Toezichthouder legt uit hoe onderzoek naar recordduur Freddy gaat

Toezichthouder legt uit hoe onderzoek naar recordduur Freddy gaat

ANP
ANP
ANP 27 maart 2023 11:58 uur
Laatste update: 27 maart 2023 12:11 uur
Het is nog onzeker of cycloon Freddy de langst actieve cycloon ooit wordt. Daar wordt de komende tijd onderzoek naar gedaan.

Of de tropische cycloon Freddy het langst actieve weerfenomeen ooit wordt, zal de komende maanden na onderzoek duidelijk moeten worden. In gesprek met persbureau AFP vertelt toezichthouder Randall Cerveny van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) waar precies op gelet zal gaan worden.

Het huidige record staat op naam van orkaan/tyfoon John, die in 1994 voor een periode van 31 dagen achtereenvolgend over de Stille Oceaan trok. Freddy, die in februari en maart wekenlang actief was, zou dit record kunnen breken. Maar daar is "zeer uitgebreid onderzoek" voor nodig, aldus Cerveny. "We moeten echt hard aan het werk en kijken naar alle exacte nummers en waarden." Bij de beoordeling van Freddy als langste weerfenomeen ooit, wordt onder meer gekeken naar de behaalde snelheden van het systeem. "De fundamentele vraag is: tellen we de tijd mee dat het onder de status van tropische storm zat", zegt Cerveny over de momenten waarop Freddy snelheden van minder dan 34 knopen (63 kilometer per uur) behaalde.

Iedere keer als er een dergelijke recordpoging wordt onderzocht, komt een groep van tien tot soms meer dan twintig onderzoekers virtueel samen om alles op een rijtje te zetten. "Deze onderzoekers zijn de allerbeste. Dus zodra zij een beslissing hebben genomen, zal iedereen daar denk ik wel mee kunnen leven", meent Cerveny. "In het verleden zijn er tijdens dit soort discussies ook een paar fundamentele definities in de meteorologie herschreven. Ik verwacht dat dit ook nu het geval zal zijn, als we beslissen of we de periode meetellen dat Freddy nog geen tropische storm was."

Klimaatverandering

Freddy vormde zich op 6 februari voor de kust van het noorden van Australië en zette toen koers richting het westen. Op 21 februari kwam de cycloon aan land in Madagaskar, waarna het op de 24e Mozambique aandeed. Freddy trok door naar Zimbabwe en draaide daarna om waarna het systeem opnieuw over Mozambique en Madagaskar trok om vervolgens ook nog Malawi aan te doen. Rond 14 maart loste de cycloon op en waren de zwaarste weersomstandigheden voorbij. Het feit dat Freddy zo'n lange reis over de Indische Oceaan kon maken, ligt volgens Cerveny aan de temperatuur van het water. "De lange duur kwam omdat het continu over warm water heen en weer trok", aldus de WMO-toezichthouder.

Maar waarom is het nodig om dit soort records vast te stellen? "Het belangrijkste is klimaatverandering. Als we willen zien hoe dingen veranderen, moeten we goed begrijpen wat er nu gebeurt", vindt Cerveny. "De hoeveelheid neerslag die dit soort tropische cyclonen meebrengt, lijkt mettertijd toe te nemen. We zien steeds nattere tropische cyclonen met veel meer overstromingen als gevolg ervan."


Foto: EPA/NASA Worldview Handout

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen