Primeur: voor het eerst onbemande vaartuigen in orkaan

Primeur: voor het eerst onbemande vaartuigen in orkaan

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 1 oktober 2021 13:53 uur
Laatste update: 1 oktober 2021 14:06 uur
Voor het eerst in de historie zijn onbemande vaartuigen ingezet om in een orkaan op zee te kunnen kijken en meten. Bekijk hier de beelden.

In de afgelopen jaren zijn we allemaal bekend geraakt met het begrip 'Hurricane Hunters', de militaire vliegtuigen die voor wetenschapsdoeleinden door het oog van een orkaan vliegen. Deze vliegtuigen zijn uitgerust met sensoren en winnen heel waardevolle data die gebruikt kunnen worden voor onderzoek en verwachtingen. Deze vliegtuigen vliegen relatief hoog boven zee, terwijl alles wat zich vlak boven het water afspeelt juist het meest interessant is. Daar is iets nieuws op verzonnen: de 'Saildrones'.

Extra 'oog' in een orkaan

De nieuwe Saildrones zijn onbemande bootjes die veel weg hebben van een zeilboot. Deze onbemande bootjes zijn uitgerust met allerlei sensoren, zoals een windmeter en een sensor om de golfhoogte te meten. Door deze onbemande bootjes precies in het pad van een orkaan te leggen, kan heel waardevolle data worden gewonnen zonder dat daar veel risico aan zit.

Spectaculaire beelden vanuit orkaan Sam

De onbemande bootjes zijn ook uitgerust met een camera om te kunnen zien hoe het er in zo'n orkaan ver boven zee aan toe gaat. Onlangs zijn deze bootjes voor het eerst in de historie ingezet. Vlakbij Bermuda raast orkaan Sam als een orkaan van de vierde categorie over open zee. Een Saildrone lag perfect en moest windsnelheden van 195 km/uur en golven van ruim 15 meter doorstaan. Dit leverde natuurlijk spectaculaire beelden op.

Orkaan Sam naar Europa?

Orkaan Sam ligt nu vlakbij Bermuda en trekt de komende dagen geleidelijk naar het noordoosten. De orkaan blijft boven open zee en blijft nog zeer sterk. Over een aantal dagen zwakt de orkaan af en verliest ook geleidelijk zijn tropische kenmerken. Midden boven de Atlantische Oceaan wordt uiteindelijk de koers richting Europa ingezet.

Of ex-orkaan Sam uiteindelijk veel invloed heeft op ons weer is nog onduidelijk. In de uiteenlopende berekeningen lijkt het erop dat Sam onderweg naar Europa veel kracht verliest. Waarschijnlijk komt de voormalig orkaan in de tweede helft van volgende week ergens tussen IJsland en de Britse Eilanden uit. 

Kans op warmer weer neemt later volgende week wel toe dankzij -dan- ex-orkaan Sam.

Of storingen rondom de ex-orkaan ons land bereiken is nog onzeker, want tijdens de reis naar Europa duwen de restanten van Sam ook een hogedrukgebied richting Centraal-Europa. Bij een gunstige ligging kan dat zomaar vrij zonnig en droog weer opleveren.

Hoofdfoto: NOAA/Saildrone

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen