waddeneilanden vanaf 20 uur.
De waarschuwing staat voor een periode van 3 uur uit.
Het koufront ligt nu nog boven Frankrijk, maar komt snel onze kant op. Boven west-Frankrijk (Op de grens van onbewolkt en bewolkt) ligt het koufront op dit moment. Deze beweegt richting het noordoosten om vanmiddag boven Nederland uit te komen.
Het weekendweer:
Zaterdag: veel wind en enkele buien
Zondag: geregeld zon en grotendeels droog
Maandag: meer wolken en enkele buien
Meer weten? Lees dan: Het weer met Pinksteren
De passage van de lijn met regen en onweer gaat snel in de namiddag en avond. In de meeste regio's is slechts een halfuurtje sprake van heftig weer. Op een enkele plek duurt het hooguit een uurtje. Een groot verschil dus met het onweer van de afgelopen dagen.
Goedemorgen, eerst zomerweer met zon en 24-27gr, maar tussen 15 en 21 uur kans op #onweer #hagel en zware #windstoten. Zie: https://t.co/cPDATe0Lp0 pic.twitter.com/sHEQGreeFL
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) June 7, 2019
De dag begint mooi met flink wat zon en snel oplopende temperaturen. Uiteindelijk wordt het zelfs 23 tot 27 graden. Van rustig zomerweer is echter geen sprake. De zuidoostenwind neemt toe naar 4 of 5 Bft, en dat is vandaag een teken dat slechter weer nadert.
Tussen 15 en 16 uur bereiken de eerste buien Zeeland waarna de buienlijn rap noordwaarts trekt. Rond 18 uur houden we de lijn Zuid-Holland-Utrecht-Noord-Limburg aan, en rond 20 of 21 uur ligt de lijn met buien bij de Waddeneilanden.
Bekijk hier de 24-uur prognose
Tijdens de passage van de buienlijn zijn op enkele plaatsen hagel, zware regenval en zware windstoten mogelijk van lokaal 110 km/uur. Dat is fors en deze windstoten kunnen wederom bomen laten omvallen. Op de meeste plaatsen zal de wind zich rustiger houden overigens.
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.