Bijzonder warm vandaag

Slechts twee keer eerder werd het in juni 35 graden

Van onze weerman

Michiel Severin
Bijzonder warm vandaag

Bijzonder warm vandaag

Michiel Severin
Michiel Severin
Michiel Severin 22 juni 2017 06:24 uur
Laatste update: 22 juni 2017 14:12 uur
update 16:00 uur: Gisteren beleefden we de warmste 21 juni sinds de start van de metingen. Vandaag krijgen we de warmste 22 juni sinds 1901 voor de kiezen. De atmosfeer wordt zo heet dat de unieke grens van 35 graden zelfs gehaald is.
Veel water drinken voorkomt gezondheidsklachten bij deze warmte

35 graden

Het is vandaag extreem warm in Limburg en het oosten van Brabant. Het kwik steeg daar tot rond 35 graden, een waarde die we in Nederland sinds 1901 pas twee keer eerder in juni hebben gezien. Ondanks de bijzonder hoge temperaturen is de kans op noodweer klein. We houden rekening met in de middaguren een enkele (soms stevige) onweersbuien die van west naar noordoost trekken. 

Volg de hitte en de buien;

maximumtemperatuur tot nu toe

regenradar

Records

De warmste junidag ooit vond plaats op 27 juni 1947. Het werd in Maastricht toen 37,2 graden. Het record voor vandaag, 22 juni, staat op 31,7 graden en zal zeker verbroken worden. Vanwege de snel stijgende temperatuur, rond 10 uur is het lokaal al 30 graden, wordt het record aan het einde van de ochtend al verpulverd. Ook gisteren werd het datumrecord verbroken. In Zeeuws-Vlaanderen werd het 33,0 graden, een waarde die we nog nooit op 21 juni hebben gemeten.

Update: record verbroken

Rond 11:15 werd het dagrecord verbroken. Het was toen in Ell 31.7 graden. 

Update: 35 graden in Eindhoven

15:00 uur: In Eindhoven tikte het kwik even voor 15:00 lokale tijd de grens van 35 graden. Vroeger, laten we zeggen 60 jaar geleden, was dit nog bijzonder. De laatste jaren, sinds 2012 is er elk jaar ergens in Nederland wel één of meerdere keren de grens van 35 graden gehaald. Het gaat dus steeds gemakkelijker.

16:00 uur: In Eindhoven, Ell (bij Weert) en Arcen (Noord-Limburg) is de temperatuur vandaag opgelopen tot rond 35 graden. Arcen kwam tot nu toe op de hoogste waarde uit met 35,2 graden. De uiteindelijke waarde kan nog iets hoger worden, want het is in Oost-Brabant en Midden- Noord-Limburg nog steeds 35 graden. Tegelijkertijd is het langs de westkust inmiddels afgekoeld naar 18 tot 20 graden.

Stevige buien, soms met onweer en hagel, trekken de komende uren van west naar noordoost over het land. In het zuidoosten is de kans op buien voorlopig klein. De buien kunnen de avondspits nadelig beïnvloeden en voor lange(re) files zorgen. Later vanavond trekken de buien weg en is de hitte verdreven.

Hitte wordt normaler

Temperaturen van 35 graden zijn verre van normaal in het Nederlandse klimaat. Tussen 1901 en 1950 wisten we slechts zeven keer deze waarde te halen. Van 1951 tot 2000 lukte het 17 keer, waaronder op vier verschillende dagen in 1976. Vanaf 2001 tappen we uit een ander vaatje. Tussen 2001 en vandaag staat de teller al op 20 keer, en vandaag zou de 21e kunnen worden. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: “De 35 graden lijken we steeds makkelijker te halen. In het begin van de vorige eeuw was het echt een zeldzaamheid, voorbehouden aan de allerheetste zomerdagen in enkele jaren tijd. Sinds 2009 beleven we zo’n hete dag jaarlijks. Alleen in 2011 werd het geen 35 graden, maar met 34,5 graden scheelde het niet veel. De hete dagen zijn een gevolg van ons veranderende klimaat.” Vanwege het zeer warme weer beleven we in De Bilt één van de warmste junimaanden sinds 1901. 

Verkoeling is onderweg

Later in de middag, maar ook in het begin van de avond trekt er een gebied met regen- en onweersbuien van west naar oost over het land. Vooral in het oosten, waar de de lucht het meest warm en vochtig is, komen de meest pittige buien voor. Bij de buien is er kans op veel neerslag in korte tijd, hagel en lokaal kunnen er ook windstoten voorkomen.

De komende uren trekken de buien over de Randstad. Dit kan extra verkeersdrukte opleveren. Ook is het de eerste regen na een lange warme en droge periode. Vuil in en op het wegdek kan losraken en voor gladheid zorgen. Extra afstand houden is dus erg verstandig tijdens en kort na een gepasseerde bui.

De buien die vanavond over het land trekken, gaan samen met een matige westenwind. Minder warme lucht stroomt dan het land binnen. Morgen verwacht Weerplaza een afwisseling van wolken en zon bij temperaturen van 20 graden aan zee tot 27 of 28 graden in het zuidoost. Zaterdag ligt de temperatuur overal rond 20 graden en zijn er wolkenvelden met plaatselijk ook wat regen. Vanaf zondag herstelt de temperatuur zich weer enigszins. We krijgen dan enkele dagen met maxima van 20 tot 25 graden.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen