Saai weer in Nederland, maar sensatie in Amerika

Zonnig in Nederland, sneeuw in Amerika

Van onze weerman

Alfred Snoek
Saai weer in Nederland, maar sensatie in Amerika

Saai weer in Nederland, maar sensatie in Amerika

Alfred Snoek
Alfred Snoek
Alfred Snoek 16 april 2020 11:47 uur
Laatste update: 16 april 2020 14:26 uur
Voor meteorologen is het weer in eigen land maar saai. In andere delen van Europa en de wereld is het weer echter alles behalve saai!

Hogedrukgebieden

Voor meteorologen is er de komende dagen weinig spannends te beleven in eigen land wat het weer betreft. Hogedrukgebieden maken al een tijdje de dienst uit, en dat is ook dit weekend en volgende week het geval. Af en toe weet de temperatuur flink op te lopen, maar zeker in het noorden van het land komt soms wat koelere zeelucht het land op. De temperatuurverschillen tussen noord en zuid zijn deze dagen dan ook best wel groot. De afgelopen dagen was dit dan nog het meest bijzondere aan het huidige lenteweer en de komende dagen moeten we echt op zoek naar iets spannends.

Omdat het vaak zonnig/helder is de komende 10 tot 15 dagen, is het verschil tussen de maximum- en minimumtemperatuur groot. 

Eventueel een bui op zaterdag

Terwijl het ene hogedrukgebied naar het oosten trekt, komt een nieuw systeem alweer snel vanuit het westen dichterbij. Tijdens de wisseling van de wacht lijkt juist zaterdag een depressie boven zuidwest-Europa zijn invloed iets naar het noorden uit te breiden. Morgenmiddag verschijnen in het zuiden van het land wat dikkere wolkenvelden en in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend, ligt deze bewolking tot over een deel van het land. Vooral ten zuiden van de grote rivieren is het niet uitgesloten dat er even een tijdje wat regen valt. De neerslaghoeveelheden blijven beperkt en dus moeten de tuinliefhebbers ook dit weekend aan de slag met de gieter of de tuinslang.

Vanaf zondag is een krachtig hogedrukgebied aanwezig op de weerkaart. De oostelijke wind trekt nog wat aan en wolken zijn er nauwelijks waardoor de verdamping maximaal is. Het neerslagtekort zal dus echt alleen maar groter worden volgende week. 

De kans op neerslag is voorlopig klein. Op korte termijn is zaterdag een bui niet geheel uitgesloten en dan vooral in het zuiden van het land. Eventuele neerslaghoeveelheden blijven overigens beperkt.

Sensatie in Amerika

Heel ander weer is het aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Eerder deze week kwam het in de zuidelijke staten van Amerika nog tot een heftige uitbraak van tornado’s, de komende dagen krijgen ze in het noorden nog even met winterweer te maken. Een lagedrukgebied trekt dwars over Amerika en vormt de scheiding tussen warme lucht in het zuiden en koude lucht in het noorden. Op de grens tussen beide luchtsoorten valt neerslag. Aan de warme kant regen, maar aan de koude kant valt op uitgebreide schaal sneeuw. Een miljoenenstad als Chicago kreeg eerder deze week al met sneeuwval te maken en de daarbij behorende problemen in het verkeer, nu zit er een paar dagen later weer sneeuw aan te komen. Ook dit keer is het niet uitgesloten dat het verkeer vrijdagochtend (lokale tijd), ondanks de ook daar geldende Coronamaatregelen, hier toch flink wat last van gaat ondervinden. 

Vrijdagochtend valt er in Illinois en Indiana op veel plaatsen sneeuw, zo ook rond Chicago. Bron: Wxcharts. 

Het weer in Amerika is, vanwege de enorme omvang van het land vaak extreem, maar sneeuwval in deze fase van april is zo’n groot gebied (namelijk vanaf Wyoming en Colorado via Nebraska, Iowa helemaal naar de oostkust) is best opmerkelijk.

De depressies boven Amerika en het uitstromen van koude lucht uit Canada over een deel van Amerika, heeft voorlopig geen invloed op het weer in Europa. De 30 daagse verwachting, die we eerder deze week gepubliceerd hebben, is daar heel duidelijk over. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen