Modelbespreking: tot in het weekend sterk wisselvallig

Modelbespreking: tot in het weekend sterk wisselvallig

Rico Schröder
Rico Schröder
Rico Schröder Vandaag 11:42 uur
De nazomerse periode is voorbij en de komende tijd draait het om sterk wisselvallig weer.

Sterk wisselvallig

Op hoogte is de komende tijd sprake van een grootschalige trog bij de Britse Eilanden. Deze trog trekt langzaam oostwaarts en passeert ons land zaterdag. Meerdere actieve randstoringen passeren de komende dagen dan ook onze omgeving, waarbij vooral het lagedruk systeem van vrijdag voor veel wind zorgt.

Het aantal members in het ensemble dat met storm aan de kust komt was de afgelopen dagen ongeveer 25%. Momenteel is de kans op storm echter afgenomen naar ongeveer 10%, want het lagedrukgebied lijkt niet meer heel gunstig onder de linker uitgang van de jet te vallen. De jet ligt te oostelijk, maar er zit nog wat speling op deze verwachting en de kans op storm houden we dan ook in de gaten.

Veel regenwater

Er passeren de komende dagen verschillende frontale zones en troggen onze omgeving, die zeker in de kustgebieden soms flink wat neerslag kunnen veroorzaken. 

Woensdag tot en met vrijdag kan regionaal veel regenwater vallen. In het westen en noordwesten valt op sommige plaatsen 50 tot 70 mm. Lokaal kan zelfs meer dan 70 mm vallen en dat gebeurt dan door kustconvergentie.

De bovenlucht wordt later in de week ook een stuk kouder. De bovenluchttemperatuur op het 500 hPa-vlak daalt van -18 graden op woensdag naar ongeveer -24 graden op vrijdag en zaterdag. De buien kunnen dan ook in toenemende mate gepaard gaan met onweer.

Verder landinwaarts komt het ook tot buien, maar de neerslaghoeveelheden zijn een stuk minder. Toch kan er ook landinwaarts op veel plaatsen tot het weekend ongeveer 20-30 mm vallen. September is al een natte maand en wordt de komende dagen dan ook alleen maar natter. Het past in het kletsnatte jaar 2024.

Vrijdag kleine kans op storm aan zee

Vooral rond vrijdag waait het enige tijd stevig. Langs de kust zijn zware windstoten mogelijk tot ongeveer 80 km/uur. De kans op een echte storm, met een uurgemiddelde windkracht 9, is momenteel 10%, maar het is niet uitgesloten dat er in de komende runs van de diverse weermodellen alsnog meer wind wordt berekend.

Stabilisatie door hogedruk

In het weekend zorgt een rug van hogedruk voor stabilisatie van de atmosfeer en snel afnemende buienkansen. Na het weekend neemt de buiigheid weer toe als nieuwe lagedrukgebieden ons weer bepalen.

Temperaturen gaan onderuit

Op deze dinsdag is het aanvankelijk droog met vooral in het noorden zon. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe en vanmiddag volgen buien. De temperatuur stijgt naar 17 tot 19 graden en daarmee is de temperatuur heel gebruikelijk voor eind september. Woensdag is het voor de regen uit nog 15 of 16 graden, maar tijdens intensieve regenval is het slechts een graad of 13. Donderdag veert de temperatuur weer wat op als met een stevige zuidelijke wind weer wat warmere lucht wordt aangevoerd. De temperatuur komt dan uit op 18 graden.

De temperaturen vertonen een enigszins dalende trend. Op veel dagen is het slechts 15 graden en zaterdag blijft het kwik mogelijk onder de 15 graden.

Vanaf vrijdag gaat de temperatuur weer een paar graden omlaag. Vrijdag is het nog 15 graden op de meeste plaatsen, maar in het weekend blijft het kwik voor het eerst sinds eind april en begin mei onder de 15 graden. Zaterdag is het niet warmer dan 13 of 14 graden en dan is het gelijk koel voor eind september. Na het weekend loopt de temperatuur weer langzaam een paar graden op.

Foto thumb: Toon Boons, jetstream vrijdag

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen