Modelbespreking: onstuimige start van 2025

Modelbespreking: onstuimige start van 2025

Rico Schröder
Rico Schröder 31 december 2024 11:40 uur
Laatste update: 31 december 2024 13:38 uur
Het rustige en sombere weer verdwijnt. De wind neemt toe en het nieuwe jaar start onstuimig. Vanaf donderdag krijgen we ook weer de zon te zien.

Het is op deze oudejaarsdag bewolkt en er valt af en toe wat lichte motregen. Er staat een matige tot aan zee krachtige zuidwestenwind en het is 3 tot 6 graden. Voor het gevoel doet het veel kouder aan met temperaturen ruim onder het vriespunt. Meer over het weer vandaag lees je in het weerbericht.

Zware windstoten tijdens jaarwisseling

Vanavond, oudejaarsavond, neemt de zuidwestenwind verder in kracht toe. Boven land is de zuidwester matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7. Rond de jaarwisseling is de wind aan de noordwestkust af en toe stormachtig, windkracht 8. Een aandachtspunt zijn de windstoten, want deze kunnen aan zee pieken tot 90 km/uur.

Hierboven de verwachting voor middernacht wat betreft de windstoten. Vooral in het noordwestelijk kustgebied komen zware windstoten voor van 80-90 km/uur. Er zijn berekeningen voor iets zwaardere windstoten in het Waddengebied. Boven land is de wind vlagerig met windstoten van 50-65 km/uur. 

Tijdens de nieuwjaarsnacht blijft het stevig doorwaaien en valt in het noorden en noordwesten geruime tijd regen. De zuidwestenwind is boven land matig tot krachtig met windstoten van 70-75 km/uur. In de kustgebieden waait het krachtig tot stormachtig, windkracht 6 tot 8 met zware windstoten tot 100 km/uur. Mogelijk tipt de wind even aan stormkracht 9. De temperatuur ligt rond 7 graden, maar door de stevige wind doet het kouder aan.

Het regengebied op nieuwjaarsdag levert op veel plaatsen regen van betekenis op. Er valt 10-15 mm en in het noorden en noordwesten kan tot meer dan 20 mm vallen. 

Veel regen

Nieuwjaarsdag begint met veel bewolking en in het noorden valt enige tijd regen. Het regengebied, zijnde een koufront, trekt in de middag van noordwest naar zuidoost over het land. Er kan veel regen vallen en op de meeste plaatsen valt 10-15 mm. In het noordwesten valt meer dan 20 mm en lokaal kan 30 mm in de regenmeter zitten. Daarmee start het jaar 2025 aan de natte kant.

Mogelijk een nieuwjaarsstorm

Er valt niet alleen veel regenwater, er staat ook een stevige zuidwestenwind. Boven land is de zuidwester matig tot krachtig, windkracht 4 tot 6. In de kustgebieden waait het hard tot stormachtig en in het noordwestelijk kustgebied en op de Waddeneilanden komt het enige tijd tot stormkracht 9. Daarbij zijn ook zeer zware windstoten mogelijk tot 110 km/uur. Mocht het tot storm komen, dan is het de eerste storm op nieuwjaarsdag sinds 1995. 30 jaar geleden noteerden de Waddeneilanden stormkracht 9. 

In het verleden kwam het zes keer eerder tot storm op nieuwjaarsdag. Naast 1995, stormde het op de eerste dag van het jaar in 1981, 1976, 1949, 1925 en 1916.

Kouder met winterse buien

Van donderdag tot en met zaterdag waait de wind uit het noordwesten. Koude lucht stroomt over relatief warm zeewater en levert buien op. Vanwege een koude bovenlucht neemt de kans op winterse neerslag bij die buien toe en is kans op onweer, hagel en (natte) sneeuw. Tussen de buien door schijnt geregeld de zon. Langzaam wordt het ook kouder met donderdag nog temperaturen van 5 tot 7 graden. Zaterdag is het 2 tot 4 graden en in de avond, nacht en vroege ochtend kan het licht vriezen met temperaturen onder nul. Winterse buien kunnen tijdens de nachtelijke uren plaatselijk tot gladheid of een dun sneeuwdekje leiden.

De Boötiden vallen

Doordat het tussen de buien flink opklaart, is de eerste meteorenzwerm van 2025 wellicht goed te zien. Op vrijdag 3 januari bereiken de Boötiden zijn maximum. Deze meteoren hebben lange sporen en zijn blauwachtig van kleur.

Het beste moment om Boötiden waar te nemen is vrijdagochtend rond 6:45 uur en dat is ongunstig voor een meteorenzwerm met een hele korte piek. Daardoor zijn tenminste 85% minder meteoren te zien dan in het ideale geval. Door de matige omstandigheden zijn er maar 8 tot 15 meteoren per uur van deze zwerm te zien. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er bij donkere, heldere hemel in totaal circa 16 tot 25 meteoren per uur zichtbaar. Ook in de nacht naar zaterdag zijn nog Boötiden zichtbaar. Ga je kijken, dan moet je richting het oosten kijken op een hoogte van ongeveer 67 graden.

In de pluim is goed zichtbaar dat de temperatuur de komende dagen duidelijk omlaag gaat. Vanaf zondag 5 januari kan het echter alle kanten op, maar het merendeel van de berekeningen gaat voor zachter weer. Er zijn echter nog een paar koudere lijntjes zichtbaar.

Vanaf zondag onzeker

Vanaf zondag wordt de weersverwachting onzeker. De scheidslijn tussen zachte en koude lucht ligt ergens in de buurt van ons land en een kleine verschuiving levert heel ander weer op. De stroming draait naar het westen en lagedrukgebieden zorgen voor neerslag. Bij lagere temperaturen is kans op sneeuw, maar doordat zachte lucht de overhand krijgt zal het vooral om regen gaan.

Thumb: Jolanda Bakker / windstotenkaart middernacht GFS

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen