Weekendweer: eerste winterse speldenprikje

Weekendweer: eerste winterse speldenprikje

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 18 november 2022 14:00 uur
Laatste update: 18 november 2022 16:12 uur
Koude en droge continentale lucht bereikt Nederland en de temperatuur zet kort en krachtig een daling in. Wat levert dit vleugje winterweer op?

Het startschot voor deze temperatuurdaling wordt vrijdagavond gegeven. Vrijdag overdag is de wind nog meest zuidelijk van richting en stijgt de temperatuur naar 10 graden. Vanuit het zuidwesten trekt vervolgens een regenzone over het land, waardoor we enige uren met wat nattigheid rekening moeten houden. De regenzone stagneert tijdens de namiddag en avond boven het noorden van het land. In deze regio is de wind gedraaid naar het oosten en daarmee is de deur op een kiertje gezet voor een andere luchtsoort om koers te zetten richting ons land.

Speel deze video af

Scheiding tussen twee luchtsoorten

Boven Scandinavië is een hogedrukgebied tot ontwikkeling gekomen. De stroming om dit weersysteem heen gaat met de klok mee en voert vanuit deze positie koude en droge continentale lucht vanuit Rusland via Polen en Duitsland naar Nederland. Vrijdagavond bereikt deze luchtsoort dus het noordoosten. Vooral in Groningen en Drenthe keldert de temperatuur na deze overgang in rap tempo richting het vriespunt. In de temperatuurpluim van het Europees weermodel voor regio noordoost duikt het kwik later in de nacht zelfs richting -5 graden! 

Temperatuurpluim van het Europees weermodel voor regio noordoost. Vrijdag- en zaterdagnacht daalt de temperatuur naar -5 graden in de huidige modelberekeningen. 

Wat is de kans op winterse neerslag zaterdag?

Op de grens van de koude lucht in het noorden en relatief zachte lucht in het zuiden valt in de nacht en vroege ochtend enige tijd regen. In de laatste berekeningen is de kans op sneeuw op zaterdag nihil geworden. De band met regen trekt in de nacht en ochtend al snel naar het zuiden. Overdag hebben de zuidelijke provincies te maken met veel bewolking en eerst wat regen, elders is het ronduit zonnig maar wel koud. De maxima liggen tussen 2 en 5 graden, maar voor het gevoel is het veel kouder.

Zondag wel sneeuw?

De nacht naar zondag verloopt vervolgens koud met temperaturen tussen -1 graden in het zuidwesten en lokaal -7 graden in het noordoosten. Zondag overdag zijn de rollen omgedraaid en is de zachte luchtsoort terrein aan het winnen. Boven Groot-Brittannië verschijnt weer een lagedrukgebied in de weerkaarten. De wind draait naar het zuidwesten, de bewolking neemt toe en in de middag gaat het vanuit het zuidwesten fors regenen. In de noordoostelijke provincies kan dit mogelijk enige tijd tot sneeuwval leiden later in de middag en in de avond. De temperatuur loopt vanuit het zuidwesten geleidelijk op naar zo'n 6 tot 8 graden. In het noordoosten blijft het nog lang tussen 0 en 3 graden.

Na het weekend is de kou weer verdwenen en komen we weer in een westcirculatie waarin het weerbeeld zeer wisselvallig zal zijn. Winters weer lijkt dan voorlopig weer tot het verleden te behoren.

Foto omslag: Toon Boons

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen