Tijdelijke wereldwijde opwarming door enorme vulkaanuitbarsting

Tijdelijke wereldwijde opwarming door enorme vulkaanuitbarsting

Laura Osinga
Laura Osinga
Laura Osinga 14 september 2023 17:11 uur
Laatste update: 15 september 2023 15:01 uur
De vulkaanuitbarsting van de Hunga Tonga Hunga Ha'apai (januari 2022) was enorm. Nu blijkt dat de uitbarsting een onverwacht klimaateffect heeft.

Op januari 2022 vond de grootste vulkaanuitbarsting van deze eeuw tot nu toe plaats: de Hunga Tonga Hunga Ha'apai in de Stille Oceaan. Op 14 januari 2022 was de eerste grote uitbarsting en op 15 januari bracht een zeer krachtige explosie zeewater en vulkanisch materiaal tot op een ongekende hoogte van 58 km. Een jaar later blijkt uit onderzoek dat de vulkaanuitbarsting zelfs een onverwacht klimaateffect heeft! Het leidt tot een tijdelijke wereldwijde opwarming.  

 

Bij de uitbarsting ontstonden drukgolven in de atmosfeer die met hoge snelheid rond de aarde bewogen en zichtbaar waren in zowel grondwaarnemingen als satellietwaarnemingen. Er wordt geschat dat 150 miljoen ton waterdamp in de stratosfeer terecht kwam – ongeveer 58.000 olympische zwembaden. De stratosfeer is de stabiele luchtlaag tussen ongeveer 10 en 50 km hoogte. Hoe dit zoveel impact kan hebben, legt meteoroloog Raymond Klaassen je in onderstaande video uit.  

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen