Modelbespreking: hoe warm wordt het eind deze week?

Modelbespreking: hoe warm wordt het eind deze week?

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 5 juni 2023 13:25 uur
Laatste update: 7 juni 2023 11:43 uur
De wind draait vrijdag van noord naar noordoost tot oost en dit heeft duidelijk gevolgen voor de temperatuur.

Een hogedrukgebied ligt al een tijd met kern ten noordwesten van de Britse Eilanden. Hierdoor waait de wind uit het noorden tot noordoosten en is het droog en vaak zonnig. Door deze windrichting zijn de verschillen in temperatuur in ons land van noord naar zuid aanzienlijk.

Tot en met woensdag is dit nog het geval. Zo komen de maxima dinsdagmiddag uit op 15 graden direct aan de noordkust, 18 graden in Alkmaar, 22 graden in Utrecht en zo’n 25 graden in de Achterhoek, Brabant en Limburg. De minima liggen komende nachten tussen 7 en 11 graden.

Hoogtelaag tijdelijk in de buurt

Dinsdagavond trekt een zwak hoogtelaag vanuit Zuidwest-Duitsland naar onze regio. Dit hoogtelaag komt woensdag tot stilstand en vult op boven België en Zuidoost-Nederland. Woensdag wordt daardoor een dag met wat meer wolken en misschien in het zuiden of oosten een lokale bui. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog.

 

Lees ook: wat is een hoogtelaag


Hoog aan de wandel, andere windrichting

Het hogedrukgebied trekt ondertussen oostwaarts en komt eind deze week aan boven Scandinavië. Hierdoor draait de wind van noord naar noordoost tot oost. In plaats van de aanvoer van lucht vanaf de frisse Noordzee komt de lucht vanuit Duitsland en is merkbaar warmer.

ECMWF-pluimverwachting van maandagochtend voor Midden-Nederland. Na woensdag merkbaar warmer.

Op donderdag wordt het op de meeste plaatsen nog 20 tot 25 graden. Vrijdag komt het kwik in de middag in de zuidoostelijke helft van het land uit op 25 tot 27 graden en in het weekend wordt het op grote schaal 26 tot 29 graden. Brabant, Limburg en de Achterhoek maken de grootste kans op een lokale 30’er. In de warmste scenario’s (zie pluim) is ook in Midden-Nederland kans op net 30 graden.

Droogte neemt toe

Door de natte lente zijn de grondwaterstanden in het algemeen nog op een goed niveau, maar wie om zich heen kijkt ziet allang weer geelbruine bermen en boeren die hun land besproeien. Het is inmiddels alweer relatief droog met een neerslagtekort (gemeten sinds 1 april) van gemiddeld over het land 82 mm.

Neerslagtekort 2023 (zwarte lijn). Stand maandagochtend 5 juni + verwachting (stippellijn). Bron: KNMI.

Voor komende zondag en begin volgende week is wel kans op een paar buien, maar voor het ‘neerslagtekort’ is dit slechts een druppel op de gloeiende plaat. In het meest ongunstige scenario (helemaal geen neerslag) komt 2023 over anderhalve week al in de top 5% droogste jaren sinds 1906.


Zonkracht 6 of 7

De komende dagen schijnt de zon tijdens de eerste helft van de middag met UV-Index 6. Vrijdag en komend weekend bereikt de zonkracht in de zuidelijke helft van het land afgerond zelfs UV-Index 7. Afhankelijk van je huidtype kan je dan al in 10-25 minuten verbranden als je jezelf niet hebt ingesmeerd.


Leer alles over de zonkracht.


Omslagfoto: Henk Voermans

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen