Hogedrukgebieden bepalen het weerbeeld, maar af en toe proberen depressies door te dringen tot onze omgeving. Of er nog buien op het programma staan lees je hier.
Krachtig hogedrukgebied
Het belangrijkste weersysteem op de weerkaart voor West-Europa was de afgelopen weken en maanden vrijwel dagelijks een hogedrukgebied. Het leverde tijdens de afgelopen twee maanden regelmatig veel zomerse warmte op. Ook de zon scheen uitbundig en regen bleef vaak beperkt tot een paar (regionale) buien die absoluut geen einde konden maken aan de droogte. Ook augustus zal de boeken ingaan als een zeer warme, zonnige en droge zomermaand. Liefhebbers van zon en warmte die in eigen land op vakantie zijn geweest, hebben ervan genoten, maar toch zou een beetje regen voor de natuurlijk niet slecht zijn. Het is echter de vraag of we de komende dagen echt drastische veranderingen gaan zien op de weerkaart.
Een krachtig hogedrukgebied ligt donderdagmiddag boven het noorden van Europa. Bij IJsland zien we een lagedrukgebied verschijnen, maar dankzij nieuwe hogedrukimpulsen wordt dit systeem al heel snel naar het zuiden gedreven.
Het eerder genoemde hogedrukgebied ligt aan het begin van deze week tussen IJsland en Noorwegen. Heel voorzichtig trekt de kern in de loop van de week meer richting Scandinavië, maar het hogedrukgebied lijkt tegen die tijd nog een stuk krachtiger te worden. Met een in kracht toenemende noordoost- of oostenwind wordt dan ook voorlopig droge en vrij warme lucht aangevoerd. Met flink wat zon loopt de temperatuur in de middag vrijwel dagelijks op naar 22 graden in het noorden van het land en naar 25 of 26 graden in delen van Zeeland en in Brabant en Limburg. Ook in de Achterhoek en Twente zijn soms zomerse temperaturen mogelijk. In tegenstelling tot de vorige warme periode, koelt het nu in de avond en nacht goed af. Met een paar ramen open kan de opgebouwde warmte van overdag, tijdens de nacht weer deels het huis verlaten. Ook zal het in de vroege ochtend niet zo snel opwarmen. Wat dat betreft is het toch al goed te merken dat de hoogzomer echt voorbij is.
Lagedruk bij IJsland
Zodra het centrum van het hogedrukgebied naar het oosten schuift, zien we bij IJsland heel snel een lagedrukgebied verschijnen. Dit weersysteem is echter volgens de meest actuele weermodellen niet bij machte om de hogedrukgebieden van de kaart te verdrijven. Sterker nog, het hoog boven Noord-Europa krijgt aankomend weekend hulp van een volgend hogedrukgebied op de oceaan. Beide druksystemen gaan een samenwerking aan en zodra ze elkaar de hand reiken, wordt de depressie naar het zuiden gedreven. Het lagedrukgebied kan dit weekend nergens heen en zorgt ervoor dat bij ons de wind zelfs meer uit het zuidoosten of zelfs zuiden gaat waaien. Vooral de Amerikaanse weercomputers verwachten dan zelfs nog wat hogere temperaturen. Zelfs een tropische uitschieter van 30 graden in het zuiden van het land is niet uitgesloten.
Satellietbeeld van deze maandagmiddag. Het is warm ten zuiden van ons land, dus als de wind uit het zuiden gaat waaien, kan het ook gelijk een stuk warmer worden. Overigens zien we ook al enkele onweersbuien boven het zuidwesten van Frankrijk en het uiterste noorden van Spanje.
Regen- en onweersbuien?
In de warme lucht in met name Spanje en Portugal komen eind deze week gemakkelijk regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. De vraag die dan natuurlijk of die buien ook richting Nederland schuiven of misschien zelfs in onze omgeving kunnen ontstaan. Om daar een antwoord op te geven is misschien nog wat vroeg. Het Amerikaanse weermodel laat de buien wat makkelijker tot onze omgeving doordringen en heeft dus naast een enkele keer een maximumtemperatuur van zo'n 30 graden, ook een paar regen- en onweersbuien in de aanbieding. Bij het Europese ECMWF is de synoptische situatie in grote lijnen hetzelfde, maar in detail zien we wel kleine verschillen, zeker als het om buien gaat. Bij het ECMWF hebben de eventuele buien minder de neiging om door te dringen tot de Benelux. De komende dagen zullen de details wel duidelijk worden zodat we eventueel een spectaculaire race van Max Verstappen op het circuit in Zandvoort kunnen zien tijdens een pittige (onweers)bui of dat het zondagmiddag gewoon droog, zonnig en warm is.
Volgens de meest recente uitdraai van het Amerikaanse weermodel (NCEP/GFS) kunnen we zondag in een groot deel van het land een tropische maximumtemperatuur van 30 graden of zelfs iets meer verwachten. Het Europese ECMWF is overigens iets minder warm voor zondag.
Op korte termijn nog een lokale bui
Overigens, voor de eventuele buien dit weekend tot ons land weten door te dringen, is er ook op korte termijn nog een mogelijkheid dat er wat regen in een (klein) deel van het land gaat vallen. In de nacht van dinsdag naar woensdag trekt een klein lagedrukgebiedje over het meest zuidelijke deel van de Benelux en het noorden van Frankrijk vrij snel oostwaarts. Nabij de kern van het lagedrukgebied komen enkele buien tot ontwikkeling, mogelijk zelfs met onweer. De meeste weermodellen geven nu aan dat vooral in de Belgische Ardennen wat buien mogelijk zijn, maar ook Limburg kan er nog net één of twee exemplaren van mee krijgen.
In de nacht van dinsdag op woensdag kan in het zuidoosten van het land een enkele bui passeren. Verantwoordelijk hiervoor is een klein lagedrukgebiedje dat even ten zuiden van ons land naar het oosten trekt.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.