De storm is voorbij, het blog is gesloten. Hartelijk dank voor jullie interesse!
Bovenstaande overzicht laat de zwaarste stormen zien die Nederland bereikt hebben, sinds 1910. Windkracht 11 is een zeer zware storm, en windkracht 12 is orkaankracht.
De storm van vandaag voegt zich dus aan dit rijtje toe, waardoor we nu 13x keer een zeer zware storm in Nederland hebben gehad. De exacte cijfers van deze storm worden de komende dagen door het KNMI vastgesteld, maar een eerste indicatie is dat deze storm op de 8e, 9e of 10e plek gaat komen.
Dit gebeurde in Egmond aan Zee (bron: Camille Wijnen). #storm pic.twitter.com/v2dQBkz5A7
— Casper Hulshof (@CasperHuls) 18 januari 2018
Het wordt nu snel rustiger. Het weeralarm staat nog even vanwege de grote impact, maar de #storm is voorbij. Dit zijn extreme waarden hoor. https://t.co/essp201afm pic.twitter.com/uphRaOuyOh
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) January 18, 2018
Op veel plaatsen in het land is de wind afgezwakt. Er komen nog wel windstoten van 50 tot 110 km uur voor. De zwaarste uitschieters zijn net in Twente waargenomen. De komende uren gaat het geleidelijk steeds minder hard waaien.
Op de windstotenkaart is goed te zien dat het windveld geleidelijk opschuift. In de oostelijke helft van het land komen nu de zwaarste windstoten voor. De Ketelbrug (A6) is zojuist op last van de politie gesloten.
Het centrum #Almere wordt ivm #storm afgesloten. Ga er niet heen en blijf thuis! #CodeRood PLS RT
— Politie Flevoland (@PolitieFlevo) 18 januari 2018
Schokkende beelden via de VID die precies op de camera vangen hoe een vrachtwagen kantelt.
Tot nu toe 25 (!) gekantelde trucks. Dat ziet er ongeveer zo uit. #A5 #storm #coderood pic.twitter.com/0nSzY1Djsw
— VID (@vid) January 18, 2018
Bombogenesis, in de meteorologie ook bekend als snelle cyclogenese, is een feit. Er is sprake van bombogenesis als de kerndruk van een stormdepressie minstens 24hPa daalt in 24 uur tijd of korter. Gisterochtend rond 07:00 Nederlandse tijd was de kerndruk van de toen nog ontwikkelende stormdepressie ongeveer 1005hPa (of millibar). Vanochtend vroeg rond dezelfde tijd was de kerndruk van de stormdepressie gedaald naar ongeveer 980hPa, dat laten de analysekaarten van het KNMI zien. Kortom, de luchtdruk van het systeem is in 24 uur tijd met ongeveer 25hPa gedaald!
De wind heeft veel bovenleidingen beschadigd. Als gevolg daarvan heeft NS besloten om het treinverkeer in heel het land stil te leggen.
NS legt treinverkeer in heel Nederland plat https://t.co/S2zRTxafqf
— NOS (@NOS) 18 januari 2018
Zowel in Hoek van Holland als in IJmuiden heeft er een uur lang windkracht 11 gestaan. De laatste keer dat er een zeer zware storm over ons land trok was in op 28 oktober 2013.
#Storm bij het Strijkijzer pic.twitter.com/6M8ukNmir9
— Arnout Vos (@arnoutvos) 18 januari 2018
#storm Den Bosch pic.twitter.com/QxVqgaMJ5Q
— Marco (@tensioncoach) 18 januari 2018
Daar gaat weer wat handel omver :disappointed_relieved: #terminal #storm pic.twitter.com/OVjoKS9wcX
— RichardHoogeveen.nl (@RichardMaasdijk) 18 januari 2018
Er rijden steeds minder treinen. Den Haag station wordt nu ontruimd.
De westerstorm stuwt het water in het #Ramsdiep tot bijna 1m boven NAP. Daarom sluiten we om 13.00 uur de stormvloedkering #Ramspol. Deze opblaasbare dam sluit straks het Zwarte Meer van het Ketelmeer af. Als de wind vanmiddag afneemt en het peil daalt, gaat de kering weer open. pic.twitter.com/NG60sF0VA7
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 18 januari 2018
#IJMUIDEN 11 BFT @EdAldus @frankdeboosere @marcopverhoef @Weerplaza #coderood #storm pic.twitter.com/XZHDLJx2Bh
— Beats2Dance | Dizgo | Elroy ツ (@djelroynl) January 18, 2018
— Arjan van der Knaap (@arjanknaap) 18 januari 2018
Heel veel wegen zijn dicht door de storm. Het is beter om je reis uit te stellen.
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) January 18, 2018
#A13 Den Haag ► Rotterdam helemaal DICHT door stormschade bij Rotterdam-Airport.
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) 18 januari 2018
#A13 Den Haag ► Rotterdam helemaal DICHT door stormschade bij Rotterdam-Airport.
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) 18 januari 2018
Langs de westkust woedt nu een zware storm, windkracht 10. Dat is de tweede zware storm in twee weken tijd en de elfde van deze eeuw. De zeer zware windstoten van 110 tot 135 km per uur zijn erg hinderlijk. In de kuststreken zijn volgens Weerplaza windvlagen tot 140 km mogelijk.
Ook boven land stormt het op sommige plaatsen met windkracht 9. Schiphol, Cabauw, Herwijnen. Ook in het rivierengebied.
Het gaat behoorlijk tekeer dus. In Hoek van Holland zit de wind nu zelfs op Windkracht 11...
Vrachtwagen omver op de A50 ri. Oss. Tussen Renkum en Heteren zijn 3 afgesloten rijstroken, verkeer moet via de vluchtstrook. Foto:@ArdyStemerding pic.twitter.com/a1Cq1lgn0r
— VID (@vid) 18 januari 2018
Op de A16 is een vrachtwagen gekanteld, we kunnen 'm net niet zien op de Van Brienenoordburg: https://t.co/R44AOdMOn1 #storm Hinder ri. Breda op hoofd- en parallelbaan. pic.twitter.com/IorG8iSD2j
— VID (@vid) 18 januari 2018
Zojuist is code rood afgegeven voor de provincies Noord-, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, en Flevoland. Het gaat behoorlijk tekeer.
Het waait behoorlijk. Zelfs in de provincie Noord- en Zuid-Holland tikt de wind bijna tegen storm, windkracht 9 aan.
Het gebouw van Weerplaza in Houten gaat heen en weer. De windmolens staan in de vaanstand. Dat betekent windkracht 10 op 125 meter hoogte!
Op Hoek van Holland en IJmuiden wordt windkracht 10 gemeten, zware storm. Buiengaats word bij enkele booreilanden windkracht 11 gemeten, zeer zware storm.
In het noorden was het een uur geleden nog plaatselijk wit zoals hier in Delfzijl. De temperatuur loopt daar nu wel rap op.
@Weerplaza Nog meer wit. pic.twitter.com/nhrjbv9Cxa
— Meteo Delfzijl (@meteodelfzijl) January 18, 2018
De windstoten voor de kust pakken flink uit, nu al 125 km per uur. Zulke vlagen vallen bijna van de schaal van Beaufort.
Tussen 9.00 en 11.00 uur gaat de Oosterscheldekering dicht voor al het wegverkeer. Dat betekent omrijden voor het verkeer op de #N57 via de Zeelandbrug (N256).
— VID (@vid) January 18, 2018
De dijk Enkhuizen - Lelystad is dicht voor vrachtverkeer en voertuigen met een aanhanger. #storm pic.twitter.com/WXcoJUrojk
— VID (@vid) January 18, 2018
Voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland geven de windpalen nu 92 km per uur. Dat is een zware storm, windkracht 10. Het zwaarste scenario dat wij volgen komt er aan. De wind draait al naar het westen. Dat betekent dat de hele westkust straks het volle stormveld krijgt te verduren. Zandstralen!
En nu zijn alle provincies in de code oranje.
De brandweer van Badhoevedorp is ook ter plaatse op de #A9. (foto) Verkeer vanuit Alkmaar kan bij knp. Raasdorp omrijden richting Amsterdam. Verkeer richting Schiphol volgt de borden Rotterdam. pic.twitter.com/fCFEmfmLYE
— VID (@vid) January 18, 2018
De wind gaat al flink tekeer, maar hij wordt nog veel sterker. We volgen op dit moment het zwaarste scenario. Op de boorplatformen voor onze kust is de wind al toegenomen tot een zware storm, 10 Bft, met rukwinden van 120 tot 130 km/uur. Richting de Nederlandse kust neemt de wind nog iets toe dus we houden rekening met kans op een kortstondige zeer zware storm, 11 Bft, en zeer ware windstoten tot 140 km/uur. Dit alles tussen 10 en 12 uur.
Overigens veroorzaakt de wind op de weg al de eerste problemen. Wees verstandig en pas je vervoer aan zodat het de extreme wind kan weerstaan.
In Groningen en het noorden van Friesland heeft het even gesneeuwd. Nu gaat de neerslag geleidelijk over in regen. Het wegdek is nog wel erg koud, net boven het vriespunt, dus zeer lokaal kan het nog glad zijn. Over een paar uurtjes is het 6-7 graden.
⚠️Up to 7 inches of #snow fell in parts of N Eng overnight. Damaging gusts of wind up to 80mph expected in Lincs/E Anglia through the rush hour⚠️ Matt pic.twitter.com/VjoWwb38f3
— BBC Weather (@bbcweather) January 18, 2018
Windstoten boven land van 117 km per uur zijn gemeten in het Engelse plaatsje Stamford. Grote kans dat wij ook deze windvlagen krijgen. Daarvoor staat dus code oranje uit.
Terwijl het uiterste NO nu een beetje wit kleurt, bereiken Vlissingen en IJmuiden voor het eerst stormkracht, 9 bft. Zeeland nu 10gr!https://t.co/dVOa3W9M6l pic.twitter.com/B8MHu1P2Mj
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) January 18, 2018
Met uitzondering van het noorden van het land staat er code oranje uit. De meeste wind wordt deze keer niet in het Waddengebied verwacht maar langs de westkust. Ook kunnen er zeer zware windstoten voorkomen in het binnenland. Code oranje is geldig vanaf 9 uur tot 14 uur. Omdat het zwaartepunt van de wind van west naar oost over het land trekt zal in het westen de waarschuwing iets eerder worden ingetrokken.
In Vlissingen geven de windmeters nu al stormkracht 9 aan. Het stormveld trekt de komende uren verder naar Zuid-Holland en Noord-Holland. Ook IJmuiden geeft nu windkracht 9. Zeer zware windvlagen zijn de komende uren ook mogelijk in de westelijke kustprovincies. Wees voorzichtig op de weg.
Nederland maakt zich op voor een venijnige storm. Weerplaza, het KNMI
en andere weerdiensten waarschuwen allemaal voor zware tot zeer zware
windstoten. Volgens de meest recente inzichten bereikt de storm tussen 10 en 12
uur langs de westkust zijn hoogtepunt. Weerplaza verwacht dan enige tijd een
zware storm, 10 Bft, met zeer zware windstoten tot 140 km/uur. Het zwaartepunt
van de storm wordt ergens tussen Egmond aan Zee en Renesse verwacht.
Voor die tijd waait het overigens ook al fors. Bovendien valt er in
het noorden en oosten regen en natte sneeuw. Met name in het noorden van Friesland
en in Groningen zal het de komende uren bovendien even wit en dus glad zijn. De
sneeuw zal echter snel weer smelten want de storm laat de temperatuur oplopen
naar 5 tot 10 graden.
Ook landinwaarts waait het vandaag fors. Daar vallen vooral de venijnige windstoten op. De gemiddelde windkracht, 6 tot 8 Bft, is fors, maar de windstoten komen ver boven deze kracht uit. Een enkele keer wordt landinwaarts waarschijnlijk een windstoot van boven de 110 km/uur gemeten. Dit gebeurt met name in het rivierengebied en rondom het IJsselmeergebied. Het verkeer zal hier veel last van hebben.
Er is al veel over deze storm geschreven. De weermodellen kwamen de afgelopen dagen met veel verschillende uitkomsten die variërden van nauwelijks storm tot zeer zware storm. Vooral de berekende kracht van de windstoten deed ons menigmaal de wenkbrauwen fronsen. Nu is het dan bijna zover. Morgen wordt het een onstuimige dag en zo ziet onze verwachting er nu uit:
Sneeuw
Voordat de wind goed op gang komt er in het noordoosten later vannacht enige tijd natte sneeuw vallen. Omdat de temperatuur in dat gebied laag is, is het niet uitgesloten dat bij het krieken van de dag zich een sneeuwdekje vormt van een paar centimeter. De provincies Groningen en Drenthe maken daarop de grootste kans. Eventuele sneeuw verdwijnt ook weer snel als de neerslag overgaat in regen. Wees in ieder geval niet verrast als het morgen plaatselijk wit is.
Code Oranje
Voor de verwachte zeer zware windstoten staat inmiddels code oranje uit. De waarschuwing gaat in halverwege de ochtend en is geldig voor het hele land met uitzondering van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het windveld schuift van west naar oost over ons land. Er wordt rekening gehouden met windstoten van 100 tot 120 km/uur, aan zee tot 140 km per uur.
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.