Plakken tijdens lokale tropennachten

Plakken tijdens lokale tropennachten

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 25 juni 2020 12:45 uur
Laatste update: 25 juni 2020 13:48 uur
Overdag hebben we vandaag en morgen tropische temperaturen. Komende nacht en de nacht naar zondag koelt het langzaam af. Lokaal kan het zelfs tot een tropennacht komen.

Tropennachten verwacht

De minimumtemperatuur komende nacht volgens het Harmonie-model van het KNMI. Lokaal niet onder 20 graden!

Vandaag lopen de temperaturen voor de tweede dag op rij flink op. Op veel plaatsen liggen de maxima rond 30 graden, ook vanavond blijft het nog lang zomers warm. Nu we inmiddels volop in de warme lucht zitten, koelt het 's nachts ook moeizaam af. De minima liggen in buitengebieden tussen 17 en 19 graden, maar in grote dorpen en steden blijft de temperatuur ruim boven 20 graden; echte tropennachten dus!

De nacht naar zaterdag wordt zelfs nog wat warmer. Door buien die morgenmiddag boven het zuiden ontstaan en door buien(restanten) die in de nacht naar zaterdag vanuit Frankrijk en België ons land binnentrekken, daalt de temperatuur nog moeizamer. Ook op het platteland liggen de minima dan hoog met 18 tot 20 graden, in de steden en grote dorpen blijft het nog warmer. Op de minst koele plaatsen daalt het kwik niet verder dan 22 graden! Door de buien(restanten) is het ook nog eens vrij vochtig, dus wordt het ook nog een echte "plaknacht".


Meer weten over tropennachten? Lees dan dit weerweetje over tropennachten.


Stedelijk hitte-eiland

In de stad kan het flink warmer zijn dan op het platteland. Bron: NOAA.

We haalden het zojuist al aan: in de steden en grote dorpen liggen de minima een stuk hoger dan op het platteland. Zeker op dit soort hete dagen vormen grote woonplaatsen echte hitte-eilanden. De temperatuur kan in het centrum tot 7 graden hoger liggen dan in het omliggende buitengebied! Overdag komt dat natuurlijk door de zon die volop aan het branden is op asfalt, stoeptegels en daken. Maar waarom blijft die temperatuur 's nachts dan zo hoog?

De verharding wordt overdag stevig opgewarmd door de zon. In de loop van de dag nemen stenen heel veel warmte op en zo lang de zon schijnt verliezen stenen minder warmte dan erbij komt. Wanneer de zon ondergaat geven stenen langzaam hun warmte af aan de directe omgevingslucht. Een steen is de warmte alleen niet binnen een korte tijd kwijt. Het duurt dus meerdere uren voordat de temperatuur van de steen gelijk is aan die van de lucht.

Tegen de tijd dat de stenen zijn afgekoeld tot de luchttemperatuur, komt in deze tijd van het jaar de zon weer op. De lucht heeft daardoor niet meer de tijd om verder af te koelen, dus de minimumtemperatuur ligt daardoor in bebouwd gebied erg hoog.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen