Modelbespreking: koude oostelijke stroming komt, maar voor hoe lang?

Modelbespreking: koude oostelijke stroming komt, maar voor hoe lang?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 11 februari 2025 10:51 uur
Laatste update: 11 februari 2025 12:06 uur
We zitten momenteel in een fase waarin de weermodellen het lastig hebben, met als gevolg dat de weersverwachtingen behoorlijk onzeker zijn.

Dit geldt voor de korte- en langetermijn en de afgelopen dagen hebben we dit gemerkt: springerige oplossingen in de modellen, waardoor het weerbeeld er anders uitzag dan de weersverwachting.

Een radarbeeld van dinsdagochtend.

Sneeuw in het noorden

Op het moment van schrijven ligt er een mooie neerslagkrul boven Nederland. Een geactiveerd lagedrukgebied zorgt voor wolken en regen, maar ook voor sneeuw in de noordelijke provincies. De neerslagstroken zijn smal, waardoor de regionale verschillen groot zijn. In totaal valt er maandag en dinsdag 10-20 mm neerslag. In de noordelijke provincies bleef de sneeuw liggen en is er een sneeuwdekje van een paar centimeter.

Het lagedrukgebied verliest dinsdag en woensdag geleidelijk zijn kracht, maar is woensdag in afgezwakte vorm nog steeds aanwezig boven de zuidelijke Noordzee en Nederland. De grote modellen GFS, ECMWF en ICON zijn daar eenduidig over en voorzien in het noorden van het land nog steeds winterse neerslag en bij temperaturen rond het vriespunt kan het daar zelfs nog aanwitten. Vanaf donderdag tolt het restant van de depressie richting het zuidoosten verder Duitsland in en neemt de neerslagkans af.

Het hogedrukgebied boven Noorwegen en Zweden zakt dan uit richting Denemarken. Het Europese ECMWF-model doet dat het meest overtuigend en laat zelfs kortstondig een kern ontstaan boven het noorden van Duitsland. GFS houdt het op een rug die begin volgende week tot Roemenië reikt. Beide modellen laten het zwaartepunt van het hogedrukgebied vervolgens boven het zuidoosten van Europa uitkomen.

Oostelijke wind

De windrichting verandert later volgende week.

Voor Nederland betekent dit in de loop van vrijdag een oostelijke wind, die volgende week enige tijd aanhoudt. Hoewel de zonverwachting de laatste dagen regelmatig de mist in is gegaan, ben ik voor volgende week aanvankelijk positief, met opklaringen en zonnige perioden overdag. Regionaal kunnen er natuurlijk wolkenvelden overtrekken, maar de neerslagkans blijft in de eerste helft van de week klein. Pas later in de week neemt de kans op neerslag weer toe. De temperaturen liggen overdag grofweg tussen de 1 en 6 graden en ’s nachts vriest het licht tot matig.

Er ontstaat dan opnieuw een interessante, maar wederom onzekere situatie. Terwijl een groot deel van het Europese continent volgende week de invloed van hogedruk ervaart, rommelt het stevig op de oceaan. Actieve storingen proberen op te stomen richting het Europese vasteland, maar botsen aanvankelijk nog tegen de rug in de bovenlucht boven het westen van Europa.

Oplopende temperatuur later volgende week

Maar er verschijnen scheurtjes in het blokkadepatroon en in de tweede weekhelft zien we de wind zowel in de GFS pluim als ECMWF pluim doordraaien naar zuid tot zuidwest. Met die verandering loopt de temperatuur geleidelijk op en wordt het ook wisselvalliger. Er zijn overigens nog oplossingen die kouder weer voorzien, maar die worden steeds minder talrijk en het heeft er steeds meer schijn van de Russische beer in zijn kooi blijft. Zeker? Dat is afwachten, de afgelopen dagen bleek maar weer dat het weer in bepaalde weersituaties zich moeilijk laat vangen.

Temperatuurpluimen. Een stijgende trend volgende week. Klik voor alle pluimen op een rijtje.

Omslagfoto: Ger Zandbergen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen