Weekendweer: weersverbetering in het weekend?

Weekendweer: weersverbetering in het weekend?

Berend van Straaten
Berend van Straaten
Berend van Straaten 26 september 2024 12:40 uur
De herfst draait deze dagen op volle toeren, maar komend weekend staat in het teken van een weersverandering. Wat jij kan verwachten lees jij hier.

Onder een rug van hogedruk krijgen we in het weekend te maken met een flinke weersverbetering. Voordat het zover is moeten eerst nog rekening houden met onstuimig herfstweer. Door een westen- tot zuidwestelijke stroming worden namelijk lagedrukgebieden aangevoerd die gepaard gaan met flink wat wind. 

Onstuimige aanloop richting het weekend

Donderdag en vrijdag is het wisselvallig met talrijke (stevige) buien die over het land trekken. Aangezien de bovenlucht vrij koud is (op 500 hPa ligt de temperatuur tussen -20 en -25 graden) en er ook wat CAPE aanwezig is kunnen de buien lokaal gepaard gaan met onweer. Vooral in de kustgebieden is dit het geval. Mede door het relatief warme zeewater wordt in de kustgebieden bovendien ook de meeste neerslag verwacht. Dit noemen we kustconvergentie. Lokaal kan er tot het weekend meer dan 50 mm regen vallen.

De wisselvalligheid gaat gepaard met flink wat wind. Donderdag staat er al een stevige zuidwestenwind, maar vooral vrijdag moeten we rekening houden met een onstuimige dag. Dit is allemaal te wijten aan het lagedrukgebied dat vrijdagochtend boven de Noordzee ligt. Er komt uiteindelijk een matige zuidwestenwind boven land te staan tot mogelijk een stormachtige zuidwester aan zee, 4-8 Bft. Ook is in heel het land kans op (zware) windstoten.

De verschillen in de modellen zijn echter groot. Zo laat het Harmonie model één kern zien die via het noordwesten over het land trekt. In dat geval moet vooral het noordwestelijk kustgebied rekening houden met zware windstoten tot mogelijk 100 km/uur. Elders in het land komen windstoten voor van 60 tot 80 km/uur. Het Duitse ICON-D2 model laat boven de Noordzee twee kernen ontstaan. Vooral het uiterste zuidwesten van het land en de Waddeneilanden moeten in dit geval rekening houden met zware windstoten tot circa 90 km/uur. De echt zware windstoten lijken in dit geval echter bestemd te zijn voor de Duitse Bocht.

De verwachte windstoten volgens het Harmonie V43 model op 27 september om 13:00.

De verwachte windstoten volgens het ICON-D2 model op 27 september om 15:00.

In de loop van zaterdag droger

Na de passage van de buienlijn op vrijdag draait de wind naar het noordwesten. Hierdoor wordt relatief koude lucht richting ons land aangevoerd. Zaterdag overdag is het dan ook vrij koud voor de tijd van het jaar met maxima van slechts 13 tot 15 graden. De dag begint bovendien flink buiig. Tussen de buien door komen ook droge momenten voor met soms wat ruimte voor de zon. In de loop van de dag komen we steeds meer terecht onder een rug van hogedruk, waardoor de buien geleidelijk in activiteit afnemen. 

Zaterdagavond is het op de meeste plaatsen droog en in de nacht naar zondag komen brede opklaringen voor. We zitten dan nog duidelijk in de koude lucht en in combinatie met weinig wind kan het flink afkoelen. In onderstaande temperatuurpluim gaat de temperatuur voor regio oost naar een graad of 4. Met dit soort settings kan het in werkelijkheid vaker nog wat verder afkoelen. Aan de grond sluit ik het niet uit dat het in het binnenland dan ook tot een graadje vorst komt. Zondag overdag verloopt vervolgens overal droog. Er zijn stapelwolken aanwezig, maar ook de zon schijnt regelmatig. Bij een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen loopt de temperatuur op naar een graad of 15. 

De temperatuurpluim voor regio oost. 

De neerslagpluim voor regio oost. 

Volgende week eerst wisselvallig, later droger

Na het weekend krijgen we weer te maken met storingen of buien die vanaf de Atlantische Oceaan worden aangevoerd. Ook de wind kan dan opnieuw even flink uithalen, maar of het wederom tot (zware) windstoten komt is nog uiterst onzeker. Halverwege de nieuwe week krijgt hogedruk weer meer invloed op het weerbeeld in onze omgeving. De neerslagkansen nemen af en de zon lijkt weer wat vaker te schijnen. 

Foto thumb: Ton Wesselius 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen