Modelbespreking: wel of niet de eerste sneeuwvlokken?

Modelbespreking: wel of niet de eerste sneeuwvlokken?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 21 november 2023 12:01 uur
Laatste update: 21 november 2023 13:30 uur
In de modelbespreking van deze week kijken we naar de kans op winterse buien later in de week en in het weekend.

In de modelbespreking van deze week kijken we naar de kans op winterse buien later in de week en in het weekend. De stroming wordt noordelijker en de grote vraag in deze tijd is dan altijd: wordt het al koud genoeg is voor sneeuwvlokken?

Kille maar droge verkiezingsdag

Harmonie data: kille woensdag

We nemen de laatste uitvoer (21/11 06z) van het Amerikaanse GFS model als leidraad. Daarop zien we dinsdag aan het aardoppervlak een stevig hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan met de kern west van de Golf van Biskaje. Een uitloper van dit hogedrukgebied trekt dinsdag en woensdag via Engeland over Nederland richting Frankrijk. Hierdoor krijgen we een vrijwel droge, maar kille en grijze woensdag waarbij de temperatuur in de vroege ochtend in het binnenland tot het vriespunt daalt of er zelfs iets onder.

Stevige noordwestelijke stroming

Op het moment dat de eerder genoemde uitloper naar het zuiden trekt beweegt de kern van het hogedrukgebied naar het noordwesten. Donderdag wordt de stroming hierdoor westelijk en wordt er nog even zachte lucht aangevoerd. Van maxima rond 5 graden op woensdag gaan we zo naar 12 tot 14 graden op donderdag.

Vrijdag vinden we de kern terug noordwest van Ierland. Boven Rusland en de Baltische Staten zien we op dat moment een uitgestrekt en actief lagedrukgebied.

Tussen deze twee druksystemen komt boven de Noordzee en ons land een krachtige noordwestelijke stroming op gang waarin eenvoudig buien tot ontwikkeling komen. De noordwestelijke stroming kan zich zelfs manifesteren tot aan de Alpen.

Het GFS model van 21-11 06z

Winterse buien

Boven de noordelijke Noordzee hebben die buien door de koude lucht een winters karakter, maar naarmate ze zuidelijker komen gaan de scherpe randjes van de kou er in de bovenlucht vanaf en zijn het vooral regenbuien die ons land bereiken. De kou-advectie die in de bovenlucht op gang komt is niet toereikend voor winterse neerslag op uitgebreide schaal in onze omgeving. Neemt niet weg dat een hagelbui of zelfs een paar natte sneeuwvlokken in het noordoosten niet uitgesloten zijn.

Meer naar het oosten is dat wel het geval en zeker waar het terrein hoger ligt kan sneeuw vallen. Zo zal in Zuid-Duitsland en de Alpen, maar ook in het Duitse Middelgebergte enige tijd sneeuw vallen.

In het weekend heeft het hogedrukgebied de neiging om over Groot Brittannië heen te kantelen richting ons land. De noordwestelijke stroming wordt meer verstoord en neemt in kracht af. een nieuwe voorkeursrichting wordt onzeker.

Het Europees model volgt in grote lijnen het Amerikaanse pad. De grotere verschillen treden op na het weekend. Het Europees model laat in de operationele run zien dat het hoog verder naar het zuiden trekt waardoor de stroming weer west tot noordwest wordt boven onze omgeving. Het Amerikaans model laat meer verstoringen in het drukpatroon zien waardoor een uitgesproken stroming moelijker is te benoemen.

Aandachtspuntje

Een interessant aandachtspunt is nog een klein lagedrukgebied dat de twee modellen in de periode van zondag op maandag langs de oostkust van Groot Brittannië naar het zuiden laten bewegen. De koers is niet helemaal gelijk, maar in beide gevallen zou het regionaal nog voor wat extra neerslagactiviteit kunnen zorgen in die periode.

In onze I'm Weather tool kunt u zelf veel weermodellen gratis bekijken.

Wat doet het hogedrukgebied

Overigens zien we na het weekend in beide modellen, ondanks toenemende verschillen, geen opvallend hoge temperaturen terug. De maxima liggen tussen de 5 en 10 graden en in de nachten kan het wat vaker tot vorst gaan komen. Dit zijn voor deze tijd zeer gebruikelijke temperaturen.

Belangrijkste vraag voor na het weekend is wat het hogedrukgebied gaat doen. Blijft het in de buurt en breekt er een periode met droger en rustiger weer aan met koudere nachten of beweegt het systeem verder zuidwaarts waardoor de stroming weer meer een westcomponent gaat krijgen en wisselvalliger weer toch weer dominant wordt? 

In de ECMWF grafieken hierboven zien we de grote zekerheid in de verwachting tot en met zaterdag. Daarna neemt de onzekerheid snel toe. Wat gaat het hogedrukgebied doen?

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen