Mogelijk zwaardere zomermoesson in Zuid-Azië door Corona

Mogelijk zwaardere zomermoesson in Zuid-Azië door Corona

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 13 mei 2020 13:53 uur
Laatste update: 13 mei 2020 14:32 uur
Volgens wetenschappers van de universiteit van Reading is het mogelijk dat komend moessonseizoen in het zuiden van Azië zwaarder wordt dan normaal. De sterk verminderde uitstoot door de Coronacrisis wordt als oorzaak aangewezen.

Kans op hevige zomermoesson in Zuid-Azië

Deze zomer kans op meer overstromingen door de moessonregens.

Als gevolg van de Coronauitbraak in het zuiden van Azië is de luchtvervuiling drastisch minder geworden in vooral het noorden van India en delen van Bangladesh. De lucht was zelfs zoveel schoner, dat sommige mensen voor het eerst in 30 jaar weer de bergen van de Himalaya konden zien vanuit hun woonplaats!

De extreem snelle verbetering van de luchtkwaliteit in het noorden van India en Bangladesh kan invloed hebben op het verloop van aanstaand moessonseizoen in die regio, wat over ongeveer een maand hoort te beginnen.

Door de vrij heldere luchten, kan meer zon ongehinderd het aardoppervlak bereiken. De theorie is dat het daardoor warmer kan worden, met een sterkere moesson als gevolg.

Moessonregens

Simpele weergave van de zomermoesson in India en omgeving. De zomer is overduidelijk het natte seizoen, de winter is juist droog.

Om het verhaal meer begrijpbaar te maken, is het handig om kort uit te leggen hoe een moesson werkt. De zomermoessons in het zuiden van Azië komen, zoals de naam al doet vermoeden, voor in het zomerhalfjaar. Vooral in Noord-India en in Bangladesh kunnen deze moessons voor astronomische regenhoeveelheden zorgen.

In het zomerhalfjaar warmt het Zuid-Aziatisch continent sterk op, vooral de Tibetaanse hoogvlakte wordt ontzettend warm. Als gevolg van het opwarmen begint de lucht boven het continent grootschalig te stijgen, waardoor uiteindelijk 'koelere' en zeer vochtige lucht vanaf de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen noordwaarts richting de bergen van de Himalaya stroomt. Vergelijk het met een zeewindfront zoals in ons land, maar dan XXL.

Eenmaal bij de Himalaya wordt de vochtige lucht van zee gedwongen snel te stijgen. Hierdoor condenseert de lucht met wolken- en buienvorming tot gevolg. De vochtige lucht van zee is zo vochtig, dat er ook gelijk zware buien ontstaan.

Extreem veel regen, ook hogere temperaturen

Heldere lucht, mede dankzij de sterk ingrijpende Coronacrisis. Hierdoor kan de zon het aardoppervlak sterker verwarmen.

Door de sterke verbetering in luchtkwaliteit als gevolg van de Coronacrisis, kan de zon het aardoppervlak sterker verwarmen. De temperatuurverschillen tussen het Zuid-Aziatisch continent en de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen worden daardoor mogelijk groter dan in een gemiddeld moessonseizoen. Sterkere opwarming boven land, betekent ook een sterkere grootschalige stijging van lucht boven het vasteland, dus ook een sterkere toestroom van vochtige lucht vanaf zee.

Wanneer de schonere lucht, als gevolg van de Coronacrisis, ook deze zomer standhoudt in onder andere India en Bangladesh, kan het dus zomaar zijn dat de moessonregens heviger uitpakken en temperaturen extremer worden dan in zomers met meer luchtverontreiniging. Dat betekent naast hogere temperaturen ook grotere neerslaghoeveelheden, en die zijn in die regio tijdens de moesson al extreem...

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen