De regen valt weer gestaag naar beneden in Limburg, maar de radar laat de achtergrens al zien. Vanaf middernacht valt er hooguit nog een enkele bui. Zoals al eerder aangegeven zijn de problemen dan nog niet voorbij. Vanuit België en Duitsland stroomt vannacht en donderdag overdag nog heel wat water naar uiteindelijk de Geul en de Maas. Deze rivieren en kleinere rivieren kunnen dus nog voor veel problemen zorgen helaas.
In sommige gemeentes raken de zandzakken op. Het is een bijzondere gewaarwording wat op dit moment in delen van Zuid-Limburg gaande is. Iets wat de rest van het land zich amper kan voorstellen...
Ondanks alle problemen in Zuid-Limburg hebben we het ergste mis gelopen. Ten oosten en zuiden van Limburg is nog veel meer regen gevallen, en ook nu hoost het vooral ten oosten van Limburg. Op uitgebreide schaal is 80 tot 120 mm daar gevallen, lokaal oplopend naar 150 tot mogelijk 200 mm.
Helaas komt veel van dat water vanuit de Ardennen en Duitsland wel via de Maas en andere riviertjes naar Zuid-Limburg. Vandaar de grote problemen en de vele overstromingen.
Collega Wouter van Bernebeek deelde zojuist onderstaande beelden met ons.
🌧️ Om te beseffen hóeveel water onderweg is naar Nederland, bekijken we nog enkele bizarre beelden uit de Ardennen. De Maas gaat wel wat stijgen! #wateroverlast
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) July 14, 2021
Credits: Christelle Jeanpierre (fb) pic.twitter.com/FPOqRbouAu
De situatie zoals wij die verwachten vanaf middernacht:
In een brede strook van Noordoost-Nederland naar Brabant kan donderdag op veel plaatsen flink wat regen vallen: 20 tot 40 mm valt op uitgebreide schaal, oplopend tot rond 70 mm her en der in het midden en zuiden van het land.
In Zuid-Limburg wordt in de nacht naar donderdag en donderdag overdag nog slechts 5 tot 10 mm regen verwacht. Continue aanvoer vanuit (overstroomde?) rivieren kan echter blijvend voor wateroverlast zorgen.
Tot middernacht:
Nieuwe buien trekken vanuit Duitsland het oosten en zuidoosten van Nederland binnen. Lokaal kan in het heuvelland van Limburg meer dan 75mm vallen. Hierdoor kunnen rivieren buiten hun oevers treden en overstromingen veroorzaken. Elders veroorzaken de buien vanavond hooguit lokaal enige overlast.
In Wallonië is er vandaag op uitgebreide schaal ruim 100mm regenwater gevallen. De gevolgen zijn enorm. Er valt op dit moment nog steeds veel regen dus de situatie zal hier alleen nog maar slechter worden.
🌧 Terribles images montrant l'ampleur dramatique des inondations à Theux en province de Liège en Belgique. Il va encore pleuvoir toute la nuit. (© Christelle Jeanpierre) pic.twitter.com/hrj6zrf4JX
— Météo Express (@MeteoExpress) July 14, 2021
CODE ROOD
Vanavond trekken zware buien over Limburg. Hierdoor kan met name in Zuid-Limburg nog 30 tot 50 mm regen vallen. De combinatie van veel regen en volle rivieren levert een risico op van wateroverlast en overstromingen. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ernstige van ondervinden. Hiervoor is code rood van kracht voor Limburg.
CODE GEEL
In een brede strook van Noordoost-Nederland naar Brabant kan donderdag op veel plaatsen flink wat regen vallen: 20 tot 40 mm valt op uitgebreide schaal, oplopend tot rond 70 mm her en der in het midden en zuiden van het land.
In het zuid-Limburgse Simpelveld is deze woensdagmiddag sprake van wateroverlast. Bron: Hans Horbach.
Verwachting komende uren en vannacht:
Op dit moment, 17 uur, is het zo goed als droog in Limburg. De waterstand in de rivieren stijgt echter nog steeds vanwege de aanvoer van regenwater vanuit Duitsland en België. Vanaf 19.30 uur verwacht Weerplaza dat de buien weer toenemen en het van tijd tot tijd flink zal plenzen. In combinatie met de regen die op dat moment ook stroomopwaarts valt, zal het water in de rivieren dus nog hoger komen te staan. In de loop van de nacht trekt de neerslag weg. Door aanvoer van water vanuit Duitsland en België zal onder andere de Maas waarschijnlijk tot donderdagochtend of -middag blijven stijgen waarna enige stabilisatie optreedt.
In Zuid-Limburg is op dit moment zo'n 25 tot langs de grens met Duitsland 60 mm gevallen. Op zich geen extreme hoeveelheden. In de Ardennen, regio Spa, is reeds meer dan 100 mm gevallen. In het Duitse Sauerland al bijna 200 mm.
De rivierstanden in beeld. Veel locaties geven rood aan. De Mechelerbeek is één van de kleine riviertjes richting de Maas die zojuist buiten haar oevers is getreden. Kelders en straten lopen meteen vol.
@magnifiekZL
— Bert Austen (@BertAusten) July 14, 2021
Situatie Commandeurstraat Mechelen binnen 40 minuten dramatisch , Meerdere kelders reeds volgelopen , Mechelerbeek geheel uit oevers pic.twitter.com/WgEjw53MSy
Door de gestage regenval in Zuid-Limburg, de Ardennen en de Eifel stroomt steeds meer water vanuit België en Duitsland via de Maas en allerlei kleine riviertjes naar Zuid- en Midden-Limburg. Meerdere rivieren beginnen inmiddels kritische niveaus te bereiken.
Veiligheidsregio Zuid-Limburg verstuurde zojuist het volgende bericht: Waterbuffer De Dem in de gemeente Heerlen (Hoensbroek) is zo vol geraakt dat deze hoogstwaarschijnlijk op korte termijn overstroomt. Dit zorgt ervoor dat het water in de omgeving terechtkomt en huizen binnenstroomt.
En ook in #Winthagen stroomt het water op dit moment door de straten. #noodweer #Limburg #wateroverlast @RTLnieuws pic.twitter.com/Omngj6xBLT
— Nils Rompen (@nilsrompen) July 14, 2021
Niet alleen in Zuid-Limburg regent het lang en soms hard, maar ook in de Duitsde Eifel en de Belgische Ardennen. Zie de beelden hieronder.
🌧️ Werkelijk bizarre beelden uit de Ardennen in België! Zoiets zie je niet dagelijks door de straat voorbij komen... #wateroverlast
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) July 14, 2021
Videocredit: Laurent Klein (@ShadyCRF) pic.twitter.com/fTRJYc7A79
Dinsdag viel in het uiterste zuiden van Limburg al heel veel regen. De snelweg a79 moest enige tijd afgesloten worden en op sociale media verschijnen al heel snel de eerste beelden van wateroverlast in het heuvelachtige deel van Limburg. Afgelopen nacht viel er nog zo'n 10 mm regenwater, maar voor vandaag, vannacht en morgen staat nog veel meer op het programma. Er is dan ook voor de provincie Limburg een weercode oranje afgegeven. Dit is voornamelijk van toepassing van het uiterste zuiden van de provincie.
Wateroverlast in Zuid-Limburg door zware regenval. Onder andere in #Ransdaal staan straten blank. #overlast #regen pic.twitter.com/kMf4kFljxn
— Nils Rompen (@nilsrompen) July 13, 2021
Vanavond en vannacht lijkt de regen in het uiterste oosten en zuidoosten nog een stuk intenser te worden. Ook over de grens in Duitsland en in België valt een uitzonderlijke hoeveelheid regenwater. Water dat uiteindelijk via de Maas en Rijn richting de Noordzee zal worden afgevoerd. Het waterpeil in de Rijn zal de komende dagen merkbaar stijgen, maar ook dat van de Maas en Waal gaat flink omhoog en bereikt voor de tijd van het jaar uitzonderlijk hoge standen. Waterschappen waarschuwen nu al voor onderlopende uiterwaarden. Eventuele kampeerders in de meest kwetsbare uiterwaarden wordt aangeraden om maatregelen te treffen.
Niet alleen Limburg, maar ook Gelderland en een deel van Overijssel (Twente) kan vannacht gemakkelijk 20 tot lokaal 50 mm regenwater vallen. In de Randstad valt weinig of zelfs helemaal geen regen. Daar kan morgen wel even wat regen vallen. De extreme regenval zal dan tot het verleden behoren, al valt er nog steeds wel af en toe (voornamelijk) lichte regen in Oost- en Zuid-Nederland.
Vanaf vrijdag zitten er een paar droge dagen aan te komen. Met meer zon gaat ook de temperatuur omhoog. Landinwaarts komt de zomerse 25 graden dan ook weer in beeld. Na het weekend zoekt de wind wel af en toe de noordhoek op waardoor de temperatuur weer iets moet inleveren, felle buien staan ook dan voorlopig niet op het programma.
Foto thumbnail: Joop Savelberg
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.