Afgezien van een lokale onweersbui, vooral in het zuiden van het land, is het droog in Nederland. We sluiten hierbij het liveblog!
Het KNMI heeft code oranje voor heel Nederland ingetrokken. Het risico op schade en overlast door extreem weer is afgenomen. Bij Eindhoven nu nog wel een stevige bui en flinke regen in Oost-Groningen.
In de omgeving van Eindhoven en Valkenswaard zijn twee onweersbuien ontstaan, die behoorlijk veel bliksem opleveren. Er kan ook veel regen vallen in korte tijd. Het laat zien dat er vanavond ook nog verspreid een onweersbui mogelijk blijft.
Het KNMI heeft de waarschuwing extreem weer, code oranje, ingetrokken voor Overijssel en Friesland. Er geldt nu alleen nog code oranje voor Drenthe en Groningen, evenals het Waddengebied. Boven het IJsselmeer zijn twee flinke onweersbuien ontstaan, die richting de Wadden trekken.
Op dit moment bevinden zich de zwaarste buien nog in het noorden van Groningen. Ze trekken geleidelijk de Noordzee op. In Gelderland komt intussen ook nog een lokale onweersbui voor.
Vanavond blijft een lokale onweersbui mogelijk, vooral in het oosten en noordoosten, maar ook in het uiterste zuiden. In de nacht wordt het meest droog en kan het mistig worden. De minima liggen rond 17 graden.
Vrijdag krijgt vooral het oosten met nieuwe regen- en onweersbuien te maken, ook met kans op wateroverlast. In het westen is het meest droog met ruimte voor de zon. Het wordt 21 tot lokaal 27 graden.
Het noordoosten van Friesland en de provincie Groningen krijgen nu zware onweersbuien over zich heen. In de stad Groningen komt het onweer tussen 17.15 en 18.00 uur voorbij. Er wordt veel bliksem waargenomen, plaatselijk kan zeer veel regen ook tot wateroverlast leiden.
Op dit moment bevindt zich een zware onweersbui met veel bliksem bij Drachten. De zware bui hoort bij een lijn van onweersbuien, die ligt van Drachten via Hoogeveen naar Enschede en geleidelijk noordwaarts trekt.
De buien in Overijssel hebben minder onweer dan die in Friesland, maar we krijgen wel meldingen van hagel en plaatselijk flinke wateroverlast vanuit Twente.
Je kan zelf de onweersbuien volgen op onze regenradar en je krijgt een melding van naderend onweer op je mobiele telefoon via onze Onweeralarm app.
Heel Grou was net een wasstraat en voor even niet @zonniggrou #hoosbui #wateroverlast pic.twitter.com/8jLHZLUlmR
— FokelienvdMeulen (@Fokeltje) 31 mei 2018
Op dit moment komen de zwaarste onweersbuien in Friesland voor, en in het noorden van Overijssel. Deze buien trekken verder noordwaarts. Dat betekent dat ook Drenthe en Groningen nog rekening moeten houden met zware buien.
In het westen en zuiden van het land is het rustig geworden en de zon schijnt ook weer flink. In de kustprovincies, Flevoland en Utrecht zorgt een soms stevige wind uit west tot noordwest voor aanvoer van koelere lucht. Daar ligt de temperatuur tussen 16 en 21 graden.
Verder naar het zuiden en zuidoosten is het warmer, met een zwakke oostenwind is het kwik in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg weer opgelopen naar 22 tot 25 graden. Hier valt mogelijk laat vanmiddag of vroeg in de avond nog een lokale onweersbui.
Het KNMI heeft de code oranje voor Noord-Holland, Flevoland en het IJsselmeergebied ingetrokken. De waarschuwing voor extreem weer geldt nu nog voor Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen.
In deze provincies kunnen zware regen- en onweersbuien gepaard gaan met hagel en plaatselijk zeer veel regen. Dat kan leiden tot overlast en schade.
.
Een lijn met zware onweersbuien trekt vanuit Overijssel en noordelijk Flevoland nu geleidelijk de provincies Drenthe, Friesland en Groningen binnen. Uit Almelo komen meldingen van flinke hagelstenen.
In Noord-Holland en Flevoland zijn de meeste buien inmiddels weggetrokken en is een verfrissende wind uit het westen opgestoken. Vooral rond het IJsselmeer waait het matig of vrij krachtig, 4 tot 5 Bft.
Doe er je voordeel mee, je kan daar even goed het huis luchten! In de zuidelijke provincies is de wind weer gedraaid naar oost en zwak of matig, hooguit 3 Bft. De temperatuur loopt daar weer iets op, naar 23 tot 25 graden. Verspreid kan daar nog een enkele onweersbui ontstaan.
Het KNMI heeft de code oranje uitgebreid naar de provincies Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. In deze provincies is nu kans op zware onweersbuien, met plaatselijk veel regen in korte tijd en mogelijk ook hagel en windstoten.
In het noordoosten van het land komen nieuwe buien nu snel tot ontwikkeling. Langs een lijn tussen grofweg Harlingen en Enschede zijn meerdere buien ontstaan die inmiddels het nodige onweer genereren. Deze buien bevinden zich in een zeer warme omgeving waarin veel energie voorradig is. De kans op hagel en veel regen is hier iets groter dan dat deze kans elders in het land was.
Mochten de buien inderdaad snel groter worden, dan zal ook voor die regio waarschijnlijk code oranje gaan gelden.
In het noorden en oosten is de temperatuur inmiddels flink opgelopen. De is nu bijna voldoende energie opgebouwd om de eerste buien te laten ontstaan. Op de satellietfoto zien we de stapelwolken snel groeien en ook de radar detecteert de eerste druppels.
Binnen nu en een uur is de kans groot dat er in een strook van Leeuwarden naar Enschede meerdere buien ontstaan. Bij deze buien is er kans op hagel, onweer, windstoten en veel neerslag in korte tijd.
In het plaatsje Poeldijk, in Zuid-Holland, is al bijna 60 millimeter neerslag gevallen. Dat is binnen enkele uren net zo veel als dat normaal gesproken in een hele maand valt. Laat die regio ook afgelopen dinsdag veel water ook net veel water te hebben gehad.
Door deze neerslaghoeveelheden is er in die omgeving sprake van flinke wateroverlast. Ook in Plaatsen als Schiedam en Hellevoetsluis is het ronduit nat.
Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor Flevoland en Noord-Holland vanwege zware onweersbuien. De weerwaarschuwing geldt vooral voor grote neerslaghoeveelheden en in mindere mate voor hagel en windstoten. De kans bestaat dat later vandaag ook andere regio's in ons land code oranje krijgen.
Lang niet alle regio's krijgen met noodweer te maken. De buien houden een zeer lokaal karakter. Ga je de deur uit, bekijk dan altijd even onze regenradar.
Een zware onweersbui trekt zometeen de provincie Flevoland binnen. Op basis van de meest recente radarbeelden (12:05 uur) kunnen we zeggen dat er naast zware regenval ook hagel en windstoten rond 60 km/uur mogelijk zijn.
Boven de Randmeren en het Markermeer is onder de huidige omstandigheden ook een hoosachtig verschijnsel niet uit te sluiten.
Door de flinke buien in het westen en midden van het land, is er plaatselijk sprake van wateroverlast. Op sommige plaatsen is alweer meer dan 25 millimeter gevallen. In het plaatsje Woerden staan straten onder water, maar ook in de regio van Rotterdam wordt op veel plaatsen wateroverlast gemeld.
Na Rotterdam koerst de zware onweersbui nu via Delft naar Den Haag. Circa 60 ontladingen per minuut, maar 70% van de ontladingen is gelukkig in de wolk zelf, en niet van de wolk naar de grond. Desalniettemin; dit is een gevaarlijk bui, dus ga naar binnen!
Een tweede zware onweersbui koerst nu via Woerden naar Alphen a/d Rijn en daarna Nieuw-Vennep. Ook dit is een zware onweersbui. Het zou ons bovendien niet verbazen indien deze twee buien samengroeien. De afhandeling van vluchten op Schiphol zal waarschijnlijk hinder ondervinden van deze buien.
Zwaar onweer nu boven #Rotterdam. Onze onweerdetectie geeft de zwaarste kleuren aan. Koerst naar Hoek van Holland en Den Haag. https://t.co/V4Vm5BJOB9 pic.twitter.com/sY2oDqjrSV
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) May 31, 2018
Op dit moment geldt code geel vanwege de kans op zware buien. Actuele waarschuwing
Wat is het verschil tussen code geel en oranje?
Of bekijk onze video: Wanneer worden weercodes afgegeven en wat houden ze in?
De komende uren blijft het in Zeeland en het westen van
Brabant stevig regenen en ook onweren.
In de rest van het land is het veel beter weer. Vooral in het oosten en noorden
schijnt de zon en in de benauwde lucht gaat de temperatuur snel omhoog. Om 10
uur vanochtend was het al ruim 25 graden in Twente. De eerste uren komt er in
het midden en noorden van het land hooguit een lokale onweersbui voor.
Vanmiddag bereikt de temperatuur een dusdanige hoogte,
lokaal 30 graden, dat stapelwolken snel uitgroeien tot buien. Deze buien
ontstaan waarschijnlijk als eerste in het oosten van het land en breiden zich
dan naar het noorden en noordwesten uit. Later vanmiddag en vanavond is er
daardoor overal kans op zwaar weer, al zal de overlast zich beperken tot
slechts enkele steden en dorpen. Later in de avond verdwijnen de meeste buien
weer.
Vanochtend komen de zwaarste buien voor in Zeeland en het westen van Brabant. Daar kan het enige tijd flink hozen en ook stevig onweren. De kans op hagel is nog klein.
Het regengebied trekt vrij traag waardoor de neerslag tot een uur of 12 in Zeeland zal aanhouden.
Zware buien trokken vroeg in de ochtend over delen van Zeeland. Het gemeentehuis van Terneuzen kreeg daardoor te maken met water dat het pand wist binnen te dringen.
Vooral in het zuiden komen wolkenvelden voor en valt er lokaal al een enkele bui. Vanmiddag loopt het kwik op naar 25 tot lokaal 30 graden en gaan er meer buien ontstaan. Daarbij is er kans op hagel, onweer, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Vanavond nemen de buien weer in aantal en intensiteit af, maar enkele buien blijven mogelijk.
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.