Supertyfoon Hagibis, momenteel een supertyfoon van de vierde categorie, bevindt zich momenteel op de Grote Oceaan ten zuiden van Japan. In het komend etmaal trekt de storm richting het Japanse vasteland en buigt vervolgens af richting de Japanse hoofdstad Tokyo.
Waar de storm nu nog windsnelheden heeft van de vierde categorie op de Saffir-Simpson-schaal, zwakt de storm op weg naar Tokyo nog wel af. Wanneer Hagibis in Tokyo aankomt, is het nog een tyfoon van de eerste categorie. Dat de tyfoon onderweg afzwakt, betekent nog niet dat de gevaren minder groot zijn. Sterker nog, Hagibis heeft de potentie om voor veel ellende te kunnen zorgen.
Naast wind en stormvloed zorgt Hagibis ook voor extreme regenval. Op de natste plaatsen kan meer dan 400 millimeter vallen. In sommige gebieden, waar de kustregio's vlak zijn en er landinwaarts bergen aanwezig zijn, komt in dat geval het gevaar van water letterlijk van drie kanten: Vanuit de zee, vanuit de lucht en vanuit de bergen.
Hagibis trok eerder al de aandacht van veel meteorologen. Kort na het ontstaan intensiveerde Hagibis met een enorm tempo tot de zwaarste tropische orkaan van dit jaar. Vooral het tempo waarin dat ging, was vrij absurd. Binnen 24 uur daalde de luchtdruk in de storm maar liefst 77 hPa in 24 uur tijd. Dit komt neer op een negende plaats van snelste ontwikkeling van tropische orkanen ooit geregistreerd! Op het 'dieptepunt' was de kerndruk van de orkaan iets beneden 900hPa. Momenteel stijgt de luchtdruk in de kern, maar is nog altijd rond 950 hPa wanneer de storm Tokyo passeert. Dat zou overigens een nieuw record zijn voor Tokyo. Het huidige record is 952 hPa uit 1917.
Buiten het snelle intensiveren om, is Hagibis ontzettend groot. Het gebied waarin ten minste windkracht 7 wordt gemeten, heeft een doorsnede van 1400 kilometer! Ook de timing van de storm is voor Japan een beetje ongelukkig. Het is volle maan, waardoor de zeewaterstand hoger is dan normaal. De extreem hoge golven en stormvloed kunnen daardoor voor meer overlast zorgen dan wanneer er geen sprake was geweest van springtij.
Ook is er op veel plaatsen nog veel schade van een eerdere orkaan dit jaar. Begin vorige maand trok tyfoon Faxai ook recht over Tokyo. Dat ging gepaard met enorme hoeveelheden regen en windstoten tot bijna 200 km/h. Constructies die door die orkaan verzwakt zijn, kunnen het tijdens Hagibis wel eens extra zwaar krijgen. Al met al lijkt Hagibis dus een beetje op een 'perfecte storm'; de krachtigste storm van het jaar tot nu toe die toeslaat op een ongunstig moment.
Dat het maatschappelijk leven tijdelijk wordt ontwricht dankzij Hagibis. In de Japanse hoofdstad ligt het openbaar vervoer voor twee dagen stil en zijn mensen massaal aan het inslaan om de storm uit te kunnen zitten. Dit weekend zijn ook twee grote sportevenementen in Japan; de wereldkampioenschappen rugby en de Formule 1 in Suzuka. Bij het rugby zijn daarom wedstrijden afgelast en de kwalificatie van de Formule 1 in Suzuka is verplaatst naar zondag voor de race. De derde vrije training tijdens de Formule 1 op zaterdag is afgelast.
Waar er op zaterdag een enorme overlast is, is het zondag op het Formule 1 circuit van Suzuka weer alsof er nooit iets is gebeurt. De zon schijnt flink en de temperatuur loopt op naar 24 graden. Wel waait er nog een matige tot vrij krachtige wind uit noordwestelijke richting.
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.