Weekverwachting: eindelijk weer wat zon, maar ook wisselvalliger

Weekverwachting: eindelijk weer wat zon, maar ook wisselvalliger

Berend van Straaten
Berend van Straaten Vandaag 09:39 uur
Laatste update: Vandaag 12:52 uur
Kunnen we eindelijk weer de zon zien komende week? Het antwoord lees je hier.

Onderstaand satellietbeeld spreekt boekdelen. Een hardnekkig veld met laaghangende bewolking bevindt zich al dagenlang boven ons land en dit zorgt voor een ronduit somber en grijs weerbeeld. In combinatie met een vochtige luchtsoort ontstaat bovendien zeer gemakkelijk mist deze dagen. Deze zondag valt er op meerdere plekken zelfs wat motsneeuw uit de dikkere mistlagen. Aangezien er maar weinig wind staat heeft de mist vervolgens erg veel moeite om op te lossen. Toch lijkt er binnenkort eindelijk een einde aan het sombere weerbeeld te komen.  

Satellietbeeld op 19 januari 2025 om 10:20. Bron: I'MWeather

Blue monday nog grijs en kill

Maandag is het Blue Monday en deze dag is zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar, aangezien alle vakanties voor de meeste mensen nog ver weg zijn, en de goede voornemens soms als mislukt worden beschouwd. Eén ding is zeker: het weer doet er alles aan om deze term werkelijkheid te maken.

Voor de start van de nieuwe week kijken we naar het ICON-D2 model. Het Harmonie model komt namelijk al dagenlang met opklaringen in de vooruitzichten die niet realistisch zijn. Het ICON model daarentegen pakt de ontwikkelingen in de grenslaag wat beter op. In onderstaand figuur zien we de verwachte temperatuur en wolkenbasis voor maandagochtend.

Opnieuw beginnen we de dag maandag grijs door de aanwezigheid van laaghangende bewolking en mogelijk ook wat mist of nevel. Eventuele dichte mist lijkt vooral weggelegd te zijn voor de oostelijke helft van het land. Daarbij beginnen we de dag koud met op uitgebreide schaal temperaturen onder het vriespunt. Enkele modellen komen met wat lichte neerslagsignalen in de vorm van regen. Eventuele regen kan dan mogelijk op een bevroren ondergrond vallen, wat tot verraderlijke gladheid zou kunnen leiden. De kans is klein, maar wel iets om in de gaten te houden. 

In de loop van de dag zal de temperatuur in het westen uitkomen tot boven het vriespunt. Verder naar het oosten blijft het onder de laaghangende bewolking licht vriezen en is wederom kans op een lokale ijsdag. 

De verwachte temperatuur (links) en de bewolkingshoogte (rechts) voor maandagochtend.

Weersverandering op komst

Hieronder is de temperatuurpluim voor het midden van het land te zien. Het licht winterse weer van de afgelopen tijd laten we deze week geleidelijk achter ons. Aanvankelijk is in de nachten nog kans op een graadje vorst, maar halverwege de week krijgen we te maken met een zuidwestelijke stroming waarbij beduidend zachtere lucht wordt aangevoerd. 

Dinsdag en woensdag kunnen we rekenen op maxima die overdag uitkomen op gemiddeld een graad of 5. Voor medio januari zijn dat vrij gebruikelijke temperaturen. Vanaf donderdag valt de temperatuur al wat hoger uit en richting het weekend kunnen we zelfs op een enkele plek in het land de dubbele cijfers weer aantikken. Ook is van nachtvorst geen sprake meer en laten we het lichte winterweer, als we het dat mogen noemen, voorlopig achter ons. 

De temperatuurpluim volgens het ECMWF model (Run 00Z 19 jan)

Overgang naar een nat weerbeeld

De zuidwestelijke stroming zorgt niet alleen voor hogere temperaturen, maar ook voor een toenemende kans op neerslag en meer wind. Het voordeel van meer wind is dat er geen sprake meer zal zijn van mist en laaghangende bewolking. Tijdens droge periodes kunnen we dus eindelijk de zon weer eens zien, maar veel zon hoeven we echter  zeker niet te verwachten. 

Vanaf de Atlantische Oceaan worden buien en neerslaggebieden richting ons land aangevoerd. Het eerste lagedrukgebied volgt woensdagavond en de dagen volgen meer buien of neerslaggebieden. In onderstaande neerslagpluim wordt dit duidelijk ondersteund. We laten het sombere weerbeeld dus eindelijk achter ons, maar echt aangenaam buitenweer krijgen we er ook zeker niet voor in de plaats.

De neerslagpluim volgens het ECMWF model (Run 00Z 19 jan)

Mogelijk ook onstuimig

De lagedrukgebieden die in de tweede helft van de week over ons land trekken gaan dus ook gepaard met meer wind, maar zoals het er nu naar uitziet niet echt iets heel schokkends. Een actief lagedrukgebied dat vrijdag over dE Britse Eilanden trekt gaat wel gepaard met een zeer sterk windveld. In het Verenigd Koninkrijk gaat dit waarschijnlijk gepaard met stormkracht en ook zeer zware windstoten veld. In ons land valt het mee, maar is in d eloop van vrijdag wel kans op een matige tot aan zee mogelijk een harde zuidwestenwind, 4-7 Bft. Daarbij is het niet uitgesloten dat er zware windstoten voor kunnen komen. 

Hoofdfoto: uitsneeuwende mist. (Willy Bonnink-Naves)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen