Onder de vleugels van een hogedrukgebied is het deze dinsdag opnieuw grijs. Regionaal komt mist of nevel voor en lokaal is een spatje motregen of motsneeuw mogelijk. Alleen in het zuiden van Limburg komen enkele opklaringen voor. Daarbij is het vrij koud met temperaturen in heel het land rond het vriespunt.
Woensdag is een overgangsdag voordat we te maken krijgen met een tamelijk wisselvallig weerbeeld met hogere temperaturen. De dag begint wederom koud en vrij grijs. Van mist is geen sprake meer, maar het blijft bewolkt. De bewolking wordt in de ochtend overal vrij snel dikker, als gevolg van een neerslaggebied dat richting de Benelux trekt. In de tweede helft van de ochtend volgt een eerste frontale zone waarbij voornamelijk lichte regen valt. De tweede regenzone trekt in de loop van de middag het land binnen en zorgt vooral in het binnenland voor een kletsnatte woensdagavond. De meeste regen valt waarschijnlijk in het zuidoosten van het land. Tijdens perioden met regen ligt de temperatuur slechts enkele graden boven nul en voor het gevoel is het dus waterkoud. Het enige voordeel is dat er nog nauwelijks wind staat.
In de nacht naar donderdag trekt de regenzone via het oosten het land uit en wordt het vanuit het westen geleidelijk droger. De wind draait naar het westen en neemt iets in kracht toe. Hierdoor is er geen sprake van een nachtelijke afkoeling, maar juist van een stijging. Aan het einde van de nacht is het 2 graden in het oosten tot een graad of 7 vlak aan zee.
Donderdagochtend is het vervolgens genieten geblazen. Op de meeste plaatsen is het droog en na dagenlang grijs weer gehad te hebben kunnen we eindelijk de zon zien! Lang kunnen we er echter niet van genieten, want aan de voorzijde van een neerslaggebied neemt de bewolking in de middag alweer toe. Donderdagavond regent het vervolgens in heel het land enige tijd. Overdag is het met 4 tot 7 graden een stuk minder koud dan voorgaande dagen en ook de wind neemt flink in kracht toe. Donderdagaovnd staat er een matige zuiden- tot zuidwestenwind boven land tot een harde zuidwestenwind aan zee, 4-7 Bft.
Donderdag staat er dus al iets meer wind, maar vooral vrijdag kan het echt stevig gaan waaien. Dit komt allemaal door een storm die richting het Verenigd Koninkrijk gaat trekken. Het Met Office heeft het systeem zojuist benoemd als storm Éowyn en de ontwikkeling van dit systeem is vrij opmerkelijk. Dit heeft allemaal te maken met de ligging van de straalstroom de komende dagen.
Het systeem waar het om gaat ligt op dit moment nog boven de Mexicaanse Golf als een lagedrukgebied. In combinatie met warme lucht boven de Mexicaanse Golf en extreem koude lucht boven het vasteland van Amerika is op dit moment sprake van fikse hoeveelheden sneeuw in het zuiden van de Verenige Staten. Nu valt er in het zuiden van de VS weleens wat sneeuw, maar zo zuidelijk is toch wel opmerkelijk. Komende nacht kan het zelfs in het noorden van Florida even gaan sneeuwen!
Woensdagochtend ligt het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en wordt het systeem opgepikt door de straalstroom. De straalstroom is in onderstaand figuur goed weergegeven en ligt perfect gepositioneerd om de interactie aan te gaan met eventuele systemen die zich daar bevinden. En dat gebeurt dus ook!
Volgens het Europsese weermodel ECMWF heeft het lagedruksysteem woensdagochtend, wanneer het net ten oosten van de kust van Florida ligt, nog een kerndruk van 1014 hPa. In minder dan twee dagen tijd diept het systeem, door interactie met de jetstream, razendsnel uit om vervolgens in de nacht naar vrijdag een kerndruk van maar liefst 943 hPa te bereiken. Het systeem ligt dan net voor de kust van Ierland en trekt uiteindelijk vrijdagochtend over het Verenigd Koninkrijk. Daarmee heeft het lagedrukgebied de gehele Atlatische Oceaan overgestoken in een tijdsbestek van minder dan 48 uur. Dat is extreem snel en geeft dus goed weer hoe sterk de straalstroom is die aanwezig is.
Lees hier meer over de straalstroom en hoe het ons weer beïnvloedt.
De berekeningen van de weermodellen voor Ierland zijn zeer fors te noemen. Vanwege de ligging pal naast de Atlantische Oceaan zijn ze in Ierland wel wat gewend. Stormen komen hier heel vaak voor, maar als de modellen gelijk krijgen is het zelfs voor Ierse begrippen zeer uitzonderlijk wat er staat te gebeuren. Het Europese weermodel voorspelt zeer zware windstoten aan de west- en zuidkust van Ierland, die kunnen oplopen tot maar liefst 150 km/uur. Het Amerikaanse GFS-model voorspelt zelfs windstoten aan de zuidwestkust die kunnen oplopen tot boven de 150 km/uur!
Als we naar het Duitse ICON- en het Franse Arpege-model kijken, zien we nog extremere waarden. Deze modellen laten het systeem vrijdagochtend aan land komen, met een voltreffer voor de westkust van Ierland. Het knijpveld met de hoogste windsnelheden trekt over de westkust van Ierland en daarbij komen zelfs zeer zware windstoten voor die lokaal kunnen oplopen tot maar liefst 200 km/uur! Ook is er volgens de modellen sprake van windkracht 12, wat gelijk staat aan orkaankracht.
Als we de weermodellen ICON of Arperge moeten geloven is er zelfs een kans dat er recordhoge windstoten worden gemeten. De hoogste windstoot die tot dusver in Ierland is gemeten bedraagt 182 km/uur. Een kanttekening hierbij is dat er nog niet zo lang wordt gemeten in het land. De exacte koers en trekrichting van het laag zullen bepalen hoe hoog de windstoten daadwerkelijk uitpakken, maar het is duidelijk dat het zwaar noodweer wordt in Ierland.
Ook elders in het Verenigd Koninkrijk moet men rekening houden met een zeer onstuimige vrijdag. Zowel in Engeland, Wales als in Schotland kunnen zware windstoten voorkomen. Aan de westkust van alle drie de landen komen mogelijk zeer zware windstoten voor van boven de 100 km/uur.
Storm Éowyn trekt vrijdag via het noorden van het Verenigd Koninkrijk richting Scandinavië. Wij krijgen dus niet direct met de storm te maken, maar wel met een schampschot van het enorme windveld wat gepaard gaat met deze storm. Zoals het er nu uitziet moeten we vooral rekening houden met een onstuimige vrijdag in combinatie met flink wat regen. Op de Waddeneilanden en vlak aan zee kan het mogelijk stormachtig waaien met windkracht 8 en in de kustgebieden is kans op zware windstoten van circa 75 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied en op de Waddenelanden pakken de windstoten mogelijk nog wat hoger uit.
De dagen daarna lijkt de zuidwestelijke stroming aan te houden. Buien en neerslaggebieden lijken ons land vrij makkelijk te bereiken, maar het is ook soms droog met wat ruimte voor de zon. De zuidwestenwind zorgt daarnaast voor de aanvoer van vrij zachte lucht. Komend weekend liggen de maxima tussen 6 en 10 graden.
Foto omslag: Jan B. Borreman
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.