Weekverwachting: opnieuw zomerse taferelen

Weekverwachting: opnieuw zomerse taferelen

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 15 mei 2022 12:27 uur
Laatste update: 15 mei 2022 16:21 uur
Vooral het begin en het einde van de week verlopen wat wisselvalliger, maar tussendoor is het weer volop zonnig en warm.

Het hogedrukgebied dat dit weekend voor zonovergoten en zomers weer zorgde, verplaatst zich naar het noorden en dat maakt de weg vrij voor wisselvalliger weer tijdens de start van de nieuwe week.


Speel deze video af

Kans op regen- en onweersbuien

Van zuidwest naar noordoost trekken buien verspreid over het land. Dit beeld is de prognose van het Franse weermodel AROME aan het begin van de middag .

Vanuit het zuidwesten nadert een restant van een lagedrukgebied en in de loop van de maandag trekken vervolgens verscheidene buien van zuidwest naar noordoost over het land. In de meeste gevallen gaat het om een “gewone” regenbui, maar een lokale klap onweer is niet uitgesloten.


De wind is gedraaid naar het zuidwesten en voert warme en vochtige lucht met zich mee. Tijdens droge perioden stijgt de temperatuur naar 23 tot een zomerse 26 graden langs de oostgrens. De hoge temperaturen en de vochtige lucht zijn de perfecte voedingsbodem voor het ontstaan van nieuwe buien. Al is er nog wel een mogelijke spelbreker: als de wind eerder naar het westen draait wordt het ontstaan van de buien flink tegengewerkt. Als de buiigheid wel opleeft is dat met name landinwaarts. Vergeleken met de buien eerder op de dag pakken deze exemplaren feller uit met een grotere kans op hagel en onweer.

In de pluim voor het zuidoosten van het land komt donderdag duidelijk naar voren als warmste dag van de week met temperaturen die mogelijk stijgen richting 30 graden. 

Droge periode en stijgende temperaturen

Later op de maandag trekken de buien weg naar Duitsland. Voor de daaropvolgende periode wordt ook nauwelijks neerslag meer verwacht. Voor de droogte in het land zetten deze lokale buien geen zoden aan de dijk. De wind is tijdelijk westelijk van richting geworden en bereikt aan zee zelfs windkracht 5 of 6. Dit zorgt vervolgens dinsdag voor een klein dipje van de maximumtemperatuur. Het wordt 20 tot 25 graden van west naar oost.


Boven Centraal-Europa komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling en daardoor draait de wind weer naar het zuiden tot zuidoosten. De aanvoer van warme lucht vanuit Zuid-Europa geeft de temperatuur weer een flinke zet omhoog. Woensdag en donderdag is het op grote schaal zomers warm. In het zuiden en oosten stijgt de temperatuur zelfs richting 28 of 29 graden. Aan de flanken van het hogedrukgebied profiteren we nog volop mee van het zonnige weerbeeld. Alleen de stapelwolken die in de loop van de dag ontstaan kunnen de zon af en toe wat in de weg zitten, al hangt dat sterk af van hoe droog de lucht zal zijn tegen die tijd.


De luchtdrukverdeling in het Amerikaanse weermodel (GFS) hint op de opbouw van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa waardoor wij in Nederland met een zuidelijke of zuidoostelijke wind te maken krijgen. Lagedrukgebieden worden teruggedrongen op de Atlantische Oceaan en buigen af.

Koeler slot van de week

Vooral donderdag kunnen deze stapelwolken later op de dag weer uitgroeien tot regen- of onweersbuien. Met een ruime 25 graden zal deze dag waarschijnlijk wat broeierig verlopen. Vrijdag kan nog een flink warme dag worden. Vanaf zaterdag is het koeler en ligt de maximumtemperatuur rond 20 graden. Zon, wolken en enkele buien bepalen dan het weerbeeld.


Foto thumbnail: Rob Jongerhuis

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen