Update droogte: nog geen neerslag van betekenis

Update droogte: nog geen neerslag van betekenis

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 24 augustus 2022 10:02 uur
Laatste update: 24 augustus 2022 14:07 uur
We zitten midden in een zeer warme en droge periode. De buien die hier en daar zijn gevallen afgelopen week hebben het droogteprobleem niet opgelost.

Inmiddels is In het oosten en zuidoosten een tweede regionale hittegolf in aanbouw en elders wordt weliswaar niet aan de definitie voldaan, warm is het zeer zeker. Enige neerslag van betekenis in ons land is de komende tijd nog ver te zoeken. De afgelopen dagen is hier en daar wel een bui gevallen maar het zeer lokale karakter en de neerslagintensiteit waren onvoldoende om iets aan de landelijke droogte te doen.

Vrijdag enkele buien

Komende vrijdag neemt de kans op buien toe, maar ook nu geldt dat dit niet iets significants aan de droogte zal doen. Misschien dat het gras lokaal wat opleeft, maar dieper in de bodem heeft het beetje hemelwater dat valt totaal geen effect. Boomwortels krijgen nauwelijks water en dat is goed te zien. Veel bomen verliezen hun bladeren. Het is een natuurlijke reactie van de bomen om te overleven. De bladertooi in stand houden kost veel energie en zonder water is dat een groot probleem. Het is een duidelijk signaal dat de natuur het zwaar heeft door de droogte. Iets dat ook in de land- en akkerbouw is te merken. De eerste gewassen worden geoogst en de oogstopbrengsten zijn duidelijk minder.

Neerslagtekort richting 300mm

Het neerslagtekort (landelijk gemiddelde) gaat inmiddels richting de 300mm. De droogte is vergelijkbaar met het jaar 2018 dat ook extreem droog verliep. Alleen het recordjaar 1976 was nog droger rond deze tijd.

Hoewel in heel het land de droogte nijpend is springen er een paar gebieden extra uit. Zeeland, Limburg en het oosten van Gelderland en Overijssel hebben op meerdere plaatsen een tekort van meer dan 300 mm. 

Bron KNMI

Rijkswaterstaat is nog altijd druk bezig met het verdelen van zoet oppervlaktewater. Door middel van pompen en andere maatregelen wordt de zoetwaterstand zoveel mogelijk op peil gehouden en de verzilting tegengegaan. Het waterpeil is in de meeste rivieren wel iets gestegen door neerslag in de brongebieden een aantal dagen geleden. In het weekend worden in het oostelijk en zuidelijk Alpengebied opnieuw buien verwacht, maar dat heeft niet veel invloed op de rivierstanden in Nederland. Rijkswaterstaat verwacht dat de wateraanvoer in de Rijn na het weekend weer minder wordt.

Hitte heeft invloed op kwaliteit water

Door de hoge temperaturen wordt het oppervlaktewater ook steeds warmer. Dit heeft een negatief gevolg. Er komen steeds meer meldingen van blauwalg, botulisme en vissterfte. De plekken om te zwemmen in open water worden ook steeds minder. Zeer vervelend met de huidige hitte.

Opnieuw droge periode

In Nederland trekken vrijdag een paar buien over het land, maar daarna gaat onder invloed van een nieuw hogedrukgebied een vrijwel droge periode beginnen. Wel gaat de temperatuur een stuk minder hoog uitkomen. Het tropische weer verdwijnt doordat de windrichting hoofdzakelijk noordelijk wordt en vanaf het weekend hebben we maxima tussen 21 en 24 graden. Daarbij is het vrijwel overal droog met zonnige perioden.

Verwachte neerslagsom tot en met zondag (Icon model)

Speel deze video af

Foto thumbnail: Cynthia van Leusden, Beusichem 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen