Meteorenzwerm Boötiden kruist de baan van de aarde

Meteorenzwerm Boötiden kruist de baan van de aarde

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 2 januari 2022 08:00 uur
Laatste update: 5 januari 2022 11:42 uur
In de nacht van 3 op 4 januari is er bij helder weer een aanzienlijke kans op vallende sterren te zien. De Boötiden komen dan in het vizier.

De Boötiden laten een lang, blauwachtig spoor zien. Ze zijn niet fel dus kijken bij goede donkere omstandigheden is het beste. Tijdens de piek in de nacht van maandag op dinsdag rond 4 uur kunnen er zo'n 30 tot 40 meteoren worden waargenomen. Er is geen maanlicht dus dat is gunstig voor het observeren. Het moet dan natuurlijk wel helder zijn. Als je een Boötide voor bij ziet schieten bedenk dan dat de snelheid zo'n 41 km per seconde is. Dat is bijna 150.000 km per uur.

De Boötiden is de eerste zwerm van het jaar en heeft een korte piek van zo'n 6 uur. Voor en na de piek zijn er amper vallende sterren te zien. Het heeft dus niet zoveel zin om een dag eerder of later te gaan speuren.

Het weer in de nacht van maandag op dinsdag

Helaas ziet het weer er niet gunstig uit tijdens de piek. Er is veel bewolking aanwezig die het zicht op een heldere hemel onmogelijk maken. In het zuiden regent het in de nacht naar dinsdag en elders valt soms een bui. Een enkele opklaring is wel mogelijk, maar er trekt ook veel sluierbewolking over het land wat het zicht op vallende sterren dan alsnog beperkt. Kortom het ziet er zeer ongunstig uit.

Sterrenbeeld Ossenhoeder (bron wikipedia)

Boötiden vroeger Quarantiden

Omdat de piek zo kort is gaan astronomen er vanuit dat de Boötiden nog niet zo oud zijn. De meteorenzwerm is mogelijk maar enkele honderden jaren oud en is misschien wel gelinkt aan komeet C/1490 Y1 die een paar eeuwen geleden uit elkaar is gevallen.

De Boötiden werden vroeger de Quadrantiden genoemd naar het sterrenbeeld Quadrans Muralis waaruit zij vielen. Het sterrenbeeld werd in 1795 geïntroduceerd door de Franse astronoom Jerome Lalande. In 1922 werd dit sterrenbeeld geschrapt door IAU ( International Astronomical Union) die de lijst sterrenbeelden terugbracht tot 88.

De nieuwe naam is gekoppeld aan het sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes) . De meteorenzwerm lijkt uit het noordelijk deel van dit sterrenbeeld te vallen. Tegenwoordig zien we ook weer vaak de naam Quarantiden opduiken als eerbertoon aan Lalande. Onderdeel van het sterrenbeeld Ossenhoeder is de ster Arcturus, een van de helderste sterren die wij kunnen zien.

Bron hemel.waarnemen.com

Foto omslag: Een Boötide, foto: Paul Spierings

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen