Zware orkaan Beryl breekt records

Zware orkaan Beryl breekt records

Donny de Koning
Donny de Koning
Donny de Koning 2 juli 2024 10:21 uur
Laatste update: 2 juli 2024 11:38 uur
Orkaan Beryl is zeer snel in kracht toegenomen tot categorie 5. Nog niet eerder werd zo vroeg in het seizoen een orkaan van deze zwaarte genoteerd.

Nadat Beryl zondag al de eerste zware orkaan van de 4e categorie ooit gemeten werd in de maand juni, zal deze ook de boeken ingaan als de vroegste orkaan ooit van de 5e categorie. Inmiddels heeft zware orkaan Beryl gemiddelde windsnelheden richting 270 km/uur bereikt, met nog zwaardere windstoten. Daarmee is de orkaan officieel een categorie 5 orkaan, de hoogste categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Dat is nog nooit voorgekomen zo vroeg in het seizoen. Het vorige record stond op naam van orkaan Emily in 2005, destijds een categorie 5 orkaan op 16 juli. Het record is dus met ruim 2 weken aangescherpt, wat toch wel vrij indrukwekkend is.

Op de Caribische Zee is Beryl inmiddels een categorie 5 orkaan geworden. In het oog is het helder en vrijwel windstil, terwijl rondom het oog in de eyewall extreme windsnelheden worden gemeten. Foto: NASA

Beryl heeft al voor veel schade gezorgd op verschillende Caraïbische eilanden. Na de passage trok de orkaan weer de open Caribische Zee op. Hoewel de orkaan tijdelijk was "afgezwakt" tot een categorie 3, met nog steeds windsnelheden rond 200 km/uur, begon de orkaan boven zee weer snel in kracht toe te nemen. Het warme zeewater in combinatie met weinig windschering (verandering van windrichting en windsnelheid met hoogte) zorgde voor ideale omstandigheden voor een snelle uitdieping van Beryl. De kerndruk daalde met tientallen hectopascal (hPa) naar uiteindelijk 938hPa. In het algemeen kan gesteld worden dat een lagere luchtdruk in de kern leidt tot hogere windsnelheden rondom de kern.

Naast veel wind ook veel regen

Naast de hoge windsnelheden zorgt de orkaan ook voor heel veel regen. Beryl trekt in westelijke tot noordwestelijk richting naar Jamaica en zal daar voor veel overlast gaan zorgen. Op grote schaal kunnen de neerslagsommen oplopen naar 200 of 300 millimeter en lokaal zelfs wat meer. Dat staat garant voor overstromingen en modderstromen.

Orkaan Beryl zal volgens de huidige verwachtingen niet als een categorie 5 orkaan aankomen bij Jamaica. De omstandigheden worden voor de orkaan net wat minder gunstig met meer windschering, waardoor de orkaan als het ware uit elkaar getrokken wordt. Toch zal Beryl nog met windsnelheden richting 180 km/uur richting het eiland trekken, wat alsnog zeer hoge windsnelheden zijn.

Onzeker traject van Beryl

Nadat Beryl Jamaica is gepasseerd, zal deze verder westwaarts trekken richting Yucatan in Mexico met ook daar veel regen tot gevolg. De orkaan zal dan inmiddels wel afgezwakt zijn tot de 1e categorie of een tropische storm. Toch zal dat ook de nodige overlast veroorzaken. Welk traject Beryl daarna volgt is nog erg onzeker. Eerder leek deze boven land uit te sterven, maar nu zijn er toch ook meer berekeningen die Beryl boven het warme zeewater van de Golf van Mexico laten uitkomen met een noordelijke koers. In dat geval zou de orkaan weer aan kracht kunnen winnen en mogelijk richting het zuiden van de VS kunnen trekken, maar die kans is nu nog klein. Toch zal het National Hurricane Center deze optie in de gaten houden.

Begin van nog veel meer orkanen?

Het orkaanseizoen is eigenlijk pas net van start gegaan en de piek ligt normaliter pas richting september. De kans is groot dat dit seizoen erg actief wordt, doordat het zeewater veel warmer is dan gemiddeld. Warmer water zorgt voor meer voeding voor eventuele orkanen, waarmee orkanen zwaarder kunnen uitpakken. Lees hier meer over in het uitgebreide artikel wat wij eerder schreven:
Hierdoor wordt een extreem druk orkaanseizoen verwacht!

Foto boven artikel: NASA

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen