Sneeuwbuien en rolwolken

Sneeuwbuien en rolwolken

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 12 april 2021 12:57 uur
Laatste update: 12 april 2021 17:30 uur
Vanochtend trokken actieve winterse buien over Nederland. In de Randstad werd op veel plaatsen zelfs een zogenaamde rolwolk gespot!

Felle sneeuwbuien

Niet voor het eerst deze maand hebben we te maken met zeer koude, maritiem arctische lucht. Dat levert soms felle winterse buien op met hagel, sneeuw en lokaal zelfs onweer. In delen van de Randstad en Noord-Brabant werd het vanochtend zelfs lokaal enige tijd wit. De sneeuw was een beetje nattig, waardoor de vallende vlokken aan elkaar konden 'klitten'. Dit leverde op sommige plaatsen heuse "zakdoeken" op die omlaag vielen! Wel een bijzonder gezicht zo half april...

Hevige sneeuwval in Houten vlakbij het Weerplaza kantoor!

.

Rolwolken

Het meest opvallende verschijnsel bij deze buien was echter niet de sneeuwval. Op verschillende plaatsen is even na zonsopkomst namelijk een zogenaamde rolwolk gespot! Dit is een vrij gladde wolkenband die als het ware voor de bui 'uitrolt'. Meestal zien we dergelijke wolkenformaties alleen bij onweersbuien in de zomer, maar ditmaal was de situatie dus ook bij winterse buien gunstig voor het ontstaan van rolwolken. Vooral vanuit Zuid-Holland en Utrecht hebben we fraaie plaatjes ontvangen!

Credits: Judith Nova

Een rolwolk staat volledig los van de bui, in tegenstelling tot een arcuskraag of een shelfcloud. Zo'n wolkenrol kan zich soms wel tientallen kilometers vóór de bui uit bevinden, zoals vanochtend ook het geval was. Een rolwolk ontstaat doorgaans in het gebied waar koude lucht de bui uitstroomt. Deze koude luchtstroom 'botst' van boven tegen warmere lucht die aanwezig is op de grond. In het geval van vandaag dus iets minder koude lucht, want warm kunnen we het niet noemen! Die koude luchtstroom wordt bij een buiensituatie ook wel een "gustfront" (of windstotenfront) genoemd. De warmere lucht wordt omhoog geduwd en condenseert waardoor een rolwolk zich kan vormen. Omdat het gustfront vooruit beweegt, beweegt ook het proces van het opduwen van de lucht vooruit. Hierdoor kan de wolk om zijn horizontale as gaan rollen. Op bijvoorbeeld een timelapse zien we dan ook vaak dat een rolwolk al "rollend" nadert en overtrekt.

Meer uitleg over rolwolken en het ontstaan ervan, lees je hier!

Hieronder een compilatie beelden van de rolwolk van maandagochtend:

Credits: Annnemiek Vegter

Credits: Ton Wesselius

Credits: Ramon Oost

Credits: Wouter van Bernebeek (weerkamer)

De rolwolk stond het mooist 'los' van de bui aan de noordflank van het buiengebied. Vooral boven de regio De Bilt en Utrecht-Centrum werd een fraaie rol waargenomen die zich ver voor de bui zelf uit bevond. Iets verder naar het zuiden was de wolkenbasis nog enigszins verbonden met de kraag, waardoor het daar meer een shelfcloud was. Maar dat maakte hem niet minder fraai!

De Bilt, credits Casper ter Kuile

.

Komende dagen droger!

De fraaie wolkenluchten van vandaag waren een tijdelijke zaak. Vanaf vanavond neemt de buienactiviteit snel af en de rest van de week is het overwegend droog. Wel blijft de aanvoer van koude lucht in stand met temperaturen ruim beneden het langjarig gemiddelde voor half april. Overdag wordt het hooguit 8 of 9 graden en tijdens de nachtelijke uren vriest het op veel plaatsen, lokaal zelfs matig in het binnenland. Dat is een temperatuur van -5 graden of lager. Vanaf het weekend lijken de temperaturen voorzichtig omhoog te gaan, maar echt noemenswaardig lenteweer laat voorlopig op zich wachten.

Speel deze video af

Sneeuwbuien in Houten

.

Foto omslag: Anneke Knipscheer

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen