Strijd tussen luchtsoorten de oorzaak van regen en bewolking

Strijd tussen luchtsoorten de oorzaak van regen en bewolking

Redactie
Redactie
Redactie 8 juli 2020 14:45 uur
Laatste update: 8 juli 2020 15:19 uur
Deze hele week hebben we te maken gehad met een grijze lucht en daar viel dan ook nog eens een lange tijd regen uit. De oorzaak van deze bewolking en regen is in alle gevallen hetzelfde: Het komt door een strijd tussen de verschillende luchtsoorten

Temperatuur in de bovenlucht bepalend

Meteorologen kijken naar de temperatuur in de bovenlucht en geven aan de hand daarvan de lucht een classificatie. Hierin worden 4 categorieën gemaakt: Arctisch, polair, tropisch en equatoriaal. De splitsing wordt gemaakt op basis van de oorsprong van de lucht. In Nederland zitten we vaak in de polaire of in de tropische lucht. De naam is wellicht overgedramatiseerd want polaire lucht bevindt zich gemiddeld boven de Noordzee en tropische lucht gemiddeld boven de Middellandse Zee. Dat Nederland tussen beide luchtsoorten wisselt is dan ook niet zo verwonderlijk.

De bewolking boven Nederland vormt de scheiding tussen polaire en tropische bovenlucht.

Doorgaans is de overgang tussen beide luchtsoorten geleidelijk. Echter, wanneer de ene luchtsoort een andere probeert te verdrijven dan levert dit bewolking en regen op. Hierbij wordt een verschil gemaakt of de warme luchtsoort de koude probeert te verdrijven of andersom. Warme lucht is lichter en schuift dus vaak over de koude luchtsoort heen terwijl koude lucht (dat zwaarder is) onder de warme lucht doorkruipt.

Fronten: Warmtefront en koufront

Om de scheiding van de luchtsoort te kunnen onderscheiden gebruiken meteorologen speciale lijnen, ook wel bekend als fronten. Wanneer het de koude luchtsoort is die de aanwezige lucht probeert te verdrijven dan hebben we het over een koufront. Indien het een warme luchtsoort is dan hebben we het over een warmtefront. Zo kan een meteoroloog in één oogopslag zien welke luchtsoort verdreven wordt.

Het weer rond een koufront is meestal heviger dan bij een warmtefront. De laatste hangt vaak samen met langzaam toenemende bewolking waar eerst lichte regen uit valt en waarna het steeds harder gaat regenen. Een koufront daarentegen is meestal explosiever. Na een rustige dag neemt de wind ineens toe en komen er plots buien opzetten.

Het derde front: Occlusie

Dan is er nog één front dat we nog niet hebben behandeld, dat is de occlusie. Deze, op weerkaarten meestal paarse lijn, is een bijzonder geval. Wanneer een koufront een warmtefront 'inhaalt' wordt dit een occlusie genoemd. Als dit net is gebeurt is dan kan hierbij veel regen vallen. Morgen, wanneer een nieuw gevormde occlusie over ons land trekt, verwachten we dan ook veel regen.

Positie van de fronten morgenmiddag.

Welk front 'wint' er?

Aangezien we op dit moment op de grens tussen de 'koude' polaire luchtsoort en de 'warme' tropische luchtsoort zitten is natuurlijk de vraag: Welke luchtsoort wordt het uiteindelijk? Nadat we tot en met vrijdag rond het grensgebied blijven, komen we zaterdag in de polaire luchtsoort. We krijgen dan een vrij koude bovenlucht met mooie wolken en af en toe een bui.


Meer over wolken in een koude bovenlucht lees je hier

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen