Weekverwachting: nog meer nattigheid

Weekverwachting: nog meer nattigheid

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 5 november 2023 08:00 uur
Laatste update: 5 november 2023 10:19 uur
Na een week met veel nattigheid, in het westen viel al ruim 60 mm op veel plaatsen, is de grote vraag: wordt het rustiger en droger de komende dagen?

Om maar direct met de deur in huis te vallen, daar lijk het nog niet op hoewel we wel duidelijk regionale verschillen kunnen ontwaren.

In de bovenlucht zien we deze week nog steeds een stevige westelijke stroming in de weerkaarten. De kans dat het weer om slaat is daarom nihil en het blijft wisselvallig.

Kustconvergentie

Neerslagaccumulatie van het Europees model van zondag 5 nov tot zaterdag 11 nov. Kustconvergentie is duidelijk.

Maar we zien dus wel regionaal verschillen. Maandag en dinsdag zien we dat vooral de kustconvergentie zijn werk doet en voor neerslag zorgt in de kustregio's. Landinwaarts blijft het niet droog, maar de hoeveelheid buien is daar wel beperkt. 

In de loop van woensdag komt er weer een actieve depressie in beeld bij Schotland en Ierland. Het bijbehorende front bereikt ons land later op de dag vanuit het westen. Perioden met regen voor heel het land liggen dan weer in het verschiet.

In de nacht naar donderdag trekt de regen via Duitsland weg. Overdag is het weer de beurt aan kustconvergentie. Met name in de kustregio's zien we aanvankelijk veel buienactiviteit, maar naarmate de dag vordert trekken de buien ook verder landinwaarts als een nieuwe depressie de Noordzee op trekt. Ook vrijdag is deze depressie bepalend voor het weer.

Weinig variatie in temperatuur

Door de strakke westcirculatie en de vrijwel constante zuidwestelijke wind die er staat zien we in de temperatuur weinig gebeuren. Vrijwel iedere dag ligt de maximumtemperatuur tussen 10 en 12 graden. In de nachten is van vorst geen sprake. Door wind en wolken wordt het niet kouder dan 6 graden.

Dinsdag 14 november: geen sprake van een ander weerbeeld.

Overigens zien we richting het weekend tussen het Amerikaanse en Europese weermodel wel wat timingsverschillen ontstaan en worden de details van de verwachting onzeker. Ook gaat de westcirculatie boven de oceaan en het westen van Europa meer meanderen. Er komt zo meer een afwisseling in de aanvoer van lucht. soms is de stroming meer noordelijk en wat kouder, soms juist wat zuidelijker en daardoor wat warmer. 

Toch lijken de temperatuuradvecties nog te zwak om nieuwe sturende druksystemen te laten ontstaan. Het Europees model laat ook begin volgende week depressies van de oceaan dichtbij komen. In de pluimen zien we een paar oplossingen die voor een kouder en rustiger weerbeeld gaan. Het is nog maar de vraag of die het gaan winnen. De komende dagen zal dat duidelijker moeten worden.

Eerst weinig variatie in de temperatuur. Vanaf zondag meer griiligheid in de pluim van het Europees model. De zachte oplossingen zijn in de meederheid.

Overtuigende zuidwestelijke voorkeur deze week. Met name zondag even wat onzekerheid. Goed te koppelen aan de onzekerheid in de temperatuurgrafiek.

Boven artikel: Icon model neerslagsom tot donderdag 8 uur.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen