Modelbespreking: wisselvallige week en hitte in Zuid-Europa

Modelbespreking: wisselvallige week en hitte in Zuid-Europa

Floris Lafeber
Floris Lafeber
Floris Lafeber 23 juli 2024 14:30 uur
Laatste update: 23 juli 2024 14:49 uur
We hebben met een wisselvallige zomerweek te maken, terwijl het in Zuid-Europa erg heet en zonnig is.
Deze julimaand verliep tot nu toe op sommige plaatsen in het land behoorlijk nat. In Drenthe, Groningen en delen van Noord-Brabant kwam het al tot meer dan 160 millimeter regen. Ter vergelijking: gemiddeld valt er in de zomermaand juli gemiddeld 79 millimeter. Woensdag is het tijdelijk droog, maar daarna neemt de wisselvalligheid weer behoorlijk toe.

Flink wat zon op woensdag

Hoogte wolkenbasis 12Z, via ICON-D2.

Hoogte wolkenbasis 06Z, via Harmonie, V40.

Na een wisselvallige dinsdag kunnen we woensdag op een vriendelijker weerbeeld rekenen. Dit komt omdat een hogedrukgebied boven Centraal-Europa steeds meer grip krijgt op onze omgeving. Voordat de zon goed doorbreekt hebben we woensdagochtend eerst nog wel met wat bewolking te maken en kan in het zuidoosten zelfs nog een spatje regen vallen. Dit is mooi weergegeven in het Harmonie V40. In de loop van de ochtend krijgt de zon steeds meer ruimte, vooral in de kustprovincies zal de zon uitbundig schijnen. Landinwaarts komen ook vriendelijke stapelwolken tot ontwikkeling, maar de zon zal hier niet al te veel last van hebben. De middelbare bewolking is met lichtgroene kleuren weergegeven in ICON-D2. 's Avonds lost de stapelbewolking op en kan genoten worden van een zonnige avond. De maxima liggen rond 23 graden bij een matige noordwestenwind. Een prima julidag dus!

Lagedrukgebied brengt mogelijk weer veel regen

Het rustige weer is helaas van korte duur, want de invloed van het Europese hoog raken we donderdag alweer kwijt. Doordat een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan donderdag steeds dichterbij komt neemt de (hoge) bewolking snel toe en stijgt de kans op een bui. Tijdens de nacht naar vrijdag trekt de storing over het land en ook vrijdag kunnen nog buien vallen.

De geaccumuleerde neerslag tot en met zondagavond. Links het GFS en rechts het ECMWF-EU model. Tot en met zaterdagavond kan vooral in het oosten van het land meer dan 60 millimeter regen vallen. Bron: I'm Weather.

Ook zaterdag komt het tot regen. Wederom trekt een langgerekt gebied met buien over en mogelijk kan dit veel neerslag opleveren. De koers van dit lagedrukgebied is bepalend voor de neerslaghoeveelheden. Er zijn modelberekeningen die het zwaartepunt over Duitsland laten trekken, maar sommige modellen laten de grootste hoeveelheden juist recht over het oosten van het land gaan. Als het laatstgenoemde scenario uitkomt kan het oosten weer veel regen verwachten. Het zou dus zomaar eens kunnen dat we deze maand lokaal 250 millimeter regen halen. Tot records zal het waarschijnlijk niet komen, maar komen wellicht komen we wel in de buurt. Het julirecord is voor het jaar 1930 en staat op Leeuwarden. Toen viel daar maar liefst 332 millimeter regen in één julimaand.

Volgende week beter weer met zon

Het bewolkingspercentage voor het midden van het land, via GFS.

De temperatuurpluim voor het midden van het land, via GFS.

Vanaf zondag kunnen ons opmaken voor een mooie zomerse periode. Dagelijks kunnen we op flink wat zonuren rekenen en vaak is het droog. Dit is ook te zien in de rechter grafiek die het bewolkingspercentage aangeeft. De verwachting in temperatuur wordt onzekerder, maar het lijkt erop dat het vooral landinwaarts wel eens 25 graden kan worden. Al met al dus heerlijk weer voor de vakantiegangers in eigen land! 

Snikhitte in Zuid-Europa

De maximumtemperatuur voor Zuid-Europa voor woensdag 24 juli. Bron: I'm Weather.

Op meerdere plaatsen in het zuiden van Europa is al een tijdje een hittegolf gaande. Op uitgebreide schaal wordt het tropisch warm met 30 graden. De hoogste waarden zijn weggelegd voor de binnenlanden van Spanje en Portugal. In het grensgebied zijn waarden boven 40 graden mogelijk en in de buurt van Sevilla wordt het zelfs 45 graden. Daarnaast is het in de nachten ook erg warm met minima rond 25 graden. Opvallend genoeg zijn de dauwpunten erg laag en dit betekent dat het om droge hitte gaat. Voorlopig blijft het snikheet in deze regio. 

Aan de kustgebieden is het een stuk beter met maxima rond 30 graden en soms staat er een verfrissend briesje van zee.

Hoofdfoto: Piet Spanjers

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen