Voor maandag 8 februari staat in heel het land CODE ORANJE uit in verband met de winterse omstandigheden. Na de sneeuwjacht van gisteren, valt vandaag nog altijd op veel plaatsen sneeuw. Wel neemt de wind langzaam in kracht af.
Code rood, code oranje. Sneeuwjacht, sneeuwstorm, ijsplaten en nog veel andere winterse aspecten kwamen er zondag en maandag voorbij. De sneeuw op de grond is nog lang niet weg en ook is het nog steeds op veel plaatsen zeer glad. De komende dagen blijft het vriezen en kan het natuurijs gaan groeien. In Het Schaatsjournaal kijkt Alfred Snoek vooruit. Hoe koud gaat het worden?
Het laatste uitgebreide weerbericht kunt u hier lezen en zien.
Het blijft op veel plaatsen vandaag sneeuwen. Waar de sneeuw gisteren opwaaide tot sneeuwduinen wordt nu een meer egaal witte dek uitgestrooid. Dit ondervindt ook Raymond Klaassen.
Onze collega Raymond Klaassen geeft een korte update over de sneeuwval in Almere! ❄️ #sneeuw #winter pic.twitter.com/KVdTdpyPko
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) February 8, 2021
De temperatuur ligt overal in het land onder het vriespunt en het is zeer waarschijnlijk dat we met een koudegolf te maken krijgen.
❄️ Opnieuw flinke sneeuwval bij Nijmegen! Er vallen verrassend dikke vlokken omlaag voor een temperatuur van -6°. De wind is wel afgenomen, waardoor de #sneeuw veel mooier dwarrelt! pic.twitter.com/Q4nefnNGTe
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) February 8, 2021
.
Vooral in een strook over het rivierengebied valt op dit moment lokaal redelijk intensieve sneeuwval. Er vallen op sommige plaatsen verrassend grote vlokken omlaag bij een temperatuur van -6 graden! In het noorden is sprake van lichte sneeuw en daar komt nog altijd regionaal driftsneeuw voor.
Code Oranje wordt vanaf 12 uur deels ingetrokken.n de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Waddengebied geldt tot 18.00 uur code oranje vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten. Dat meldt het KNMI. In de rest van het land geldt vanaf 12.00 uur code geel voor gladheid door sneeuwresten.
Vanaf dinsdag wordt het weerbeeld een stuk vriendelijker met meer zon. Wel blijft het vriezen. Interessant wordt de situatie op de Waddeneilanden want daar zou wel eens veel sneeuw kunnen gaan vallen als gevolg van sneeuwbuien die de over de eilanden of net langs de eilanden gaan trekken.
Deze buien ontstaan door het relatief warme zeewater in de Duitse Bocht. Door convectie kunnen de buien ontstaan en vormen zich buienstraten die soms onafgebroken sneeuwval produceren tot aan het oosten van het Verenigd Koninkrijk aan toe. De sneeuw valt vaak zeer lokaal, maar leidt wel soms tot flinke hoeveelheden.
Dinsdag en woensdag is het niet uitgesloten dat er op de Waddeneilanden flink wat sneeuw valt. Op Vlieland en Terschelling kan zo maar +20cm vallen.
De vorming van dergelijke buien noemen we ook wel het Oostzee-effect of Duitse Bocht-effect.
De gevoelstemperatuur ligt op dit moment nergens meer onder de -15 graden! Dit komt niet door de oplopende luchttemperatuur, maar wel omdat de wind langzaam in kracht aan het afnemen is. Desondanks zijn dit nog steeds bijzonder koude waarden!
Op de weg is het nog steeds op veel plaatsen bar en boos. Door nieuwe sneeuwval en al aanwezige sneeuw is het erg glad. Op veel plaatsen zijn ook ijsplaten ontstaan. Dit is platgereden sneeuw dat 'transformeert; in een ijslaag.
💪 | Op de #A50 wordt hard gewerkt om de weg vrij te krijgen. We hebben onder meer de Lavastorm ingezet. Deze calamiteitenmachine verwijdert sneeuw en ijs door een combinatie van een krachtige rolbezem en warm pekelwater dat op het asfalt wordt gespoten (📸: @TLouter ). pic.twitter.com/xgEcpeLIYq
— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) February 8, 2021
Het treinverkeer gaat mondjesmaat. In een statement meldt Prorail: Treinen rijden mondjesmaat waar dat kan. Arriva rijdt nu in Limburg, Groningen en op de Vechtdallijnen. In de Achterhoek is wel opgestart maar ondervinden we nog veel problemen op het spoor. Connexxion heeft treinen rijden op de Valleilijn. Keolis rijdt tussen Kampen en Zwolle en tot Hengelo op de trajecten Zutphen-Oldenzaal en Zwolle-Enschede. Check een reisplanner.
Vanaf komende nacht krijgen we te maken met felle vorst. Tijdens opklaringen kan het in de nacht en ochtend streng tot zeer streng vriezen, lokaal met temperaturen beneden de -15 graden. In dit artikel praten we je bij over het begrip KOUDEGOLF en hoe ook hoeveel natuurijs we kunnen verwachten...
.
Vanuit het oosten bereikt een nieuw gebied met (lichte) sneeuwval ons land. Vooral in de oostelijke provincies is plaatselijk weer 3 tot 5 centimeter, maar doordat de wind minder prominent aanwezig is zal de sneeuw ook wat minder verstuiven. Volg de actuele neerslag op onze neerslagradar: https://www.weerplaza.nl/regenradar/europa/nederland/
De nieuwe pluim ziet er extra koud uit. Strenge tot zeer strenge vorst in de nachten. Daar willen we het toch nog even over hebben.
Dit was voor nu de laatste update. Mocht daar reden voor zijn dan openen we het blog morgenochtend weer.
Op veel plaatsen sneeuwt het nog licht, maar geleidelijk neemt de intensiteit van de neerslag verder af. Morgen overdag kan het vooral in de zuidoostelijke helft echter opnieuw wat gaan sneeuwen. Daarbij zakt de temperatuur steeds verder weg: op dit moment (19 uur) vriest het op veel plaatsen al matig, dat is -5 graden en kouder!
Iedere ochtend schuiven we aan bij Nieke van Omroep Gelderland om daar het weer te vertellen. We hopen dat Nieke het morgen wel haalt! Nou ja, ze zijn al een tijd geleden begonnen dus dat gaat vast goed komen.
We werken er hard genoeg aan, maar ben toch benieuwd hoe ver ik kom morgenochtend. Als ik de radiostudio niet haal, is dat wel karma gezien mijn eerdere sneeuw-enthousiasme en de boze brief daarover. 😆 pic.twitter.com/YL5dEnkERK
— Nieke Hoitink (@niekehoitink) February 7, 2021
Sneeuwschuiver komt vast te zitten. Bewoners #Zoelmond en #Beusichem schieten te hulp @AvriSchoon @BetuweNieuws @nosnieuws @Weerplaza @gemeenteburen #sneeuwstorm #sneeuwjacht #samensterk pic.twitter.com/Xenl7v9Orl
— InThePicture.nl (@Inthepicture) February 7, 2021
Eerder vanmorgen ging het bi Amstelveen mis. Gelukkig kwam chauffeur met de schrik vrij.
Pas op het is echt verraderlijk glad!Zelfs een van onze wagens is naast de weg beland. Gelukkig is de chauffeur ongedeerd. pic.twitter.com/53YUYWPpbW
— Gladheid Amstelveen (@letopamstelveen) February 7, 2021
Succes aan al die mannen en vrouwen die voorlopig nog wel op de weg actief zullen zijn!! Inmiddels meldt Rijkswaterstaat dat er op moment van deze update ruim 26 miljoen kilo zout is gestrooid vandaag.
Code rood, het weeralarm is nog steeds van kracht. In de laatste update van het KNMI van een paar minuten geleden heeft het crisisteam besloten het weeralarm nog niet in te trekken. In ieder geval tot middernacht blijft de waarschuwing staan:
In de provincies #Zeeland, #ZuidHolland, #NoordBrabant, #Utrecht, #Gelderland en #Limburg is nu sprake van #coderood voor grootschalige gladheid. Elders geldt #coderood voor #sneeuwjacht nog steeds. Het #weeralarm blijft in alle provincies van kracht tot zeker middernacht.
Het is code rood, maar dat wil niet zeggen dat je geen sneeuwpret kan hebben. Alles op eigen risico natuurlijk. Wat video's die we ontvingen de afgelopen uren.
Tsja wie nu nog denkt dat dit een flitswintertje is van een paar dagen, die komt bedrogen uit. Winterliefhebbers kunnen hun hart ophalen want de winter blijft nog wel even in het land. Het goede nieuws is voor velen dat het barre winterweer omslaat in zonnig winterweer. Vanaf dinsdag gaat de zon het proberen en in de tweede helft van de week gaat het zeker lukken. De temperaturen blijven daarbij ruim onder het vriespunt. En in de nachten gaat het streng tot zeer streng vriezen. Boven een sneeuwdek in opklaringen bij weinig wind kan het zomaar -15 tot -20 graden worden.
Alle winterpluimen vind je hier.
Hieronder de laatste updates.
Ook in Drenthe is er een flinke #sneeuwjacht gaande! Deze beelden zijn gemaakt door Robin Giesen ❄️ pic.twitter.com/neVYiKGR3J
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) February 7, 2021
.
Een aantal dorpen in het oosten van Nederland zijn inmiddels gedeeltelijk ingesneeuwd geraakt. De combinatie van harde wind en aanhoudende sneeuwval zorgt vooral in de buitengebieden voor enorme sneeuwduinen. Onder anderen in Homoet (Gelderland) moeten er graafmachines aan te pas komen om auto's uit te graven!
Bizarre beelden uit Homoet. Ingesneeuwde automobilisten moeten door een graafmachine geholpen worden om hun reis (hopelijk) te kunnen vervolgen. Dit hebben we in Nederland lang niet meer gezien!
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) February 7, 2021
Meer details over de situatie in onze live-blog: https://t.co/adPH3BcIsT pic.twitter.com/ecbPU6CT3d
.
13:15 uur: In het noorden van het land ligt (nog) niet heel veel sneeuw, maar staat wel de meeste wind.
Op de neerslagradar zien we het sneeuwgebied boven de zuidelijke helft steeds verder aangroeien. Dit betekent dat het nog wel een tijdje door blijft sneeuwen; vooral in het midden en zuiden kan de sneeuwval weer iets intensiever worden!
De gevoelstemperatuur, ook wel "windchill" genoemd, wordt steeds lager. In het noorden naderen we inmiddels al de -15 graden...
Wow, bij mijn ouders thuis (in de Overbetuwe) een #sneeuwduinen van zeker 70cm! Onafhebroken 6/7 Bft en sneeuwval sinds gisteravond, dit als resultaat! #sneeuwjacht #sneeuw #darcy #coderood @Weerplaza pic.twitter.com/NRqqX7gcwh
— Wilfred Janssen (@WilfredJanssen_) February 7, 2021
#sneeuw #sneeuwduinen witte sneeuw pic.twitter.com/jGCGCD42Ms
— mireille (@mireille1508) February 7, 2021
Door de harde wind ontstaat er een zeer grillig sneeuwdek. In het uiterste noorden is de sneeuw sowieso het minst. Gemiddeld ligt er zo'n 8 tot 9 cm.
De sneeuwval gaat voorlopig nog door. In Midden-Limburg ook kans op ijzel. Verder die ijzige wind... Brrr.
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) February 7, 2021
Hoeveel #sneeuw ligt er bij jou? (graag ook de plaats erbij zetten) https://t.co/Hjcvime7kC
Tot 10 uur rijden er in ieder geval geen treinen. Er zijn veel problemen met wissels. De NS communiceert: Vanwege streng winterweer en toenemende aantal storingen aan de infrastructuur en wissels, is de treindienst voor vandaag nog onzeker. Op dit moment WORDT ER TOT 10 UUR niet opgestart. We houden u op de hoogte.
Op en rond hetIJsselmeer sneeuwt het al uren. Ook heeft op het meetpunt op de Houtribdijk al een uur lang windkracht 8 gestaan. Daarmee is sprake van een sneeuwstorm. Ook op de Wadden is de wind stormachtig en gaat het steeds meer sneeuwen. Lees meer...
Het is koud buiten. In Zuid Limburg is het een graadje boven 0, elders vriest 0 tot 4 graden Op de Wadden waait het stormachtig, in het zuidoosten matig tot vrij krachtig. Het zorgt voor zeer lage gevoelstemperaturen tot ron -13 graden.
Vrijwel het hele land heeft sneeuwval. IJzelrisico geldt met name voor het midden van Limburg, maar er zijn gelukkig weinig meldingen van. Uiterste zuiden van Limburg is nog boven nul en daar valt wat regen, elders dus sneeuw. Sneeuw heeft inmiddels Groningen-stad bereikt en Texel. Tergend langzaam trekt het gebied noordwaarts. Meeste sneeuw valt de rest van de dag vooral in de Achterhoek en Twente, daar kan nog 10-15cm bij de huidige hoeveelheden bij komen.
De komende uren neemt de wind op veel plaatsen nog wat verder toe. Dat betekent dat in open gebieden een krachtige oostenwind komt te staan, lokaal zelfs tippend aan hard (7Bft). In het noorden wordt een harde wind vaker gemeten en op de Wadden en op het IJsselmeer komt enige tijd een stormachtige wind te staan, 8 Bft. Regionaal komen zware windstoten voor.
Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur op veel plaatsen dit moment rond -10 graden. Moet je dus de deur uit, kleed je dan goed aan. Het is ontzettend koud buiten!
In het zuidoosten van het land worden steeds vaker meldingen gedaan van ijzel en/of ijsregen. Tot grootschalige gladheid door dit verschijnsel is het vooralsnog niet gekomen. Morgenochtend vroeg is het ondanks dat wel oppassen!
-- Het live blog gaat nu op pauze. Vanaf de nanacht wordt het live blog weer bijgewerkt --
Door het verstuiven van de sneeuw loopt het zicht regionaal en lokaal sterk terug. In het verkeer moet je dus goed oppassen, want het zicht kan zomaar teruglopen tot slechts enkele tientallen meters! Daarnaast kunnen sneeuwduinen voor nare verrassingen zorgen. Moet je de weg op, rij dan voorzichtig en zorg dat je beide handen aan het stuur houdt. Als één wiel in zo'n sneeuwduin terecht komt, kan door de verhoogde weerstand het stuur zomaar omslaan.
Mocht het zicht door sneeuwjachten plots sterk teruglopen, trap niet meteen op de rem. Laat de auto rustig uitrollen tot de gewenste snelheid. Op die manier voorkom je vervelende glijpartijen en schade.
Boven Vlaanderen en in delen van West-Duitsland wordt op diverse plaatsen ijzel gemeld. Ook in het zuidoosten van ons land neemt de kans op ijzel de komende uren toe. Het automatische KNMI-weerstation Ell, wat in het midden van Limburg ligt, meldde volgens de automatische waarneming rond middernacht ijzel. Met een lucht- en wegdektemperatuur iets boven nul levert dat niet gelijk gladheid op. Wanneer het ijzelproces intensiveert of langer aanhoudt, wordt de kans op extreme gladheid in die regio groter.
In het zuidoosten van het land valt nog altijd regen. In het Limburgse Ell ligt het kwik nog iets boven nul, in Maastricht is het ruim één graad boven nul. De wegdektemperatuur komt in het midden van Limburg, ondanks de luchttemperatuur boven nul, wel in de buurt van het vriespunt uit. Dit komt door de doorvallende koude neerslag.
De komende uren moet in het zuidoosten rekening worden gehouden met het voorkomen van ijzel. Aan de grond wint de koude lucht steeds verder terrein, maar op enige hoogte loopt de temperatuur juist een beetje op. De sneeuwvlokken smelten op grotere hoogte en onderkoelde regendruppels in de koude luchtlaag nabij het oppervlak kunnen op de wegen bevriezen.
De neerslag trekt gestaag noordwaarts, terwijl de ijskoude lucht dieper en dieper het land in trekt. De luchttemperatuur ligt op veel plaatsen al een tijdje onder nul, maar de wegdektemperatuur heeft er wat langer over gedaan om tot rond het vriespunt te dalen.
Op steeds meer plaatsen in het midden en zuiden van het land komt de wegdektemperatuur op of onder het vriespunt te liggen. Dat betekent dat sneeuw niet meer smelt zodra het op een relatief 'warme' ondergrond valt. Een sneeuwdek zal zich op de meeste plaatsen in die gebieden makkelijker en vooral sneller vormen, zeker tijdens de meest intensieve neerslag.
Goed nieuws voor de winterliefhebber. de pluim houdt voorlopig het koude weer volop in het land. Ijsdagen en strenge vorst.
Collega Alfred Snoek gaf zijn visie eerder vanmiddag vanuit de weerkamer in Houten.
Flinke wind (30km/u) gepaard met ijsregen in Zuid-Beijerland. pic.twitter.com/d9y36aNxZb
— Ferry Krauweel (@ferrykrauweel) February 6, 2021
De neerslag boven het Rivierengebied activeert en de regen gaat over in natte sneeuw. In Limburg is het nog vooral regen dat er valt. De komende uren zullen de sneeuwmeldingen meer gaan worden. In het overgangsgebied is ook nog kans op ijzel of ijsregen. De wegdektemperaturen zijn daar rond het vriespunt. Het kan al verraderlijk glad worden!
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.