Weekverwachting: dynamische week met sneeuwkansen!

Weekverwachting: dynamische week met sneeuwkansen!

Donny de Koning
Donny de Koning
Donny de Koning Vandaag 11:24 uur
Laatste update: Vandaag 15:40 uur
Komende dagen aan dynamiek geen gebrek in de atmosfeer, maar dat brengt ook veel onzekerheid met zich mee. Je leest alle details in deze weekverwachting!

In de eerste helft van november waren vooral hogedrukgebieden dominant. Dat zorgde vaak voor rustig weer met regelmatig nevel of mist. De komende week gaat dit weerregime 180 graden draaien en krijgen lagedrukgebieden vrij spel in onze omgeving.

Sneeuwkansen in het noorden?

De nieuwe week start maandag nog met buien in het noorden en regen in het zuiden door een slepend warmtefront. In de middag wordt het tijdelijk droger in het grootste deel van het land, alleen het uiterste noorden heeft nog met enkele buien te maken die vanaf de Noordzee binnentrekken.

In de loop van de avond of nacht komt vanuit het westen een lagedrukgebied dichterbij. In de weerkamer worden de weermodellen al dagen met veel interesse geanalyseerd, vooral omdat de weermodellen tot voor kort met veel verschillende oplossingen kwamen voor de koers van dit laag. Toch lijkt er nu iets meer duidelijkheid te komen in de weermodellen.

Hieronder is het Nederlandse Harmonie-weermodel weergegeven. De laatste paar modelruns is dit model erg consistent met de koers van het laag en ook andere modellen bewegen in deze richting. In dit scenario koerst het lagedrukgebied met de kern recht over Nederland, met aan de zuidzijde van de kern temperaturen van 10 of 11 graden en aan de noordzijde slechts 1 of 2 graden. Dit is een schoolvoorbeeld van een zogenaamde LMG (lucht-massa-grens). Nu lijkt het erop dat deze grens over het midden van Nederland ligt, maar een noord- of zuidwaartse verplaatsing van 100 kilometer is nog steeds mogelijk. Daarmee kan de koudere lucht, en daarmee de kans op sneeuw, ook zuidelijker of noordelijker uitkomen.

Het Harmonie43-weeermodel voor dinsdag overdag

Het lagedrukgebied zorgt logischerwijs voor veel neerslag. Op grote schaal valt 20 tot 30 millimeter regen, maar lokaal zijn hogere sommen niet uitgesloten. In combinatie met de koude lucht die vanuit het oosten wordt aangezogen door dit lagedrukgebied, kan de neerslag in het noorden van het land al snel overgaan in (natte) sneeuw. In eerste instantie zal dit nog niet zorgen voor een sneeuwdek, zeker doordat er nog veel warmte in de grond zit. Mocht de intensiteit hoog genoeg zijn, dan is een sneeuwdek mogelijk, maar in dat geval moet het wel een aantal uur achter elkaar stevig doorsneeuwen. De temperatuur aan de grond komt namelijk niet onder het vriespunt uit, dus zal er ook afsmelt van de sneeuwlaag plaatsvinden.

Ook zware windstoten mogelijk

Naast de kans op sneeuw was ook de kans op storm in de weermodellen aanwezig. De kans op zeer zware windstoten (>100km/uur) op grote schaal is wel wat afgenomen volgens de laatste inzichten, maar toch zijn zware windstoten nog steeds mogelijk. Het laag diept namelijk flink uit wanneer deze over Nederland trekt, waardoor zich aan de zuidwestzijde van het laag alsnog een stevig windveld kan ontwikkelen. Daarbij zijn dan, vooral in de kustregio's, zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km/uur.

De komende 12-24 uur zullen nog meer duidelijkheid geven in hoeverre het laag zich kan uitdiepen en wat dat voor gevolg heeft voor de windstoten. Ook de vorming van eventuele secundaire laagjes met een klein knijpveld is nog een mogelijkheid, dus voorzichtigheid is geboden.

Windstoten volgens het Harmonie-weermodel

Vanaf woensdag koud met winterse buien

Na dinsdag wordt de verwachting een stuk zekerder. Op hoogte stroomt vanuit het noordwesten koude lucht ons land binnen, waardoor de maxima op zowel woensdag als donderdag maar met moeite boven 5 graden uitkomen. In de nachten neemt daarbij de kans op vorst toe, zeker landinwaarts waar de wind vanaf zee een kleinere invloed heeft.

De koudere bovenluchten zorgen er ook voor dat er regelmatig winterse buien worden aangevoerd. Woensdag en donderdag kunnen de buien dus gepaard gaan met hagel of natte sneeuw. Een enkele winterse bui kan, vooral landinwaarts, voor wat kortstondige accumulatie zorgen. In de nacht is die kans het grootst en dan kan het regionaal wel even wit worden.

GFS-weermodel temperatuur op 500 hPa. Bovenluchten koelen af tot -35 graden.

Wisselvalligheid blijft

Ook vrijdag trekken nog geregeld winterse buien over bij maxima rond 5 graden. Vanaf zaterdag komt een lagedrukgebied vanuit het westen dichterbij en deze gaat voor de nodige neerslag zorgen. De exacte koers hiervan is nog onzeker. Enkele berekeningen laten aan de voorzijde nog sneeuw zien, terwijl andere modellen alleen maar regen toelaten. Een tijdelijk verzachting is op basis van de nieuwste pluim wel waarschijnlijk, maar de onzekerheid is erg groot met voor zondag opties tussen 2 en 16 graden als maximum voor De Bilt. Zolang lagedrukgebieden zich rondom onze omgeving bevinden, hoort die onzekerheid er helaas ook bij.

EC-pluim voor regio midden

Foto: Jan Boneschansker

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen