Meteorenzwerm Geminiden

Meteorenzwerm Geminiden

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 13 december 2018 09:50 uur
'Vallende sterren' blijven magisch. Vrijdag 14 december bereikt de meteorenzwerm Geminiden zijn piek. Het is een actieve zwerm die vaak veel vuurwerk oplevert. In onze omgeving kan dat ruim 80 meteoren per uur gaan opleveren.

14 december om 6:15 kijken

In december de grootste piek meteoren. Meer uitleg over deze grafiek op hemel.waarnemen.com

Het is tijd om alvast je alarm te zetten. De meest actieve, jaarlijkse piek van meteoren komt er aan. De Geminiden trekken later deze week voorbij en zijn een betrouwbare zwerm meteoren die ieder jaar in december te zien zijn.

De piek van de Geminiden is op 14 december om 10:45. Dan is het bij ons al licht en kunnen we niets zien. Echter in de nacht en vroege ochtend daarvoor worden er ook nog veel meteoren verwacht.

Vanaf 8.00 uur gaat het schemeren dus wie voor 8 uur kijkt heeft de grootste kans om een flink aantal vallende sterren te zien. Rond een uur of zes kunnen er wel 80 meteoren te zien zijn van de Geminiden. Samen met andere meteoren kan dat aantal oplopen tot 100.

Geminiden kijken

Om de Geminiden te zien heb je geen bijzondere apparatuur nodig. Om ontspannen te kijken kies je een plek uit waar niet te veel kunstlicht is. Laat je ogen aan het donker wennen en het schouwspel kan beginnen. Goed nieuws is dat de maan niet zal storen. Die is dan namelijk al onder.

Als we een vallende ster zien, dan is dat feitelijk een stuk steen of gruis dat met hoge snelheid (150.000 km/u) de dampkring binnendringt en verdampt. Het lichtende spoor is een gevolg van chemische reacties die ontstaan bij het binnendringen.

Waar moet ik kijken

Als je al donderdagavond een poging gaat wagen dan moet je richting het oosten tot noordoosten kijken. Gedurende de nacht zullen de meteoren steeds meer in het westen te zien zijn. De Geminiden vallen uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini is Engels voor tweelingen) en zijn vaak gelig gekleurd en helder. De sporen zijn wel kort.
Het sterrenbeeld Tweelingen staat in het westen vrijwel recht boven Orion. Bron: hemel.waarnemen.com

Wolken of helder

Ontzettend leuk natuurlijk die meteoren, maar om ze te zien moet het wel helder zijn. Met bewolking zien we niets. Gelukkig is het waarschijnlijk wel tamelijk helder, vooral in de zuidelijke provincies. In het noorden is de kans groot dat er wolkenvelden overdrijven, daar moet je dus veel meer geluk hebben.

Hoe dan ook, overal daalt de temperatuur onder het vriespunt, tegen zonsopkomst is het -1 tot -4 graden. Als je dus buiten gaat kijken, is een dikke jas, handschoenen en muts of sjaal goed aan te raden. Er staat ook een zacht briesje uit oostelijke richting, die het gevoelsmatig nog iets kouder maakt.

Alle details over de Geminiden vind je op hemel.waarnemen.com

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen