De trend in verschillende weermodellen liet het de afgelopen twee dagen al zien: de kans dat ex-tropische storm 'Kirk' ons zou bereiken werd steeds kleiner. Alle media-aandacht en stukje sensatie op sommige platforms ten spijt. Inmiddels hebben we zekerheid, want het systeem komt niet eens in de buurt van ons land uit. Het meest waarschijnlijke traject van het systeem is nu van Bordeaux naar de Vogezen en vervolgens Duitsland in. Doordat het systeem bovendien niet meer onder de linkeruitgang van de jet terecht komt, diept het laag aanzienlijk minder sterk uit dan eerst werd berekend. Minimale kerndruk nabij de Franse kust morgen wordt nu op circa 982 hPa verwacht en zodra het laag Duitsland intrekt rond 986 hPa (dat was in modelruns enkele dagen geleden resp. 972 en 970 hPa). Dit heeft grote effecten op met name de windsnelheid.
Uiteindelijk kan in delen van Centraal- en Zuid-Frankrijk zeker overlast ontstaan door invloed van het windveld. Lokaal worden windstoten verwacht tussen 80 en 100 km/uur, op grotere hoogte langs de Franse Alpen wellicht tot boven de 130 km/uur. Het windveld is wel relatief klein qua omvang en trekt bovendien vrij snel door. Dergelijke windstoten zullen dus kortdurend zijn en hooguit enkele uren aanhouden, maar omdat de bomen vol in blad staan kan daar zeker enige vorm van overlast of schade ontstaan. Tegelijkertijd komen we in Nederland juist in een zogenaamd gradiëntloos gebied terecht, wat mooi terug te zien is op de weerkaart hierboven. In dat scenario staat er juist heel weinig wind.
Pas donderdag overdag steekt aan de achterzijde van de grootschalige hoogtetrog een noordelijke wind op, die aan zee kan toenemen tot krachtig of mogelijk even hard (6-7 Bft). Dan kunnen langs de kust windvlagen voorkomen rond 70 km/uur. Er bestaat momenteel nog een kleine kans in het EC-ensemble op zware windstoten voor het noordwesten van Nederland, maar die percentages komen nergens hoger uit dan 10-12%. Dieper landinwaarts blijft de wind veelal matig van kracht. Die noordelijke windrichting zorgt wel voor de aanvoer van beduidend koudere lucht: waar het dezer dagen lokaal 19-20 graden wordt, halen we vanaf vrijdag hooguit nog een graad of 13.
Donderdag volgt in onze omgeving een soort overgangsdag. Een hogedrukgebied begint zich op te bouwen boven Frankrijk en breidt zich komend weekend uit tot over een deel van de Benelux, Duitsland en de Alpenlanden. Daarnaast vormt zich snel een verbinding met een ander hoog op de oceaan, waardoor de invloed van storingen in een groot deel van Europa spoedig afneemt. Er volgt een rustige periode op weergebied met vanaf vrijdag flink wat ruimte voor de zon, al kan zich tijdens de nacht/ochtend ook wat mist of lage bewolking vormen. Zeker zolang de wind westelijk van richting blijft met de aanvoer van vochtige lucht. Verder waaien zaterdag de restanten van een frontale kap over ons land, maar waarschijnlijk zal dit alleen in de vorm van (dikke) sluierbewolking zijn. De zon zal het daar trouwens wel even moeilijk mee krijgen.
Wanneer het 's nachts flink opklaart gaat de temperatuur in oktober natuurlijk behoorlijk onderuit. We bevinden ons sowieso in relatief koude lucht: overdag komt de temperatuur niet hoger uit dan 13-14 graden en tijdens de nacht neemt de kans op grondvorst toe. In de nacht naar vrijdag en de nacht naar zaterdag zou de temperatuur op officiële hoogte (dat is anderhalve meter) lokaal zelfs in de buurt van het vriespunt kunnen uitkomen. Of het hierbij daadwerkelijk tot de eerste echte vorst van het seizoen komt is nog onzeker.
Wanneer het 's avonds grofweg een uurtje na zonsondergang helder is, kunnen we wellicht een glimp opvangen van de naderende komeet. Dit exemplaar behaalt zaterdag 12 oktober de dichtste nadering tot de aarde: op een afstand van ongeveer 72 miljoen kilometer. Dat klinkt enorm ver weg, maar in de astronomie is elke afstand relatief. De komeet is de vanaf vrijdagavond (zeer) laag boven onze westelijke horizon te zien, schuin boven het punt waar de zon is ondergegaan. Vanaf zaterdag staat 'ie elke avond ietsje hoger en langer boven de horizon. De exacte helderheid is hierbij een punt van onzekerheid. Op dit moment schommelt de magnitude rond 0, wat betekent dat hij vaag visueel kan worden waargenomen. De kans bestaat echter dat deze helderheid de komende dagen nog flink gaat toenemen. Meer over deze komeet kun je hier lezen.
🌌 Wow! Op deze zonnebeelden van de afgelopen 24u zien we 'onze' #komeet rechts het beeld binnen vliegen. Dit exemplaar kan vanaf vrijdagavond in NL zichtbaar worden aan de westelijke hemel. Verder zien we een forse zonnevlam wegschieten; de stip links is de planeet Mercurius 👇 pic.twitter.com/TNLEBbErqx
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) October 8, 2024
Tussen 15 en 20 oktober verschijnt een nieuw lagedrukgebied op de weerkaart ten westen van Frankrijk. Hierdoor steekt waarschijnlijk een warme zuidelijke stroming op, waarbij de temperatuur op 850 hPa (rond anderhalve kilometer hoogte) kan stijgen naar meer dan 10 graden. Dat levert in theorie hoge temperaturen op: in Frankrijk wordt het wellicht nog 25 graden in enkele regio's, terwijl we in het zuiden van de Benelux op ruim 20 graden kunnen uitkomen. Die signalen staan al langer in de pluim. Hoe dit exact gaat uitpakken moeten we uiteraard nog even afwachten.
Foto omslag: Hans van Loenen
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.