Modelbespreking: eerst lokaal tropisch warm, vanaf vrijdag koeler

Modelbespreking: eerst lokaal tropisch warm, vanaf vrijdag koeler

Alfred Snoek
Alfred Snoek
Alfred Snoek 25 juni 2024 09:29 uur
Laatste update: 25 juni 2024 14:12 uur
Het is zonnig en warm zomerweer, maar vanaf vrijdag volgt een merkbare afkoeling. Komt de zomer op een zijspoor te staan of valt dat wel mee?

Volop zomer

Op dit moment is het echt volop zomer in Nederland. De zon schijnt uitbundig en de temperaturen komen in de middag in vrijwel het hele land boven de 25 graden uit. Morgen en donderdag zijn zelfs uitschieters van 30 graden mogelijk. Dankzij de huidige warmte lijkt deze junimaand toch niet zo fris uit te pakken als lange tijd het geval leek te zijn. Op dit moment liggen we nog 1,5 graad achter op schema, maar geholpen door nog een paar warme dagen komen we uiteindelijk slechts een half graadje onder de norm (klimaatperiode 1990-2020) uit voor de maand juni.

Verantwoordelijk voor het hoog zomerse weer van dit moment is een gordel van hogedruk vanaf de Azoren, via de Noordzee naar Scandinavië. Onder invloed van de hoge luchtdrukwaarden krijgt bewolking nauwelijks kans om zich te vormen en aangezien de zon in deze tijd van het jaar lang en hoog boven de horizon staat, kan alle energie gebruikt worden om de lucht boven het aardoppervlak op te warmen. 

Een gordel van hogedruk, vanaf de Azoren, via de Britse Eilanden richting de Baltische Staten is de oorzaak van het zonnige en warme zomerweer van dit moment. De wind waait uit oostelijke richting en voert warme en droge lucht aan. Lokaal wordt het woensdag of donderdag zelfs 30 graden. Bovenstaande weerkaart laat de situatie van dinsdagmiddag zien. Bron: I'm Weather.

Zeewind

Doordat de gordel van hogedruk net ten noorden van ons land ligt, zijn de luchtdrukverschillen niet heel groot. Hierdoor stelt de noordoostenwind weinig voor. Veel meer dan een zwakke tot matige wind staat er niet en zo kan op de stranden een zeewind opsteken. Door een iets hogere luchtvochtigheid en al redelijk warm zeewater voor de Nederlandse kust, is de afkoeling niet al te heftig waardoor de zeewind een stranddag niet zal verpesten. 

Wil je weten hoe een zeewind tot stand komt? Lees dan dit artikel.

Vanaf vrijdag ander weer

Donderdag komt een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden. De hogedrukzone wordt daardoor onderbroken. We bevinden ons nog altijd in de warme luchtsoort en dus loopt de temperatuur gemakkelijk op naar 26 tot 30 graden. In de loop van de dag verschijnen wat meer (stapel)wolken en het is niet geheel uitgesloten dat tegen het einde van de middag in het uiterste oosten van het land een (onweers)bui tot ontwikkeling komt. 

De meest actuele uitdraai van het fijnmazige Harmonie, laat donderdagmiddag boven Luxemburg en het westen van Duitsland een paar fikse onweersbuien ontstaan. Ook in Drenthe voorziet het model een enkele bui. 

In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend trekt een koufront, verbonden aan een lagedrukgebied waarvan de kern boven Schotland ligt, over ons land. De echt koude lucht in de hogere luchtlagen van de atmosfeer ligt ruim achter het koufront en daardoor lijkt de intensiteit bij ons echt minimaal te zijn. Op veel plaatsen trekt het front zelfs helemaal droog over. Pas boven Duitsland komen enkele regen- of onweersbuien tot ontwikkeling waarbij het op deze termijn niet is uitgesloten dat het uiterste oosten van het land hier toch nog net een schampschot van mee krijgt. 

Hollands zomerweer

Tijdens de overgang van juni naar juli hebben we te maken met heel normaal Hollands zomerweer. Het hogedrukgebied bij de Azoren heeft af en toe een uitloper tot richting West-Europa en lagedrukgebieden trekken vooral over Scandinavië oostwaarts. Een klein lagedrukgebied dat in de warme lucht boven het Spaanse binnenland tot ontwikkeling komt, trekt zaterdag waarschijnlijk vanuit Frankrijk richting Duitsland om zondag vervolgens boven Polen uit te komen. De soms pittige onweersbuien rondom dit lagedrukgebied doen ons land zeer waarschijnlijk niet aan. Een regenstoring die zondag vanaf de Noordzee komt afzakken richting ons land, lijkt helemaal te verpieteren en dus kunnen we een overwegend droog weekend verwachten. Met geregeld zon en in de middag temperaturen tussen 20 en 24 graden is het ook zeker niet koud.
De weerkaart voor zaterdag ziet er toch net iets anders uit. Het hogedrukgebied bij de Azoren is goed aanwezig, maar dit keer zien we lagedrukgebieden over het noorden van Europa trekken. Een lagedrukgebied met regen- en onweersbuien trekt van Frankrijk via Duitsland naar Polen. De buien lijken ons land net niet aan te doen en dus kunnen we een overwegend droog weekend verwachten. Bron: I'm Weather.

De pluimverwachting van maandagavond. Duidelijk is te zien dat de hoofdberekening van het ECMWF model (rode lijn) aan de bovenkant van de temperatuurpluim zat. De hoofdberekening liet dus voor volgende week ook aangenaam warme dagen zien. (klik op één van de grafieken voor een beter detail).

De temperatuurpluim, gebaseerd op de berekingen van afgelopen nacht, ziet er zeker voor volgende week iets anders uit. Na een weekend met temperaturen ruim boven de 20 graden, zien we bij de hoofdberekening van het weermodel temperaturen die met moeite op 20 graden weten uit te komen. De spreiding is overigens relatief groot en het verschil met de voorgaande uitdraai is dat ook en dus is de temperatuurverwachting voor volgende week nog erg onzeker.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen