Opnieuw een week vol herfstweer op komst

Opnieuw een week vol herfstweer op komst

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 29 oktober 2023 09:02 uur
Laatste update: 29 oktober 2023 09:42 uur
Een zeer wisselvallige periode komt voorlopig niet ten einde. Al zien we komende week zeker enkele lichtpuntjes op weergebied!

Rustige maandag en dinsdag

Het begin van de nieuwe week is een stuk rustiger dan afgelopen weekend. Maandagavond passeert een gebied met buiige regen van zuid naar noord ons land, maar dat valt grotendeels na zonsondergang. Overdag overheersen droge perioden, al is aan zee nog wel af en toe een enkele bui mogelijk. Verder schijnt geregeld de zon en zal het buiten niet eens heel onaangenaam zijn. De middagtemperatuur komt namelijk uit rond 14 graden aan zee en in het noorden tot lokaal 16 graden in de zuidelijke provincies. Op de temperatuurkaart hieronder zien we de verwachte waarden voor maandagmiddag.

Mede doordat er weinig wind staat, kan zich vooral in de nacht naar dinsdag of dinsdagochtend regionaal wat nevel of mist vormen. Voor het verkrijgen van mist hebben we wel eerst opklaringen nodig, maar die lijken er wel te komen. Ondanks een rustige nacht met soms helder weer wordt het niet kouder: de minima liggen dinsdagochtend vroeg tussen 6 en 8 graden op de koudste plekken. Daarmee wordt dat meteen de 'koudste' nacht van de hele week, al zijn tijdens de nacht naar woensdag in de noordelijke provincies nog gelijkwaardige temperaturen mogelijk.

Verwachte middagtemperatuur voor maandagmiddag 30 oktober: lokaal 15-16 graden in het zuiden

Actief lagedrukgebied

Vanaf woensdag volgt namelijk een nieuwe periode met zeer wisselvallig herfstweer. De ochtend verloopt nog droog met wat zon... én wellicht een mooie rode zonsopkomst. Iets om even in de gaten te houden voor de fotograaf onder ons! Daarna zien we de bewolking dikker worden en woensdagmiddag volgt vanuit het zuidwesten een gebied met regen. Het zal hieruit nog niet direct plenzen, maar we worden er wel nat van. Bovendien neemt de zuidenwind in kracht toe: langs de kust wellicht al tot krachtig met windvlagen tussen 60 en 70 km/uur. Dit is het startsein voor enkele relatief onstuimige dagen.

Van donderdag t/m zaterdag komt namelijk een ronduit actief lagedrukgebied dichtbij ons land te liggen. We hebben hier afgelopen vrijdag ook al over geschreven in ons stuk over de overvloedige neerslag. De meest recente berekeningen laten een kerndruk toe rond 960 hPa boven Zuid-Engeland en mogelijk zelfs een deel van de Noordzee. Bij ons zou de luchtdruk potentieel dan kunnen dalen naar 970 tot 975 hPa. Dat zijn echter geen recordwaarden voor de eerste helft van november. Het windveld van deze depressie lijkt ons in de laatste inzichten te missen, waardoor de kans op een serieuze storm voorlopig ronduit klein is. Hooguit 10-14% (dat zijn 5 tot 7 berekeningen) binnen het ensemble van ECMWF geven nu ten minste windkracht 9 in een deel van ons land met daarbij kans op zeer zware windstoten. Omdat de termijn nog vier dagen vooruit is houden we dit natuurlijk wel in de gaten. Ook zonder stormkracht gaat het overigens stevig waaien en komt er weer een behoorlijke hoeveelheid regen op ons af.

Luchtdrukkaart (met wolken en neerslag) voor donderdag 2 november (GFS - I'm Weather)

Verwachte windstoten voor donderdagmiddag 2 november (GFS - I'm Weather)

Vooral de eerste helft van donderdag valt een flinke plens water, regionaal 10-20 mm. Daarna koelt de bovenlucht af en zullen zich vooral forse buien vormen boven zee en langs de westkust. Ook dit kan her en der weer vele tientallen millimeters neerslag opleveren binnen enkele dagen. Daarnaast is soms ook onweer mogelijk. De temperatuur doet een stapje terug en ligt vanaf donderdag rond een graad of 12 in de middag. Koude nachten met kans op vorst zijn bij dit weertype uiteraard niet aan de orde.

Eindelijk meer herfstkleuren

Momenteel zien we de bomen in heel veel bossen nog volop in blad staan, zeker in het oosten en zuiden van Nederland. Dit heeft alles te maken met het relatief warme weer van de afgelopen lange tijd. Of beter gezegd: het gebrek aan kou. Vooral de nachten zijn tot nu toe ronduit zacht verlopen en die gevolgen kunnen we nu regionaal buiten aanschouwen. Het zogenaamde groeiseizoen wordt daardoor met een paar weekjes verlengd.

Veel loofbossen staan er namelijk nog bij alsof het augustus is. Bomen in buitengebieden, woonwijken en steden reageren eerder op de kortere dagen en daar verschijnen inmiddels wel meer en meer herfstkleuren. Uiteindelijk zal het natte en onstuimige weer voor de komende periode ervoor zorgen dat de natuur wel iets sneller het blad kwijtraakt als het eenmaal verkleurd is. De piek van de herfstkleuren in onze loofbossen valt landinwaarts regionaal pas tweede helft november is nu de verwachting; voor de eiken mogelijk pas zelfs rond de maandwisseling november/december. Al kan een koudere periode tussendoor daar natuurlijk ook snel verandering in brengen!

Voorlopig weinig grote schommelingen in de temperatuur, maar er zit wel een gestaag dalende trend in!

Foto omslag: Jeroen op den Akker

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen