Weekendweer: hoog risico op (onweers)buien

Weekendweer: hoog risico op (onweers)buien

Alfred Snoek
Alfred Snoek
Alfred Snoek 24 juni 2022 12:00 uur
Laatste update: 26 juni 2022 12:03 uur
Er staat een relatief warm weekend voor de deur. Soms breekt de zon mooi door, maar dagelijks is er ook een risico op een fikse regen- of onweersbui.

Op de grens

De scheiding tussen koele oceaanlucht en warme en vochtige lucht boven het continent, ligt de komende dagen precies boven ons land. Het maakt het voor de meteorologen van Weerplaza enorm lastig om details te geven over het weerbeeld van zowel de zaterdag als zondag.

In grote lijnen zitten we deze vrijdag in een relatief warme en vochtige luchtmassa. Bij het minste of geringste komen forse stapelwolken tot ontwikkeling die ook heel makkelijk kunnen uitgroeien tot een regen- of onweersbui. De lokale verschillen zullen overigens groot zijn. Zo zijn er plaatsen waar de buien vooral links en rechts passeren, maar er zijn ook plekken waar in korte tijd een enorme hoeveelheid regenwater naar beneden komt en ook enkele windstoten of wat hagel is mogelijk.

Speel deze video af

Koufront

In de nacht naar zaterdag is er sprake van enige stabilisatie in de atmosfeer. Het blijft overal droog en het klaart zelfs even mooi op. Zaterdag begint dan ook in de gehele oostelijke helft van het land met flink wat zon en weinig wind. De temperatuur loopt snel op en bereikt in de middag een zomerse 25 graden. In het westen van het land is het minder warm. Het kwik komt er rond de 20 graden uit. Een koufront zorgt hier voor veel meer bewolking en vooral in de middag valt soms ook wat regen of een bui. Als het koufront in de loop van de dag het land op trekt, komen in de warmere lucht ook in het midden van het land enkele buien tot ontwikkeling, mogelijk met onweer.

Op de weerkaart voor zaterdagmiddag zien we een lagedrukgebied nabij Ierland liggen. Een koufront ligt voor de westkust en vormt de scheiding tussen koele en warme luchtmassa's. Dit koufront lijkt tot en met maandag in de buurt van ons land te blijven liggen.

Zondag meeste wolken in het oosten

Zondag is het beeld wat betreft bewolking precies andersom met juist de meeste bewolking in het oosten van het land en de meeste opklaringen in het westen. Het front dat de grens vormt tussen de koele en warme lucht ligt namelijk net over de grens in Duitsland en blijft hier vrijwel stationair liggen. Als er nog buien tot ontwikkeling komen is dat vooral in het oosten van het land. Zware buien met onweer worden vooral aan de warme kant van het front voorzien boven Duitsland, maar een kleine verschuiving op de weerkaart is voldoende om ook in bijvoorbeeld Limburg, de Achterhoek of het oosten van Groningen onweer mogelijk te maken.

Na het weekend hogedruk

Maandag lijkt de situatie op de weerkaart sterk op die van de zon. De buienkans is maandag overigens erg laag. In vrijwel het hele land begint de werkweek dan ook droog. Vanaf dinsdag stijgt de luchtdruk en wordt daardoor de buienkans sterk onderdrukt. Ook wolkenvorming wordt steeds lastiger zodat we in de loop van de week wederom een paar zonnige en warme zomerdagen kunnen verwachten.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen