Categorie 5 orkaan is echt monster
Voorzichtig komen de eerste berichten vanaf de Bovenwindse EIlanden en wordt de schade die de monsterstorm Irma heeft aangericht zichtbaar. Bijvoorbeeld op het vliegveld Prinses Juliana op Sint Maarten.
Une partie des dégâts sur l’aéroport de #SaintMartin,durement touché par #cyclone #Irma #princessjulianaairport,via https://t.co/mUeqGyCJoL pic.twitter.com/5we0R1VZ4p
— Meteos (@Meteos_) 6 september 2017
Someone in the US military told me a few minutes ago that Barbuda has been "obliterated; wiped clean." I pray he is wrong.
— Tom Flowers 🎧 (@TomFlowers) September 6, 2017
Vanmorgenvroeg, rond 7 uur Nederlandse tijd, maakte Irma in volle sterkte landfall op het Britse eilandje Barbuda. Het weerstation van Barbuda heeft het vlak voor de aankomst van het oog begeven bij windstoten van bijna 300 km/uur. Dit is ook gelijk het laatste 'contact' met het eiland geweest.
Op social media gaan berichten rond dat er sinds de passage van Irma geen contact meer is geweest met het eiland. Ook schijnen enkele mensen van de US military spreken over een totale verwoesting van het eiland. Zij beschrijven het als 'wiped' en 'obliterated', wat 'uitgeveegd' en 'uitgewist' betekent. Hoe de exacte situatie daar nu is, is nog zeer onduidelijk, maar de eerste berichten zijn dus niet goed...
Ook verschijnen er tegenstrijdige berichten dat de schade mogelijk meevalt. Er is natuurlijk schade, maar over complete vernieling is in die berichten geen sprake.
Het vliegtuig van de Hurricane Hunters is zojusit aangekomen in het oog van orkaan Irma. Omdat het oog zich nu min of meer boven Sint Maarten bevindt, weten we op basis van die data waarmee Sint Maarten te maken heeft gekregen. In het oog heeft het vliegtuig meerdere sondes achtergelaten. De data daarvan kunnen elk moment binnen komen bij de weerdiensten.
Vanuit de ruimte is Sint Maarten te zien door het oog van orkaan Irma. Vlak voor het daglicht vol de orkaan belichtte, konden de infraroodkanalen van de satelliet een glimp opvangen van Sint Maarten in het oog.
De eerste foto's van schade druppelen al binnen vanuit het oog op het Franstalig deel van Sint Maarten. Bomen hebben het zwaar en zwakkere constructies zijn (zwaar) beschadigd. Over persoonlijk leed is nog helemaal niets bekend. Daarnaast zijn straten ondergelopen en boten in de havens zijn verwoest.
BREAKING NEWS: #Hurricane #Irma has
— Theworldface (@the_worldface) September 6, 2017
destroyed the Island of #SaintMartin. #Theworldfacepic.twitter.com/CzivBZDoxX
Het oog van orkaan Irma is boven Sint Maarten aangekomen. Zojuist hebben ze daar al noordenwinden met snelheden van meer dan 250km/uur voor de kiezen gekregen. Nu is het er even rustig, maar zometeen komt er vanuit het zuiden weer de volle laag: windsnelheden van meer dan 250 km/uur, nog hogere windstoten, hoogwateropzet door de wind en zware regenval.
De laatste verwachting van het Hurricane Centrum is zeer ongunstig voor Florida. In de nieuwe modeluitvoer buigt de orkaan in de loop van de het weekend af naar het noorden. Tot die tijd krijgen diverse eilanden te maken met de orkaan. Natuurlijk de Bovenwindse Eilanden die nu getroffen worden, maar ook de noordzijde van de Dominicaanse republiek, de zuidelijke Bahama's, delen van Haitï en Cuba.
De Hurricane Hunters van de NOAA zijn weer met één van hun vliegtuigen op pad gegaan om diverse data te vergaren van orkaan Irma. Momenteel vliegt het vliegtuig net ten noorden van de Dominicaanse Republiek en houdt een oostelijke koers aan. Ongeveer ter hoogte van de Britse Maagdeneilanden zal dit vliegtuig een eerste vlucht door het oog van Irma gaan maken.
De grote hoeveelheid data die worden verzameld tijdens dit soort missies worden gebruikt voor onderzoek. Ook worden alle gegevens die bruikbaar zijn in weermodellen gestopt. De verwachting wordt een stuk beter wanneer een weermodel wordt gevoed met de meest recente data rond de orkaan. De Amerikaanse weerdienst heeft enkele weermodellen die zijn geoptimaliseerd voor orkanen. De verzamelde gegevens worden onder andere in dat model gestopt.
Nu Irma steeds dichter bij Sint Maarten komt, wordt het steeds duidelijker dat Sint Maarten de volle laag gaat krijgen. Op het eiland worden windsnelheden van wel 280 km/uur verwacht met nog hogere windstoten. Daarnaast regent het daarbij ook nog eens erg hard. Helaas is door de orkaan geen enkele vorm van communicatie mogelijk, waardoor de weergegevens niet zichtbaar zijn. Wat er dus precies op Sint Maarten gaat gebeuren, blijft vrij onduidelijk.
Omstreeks 13:00 ligt het oog van Irma boven of tegen Sint Maarten. Aan de randen van het oog komen de hoogste windsnelheden voor en is de verwoesting het grootst. In het oog is het een stuk rustiger. Als de andere kant van het oog passeert, gaat het opnieuw flink los, maar dan van de andere kant. Op het moment dat het oog van de orkaan op Sint Maarten aankomt, begint het nét licht te worden.
Het lijkt er steeds meer op dat orkaan Irma recht over St Maarten gaat trekken. De tijdsplanning is niet verandert; het oog passeert aan het begin van de middag, Nederlandse tijd.
Opvallend. De laatste runs van de diverse modellen laten Irma later in de week eerder naar het noorden afbuigen. Op basis van deze uitkomsten zou de orkaan ten oosten van Florida blijven. Benieuwd hoe de nieuwe 'cone' er straks uitziet als NOAA met de nieuwe prognoses komt.
Video of a flight through the eye of #Irma on #NOAA42. Flights on both the WP-3D Orion and G-IV #NOAA49 continue. Credit Nick Underwood/NOAA pic.twitter.com/9ini4bOnYF
— NOAAHurricaneHunters (@NOAA_HurrHunter) 5 september 2017
Zojuist komt de melding van het KNMI dat de dataconnectie met het eiland Saba is verbroken door orkaan Irma. Weerdata van dit eiland is dus niet meer beschikbaar. "Pas nadat Irma is gepasseerd wordt actie ondernomen", luidt het bericht, wat uiteraard volkomen logisch is.
Het lijkt gekkenwerk, maar per dag worden verschillende missies uitgevoerd met vliegtuigen die dwars door de orkaan vliegen. Zo wordt weerdata vergaard, die weer kan worden gebruikt om met heel nauwkeurige modellen de verwachting voor Irma zo goed mogelijk te maken en steeds te verversen. Zojuist is missie 11, met een Lockheed WC-130J Hercules beëindigd. Uit de metingen die deze missie heeft opgeleverd, noteren we een kerndruk van 915hPa. Dat is erg laag.
Het plaatje even hieronder van de windgegevens van Barbuda leek even het oog van de orkaan aan te geven. Maar nu de windmeter steeds blijft hangen op 0, moeten we er van uit gaan dat hij is gesneuveld. Bij een gemiddelde wind van 191km/uur en een windstoot van 247km/uur hield hij er mee op.
Het eiland Barbuda ligt inmiddels in het oog van Irma. Volgens de laatste stationsobservaties die beschikbaar zijn vanaf dat eiland, zijn er windsnelheden van ruim boven 200 km/uur gemeten! Nu Barbuda midden in het oog zit, is het nagenoeg kalm. Hoe zwaar de tweede ronde met wind precies wordt, is de grote vraag, de windmeter op het eiland is gesneuveld bij een constante wind van 191 km/uur en windstoten van bijna 250 km/uur... Het eiland is hiermee niet van de orkaan af. Zodra de andere kant van het oog het eiland bereikt, begint de ellende opnieuw, maar dan van de andere kant.
De passage van het oog van Irma recht over het eiland levert wel zeer waardevolle meteorologische data op. Het weerstation van dat eiland is tot nu toe blijven werken, ondanks het natuurgeweld. De wind piekt eerst tot over 200 km/uur. Momenteel is het bijna windstil (rode lijn keldert).
Irma is een categorie 5 Orkaan (windsnelheden van meer dan 250km/uur). Het wordt de sterkste orkaan die ooit de noordelijke Antillen heeft bereikt en Irma is de op 1 na sterkste orkaan die we ooit hebben gezien in het Atlantisch Basin (dus uitgezonderd de Golf van Mexico en de Caribische Zee).
Irma zal spoedig over Barbuda trekken, dat vol wordt getroffen. Vervolgens koerst het systeem verder in Westelijke richting om rond 13:30 uur Nederlandse tijd op ongeveer 10km ten noorden van St. Maarten langs te trekken. De verwachte gemiddelde wind is dan 155 knopen, 285km/uur, met uitschieters tot 350km/uur. Daarmee is het (ruim) een categorie 5 orkaan!
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.